Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Habemus Papam – prachtige film van Nanni Moretti

Habemus Papam is de langverwachte nieuwe film van Nanni Moretti. Habemus Papam, Latijn voor ‘We hebben een paus’, zijn de woorden waarmee bekend wordt gemaakt dat het conclaaf een nieuwe paus heeft gekozen. Dat is precies waar het in de film om draait, al zou Moretti Moretti niet zijn als hij er geen bijzondere draai aan zou geven.

De film begint met de dood van de paus en het conclaaf dat zijn opvolger moet kiezen. Dat levert de eerste grappige scene op, waarin de meeste kardinalen schietgebedjes doen zodat ze vooral niet gekozen worden. Wanneer er eenduidig een nieuwe paus gekozen is, klinken dan ook al snel de volgende woorden over het Sint-Pietersplein: ‘Annuntio vobis gaudim magnum: Habemus Papam…’

Overal ter wereld wacht men in spanning op de officiële bekendmaking van de paus, maar deze durft zich niet te laten zien. Een ijselijk gegil maakt een einde aan de woorden van de kardinaal die de eer heeft de nieuwe paus aan te kondigen. Hij weet duidelijk niet wat hem te doen staat. De enorme menigte op het Sint-Pietersplein kijkt vol spanning naar boven. Maar er verschijnt geen paus.

De kardinaal loopt met gebogen hoofd naar achteren. Iedereen kijkt naar de flapperende karmijnrode lappen voor een zwart gat, maar de nieuwe paus laat zich niet zien. Hij zit binnen, bezwaard door zijn nieuwe opdracht. Hij stamelt wat, komt overeind en rent weg, terug naar de Sixtijnse kapel, waar hij vol vertwijfeling roept: ‘Wat doe je met me, God? Ik kan het niet. Als u me als paus hebt gewild, dan moet u me ook helpen.’

In het Vaticaan zit men met de handen in het haar. Ze schakelen de hulp in van een psychoanalyticus (Nanni Moretti zelf), maar ook hij komt niet veel verder – zeker ook omdat hij eigenlijk niet mag graven in het hoofd van de paus. De paus zelf wordt met de minuut ongelukkiger en als hij de kans krijgt, gaat hij er dan ook vandoor. Hij vlucht het Vaticaan uit en gaat op in de menigte.

Hij wandelt door de stad, waar hij steeds geconfronteerd wordt met beelden van de menigte op het Sint-Pietersplein, die nog steeds op de nieuwe paus wacht. In het Vaticaan wacht men in de tussentijd tevergeefs op zijn terugkeer. Niemand mag buiten de muren van het Vaticaan treden, hoe graag men dat ook wil.

Een van de grappigste scènes is die waarin een drietal kardinalen de ontbijtzaal van het Vaticaan betreedt, de dag nadat de paus verdwenen is. ‘Waar gaan wij heen?’ vraagt de voorzitter van het conclaaf op niet mis te verstane toon. ‘Wij gaan ontbijten in de Borgo Pio, daar maken ze heerlijke bombole alla crema,’ aldus de kardinaal uit Oceanië, een rol van de Nederlandse acteur Peter Boom. Helaas voor hem gaat dat feestje niet door, want de kardinalen dienen volgens het protocol binnen de muren te blijven.

Meer zal ik niet verklappen, jullie moeten echt zelf gaan kijken! Wel nog een voorproefje in beelden:

Bestel via deze link de dvd Habemus Papam bij bol.com. Veel kijkplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *