Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo

‘De goudbruine korst en de geur van suiker en kaneel die deze verspreidde, waren slechts voorboden van de heerlijkheden die van binnenuit tevoorschijn kwamen, toen het mes de korst doorstak: eerst kwam er een naar specerijen geurende damp van af, daarna kwamen kuikenlevers, hardgekookte eieren, plakken ham, kip en truffel in een overvloed van gloeiend hete, glinsterende maccheroni, waaraan het braadvocht van het vlees de geraffineerde kleur van gemzenbont gaf.’

Zo omschreef  Giuseppe Tomasi di Lampedusa het ritueel van het aansnijden van de zogenaamde timballo tijdens een banket bij de Siciliaanse prins van Salina in zijn meesterwerk Il Gattopardo (in het Nederlands vertaald als De tijgerkat), dat handelt over de eenwording van Italië en de edelen op Sicilië die zich in de nieuwe machtsverhoudingen moesten schikken.

Onderstaand recept is voor een hartige tagliatelletimbaal, zonder suiker en kaneel, maar minstens zo lekker als de timballo die door Lampedusa beschreven werd. Het recept kost wat tijd, maar dan tover je ook een heel origineel pastagerecht op tafel, dat overigens koud ook erg lekker smaakt en dus de komende maanden ook mee kan in de picknickmand!

Ingrediënten (voor 6 personen): 400 gram tagliatelle | 400 gram bladerdeeg, ontdooid | 50 gram pancetta | 30 gram geraspte Parmezaanse kaas | 5 artisjokken | 300 gram doperwtjes | citroensap | 1 ui | een bosje peterselie | 1 ei | 1 dl bechamelsaus | 1 kopje groentebouillon | 30 gram boter | extra vergine olijfolie | peper en zout

Snijd de uiteinden van de artisjokken en haal de buitenste bladeren weg. Snijd de artisjokken in plakjes en marineer ze in een schaaltje met water en citroensap.

Verhit in een koekenpan de helft van de boter en een beetje olijfolie. Bak hierin de gesnipperde ui, de in blokjes gesneden pancetta en de fijngehakte peterselie. Laat de plakjes artisjok goed uitlekken en bak ze vijf minuten mee. Voeg de doperwtjes toe en breng op smaak met peper en zout.

Schenk de groentebouillon erbij en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen. Schenk aan het einde de bechamelsaus erbij.

Kook in de tussentijd de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet af en meng de pasta door de saus. Meng er de geraspte Parmezaanse kaas doorheen.

Rol het bladerdeeg uit en verdeel het deeg in tweeën. Bekleed de bodem en de zijkanten van een ingevette springvorm met de helft van het bladerdeeg. Verdeel de tagliatelle over het bladerdeeg en dek af met de rest van het deeg. Bestrijk de bovenzijde met een beetje eigeel.

Plaats de springvorm 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C). Laat de timbaal voor het serveren even afkoelen.

Il Gattopardo – de film
Gisteren schreven we over het boek De tijgerkat, maar Giuseppe Tomasi di Lampedusa’s vorstelijke epos, dat zich afspeelt op het breekvlak van twee tijdperken in het Italië van 1860, is ook een prachtige film – verfilmd door niemand minder dan Visconti.

Prins Don Fabrizio realiseert zich dat er na de landing van Garibaldi op Sicilië en de eenwording van Italië geen plaats meer zal zijn voor zijn adellijke klasse. Zijn neef (en erfgenaam) sluit zich aan bij Garibaldi’s leger om de monarchie omver te werpen, en verkiest een huwelijk met een burgermeisje boven zijn aristocratische nicht. De prins ziet het einde van de adellijke wereld naderen; de gegoede burgerij zal hun plaats innemen. Ze zullen wat edel is platvloers maken, wat verfijnd is banaal. ‘Wij waren de luipaarden, de leeuwen; zij die na ons komen zijn de jakhalzen en de schapen,’ verzucht hij.

Nieuwsgierig naar deze Italiaanse klassieker? Bestel dan hier de dvd en geniet van een avond Italiaanse geschiedenis.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. peter housmans

    Bij het lezen van het recept krijg ik al trek. Ik ga het zeker uitproberen.

    De film ‘il Gattopardo’ is overigens een prachtige film, al hou ik zelf niet zo van kostuumfilms. Ik heb hem in mijn verzameling Italiaanse films.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *