Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Tulipani – kleurrijke tulpen in het Italiaanse zuiden

Tulipani, de nieuwe film van Oscarwinnaar Mike van Diem, is een sprookjesachtige tragikomedie over de romantische Zeeuwse boer Gauke (gespeeld door Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil. Hij fietst naar Zuid-Italië, waar hij op miraculeuze wijze tulpen weet te kweken.

Hij groeit uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert de Italiaanse politie-inspecteur Catarella (Giancarlo Giannini) het verhaal van de wonderbaarlijke tulpenkweker te achterhalen.

Tulipani zal op 20 september het Nederlands Film Festival openen, vanaf 21 september is de film dan ook te zien in de bioscoop.

Tulpenvelden in Puglia
Production designer Harry Ammerlaan: ‘Eens in de zoveel tijd krijg je zo’n fantasierijk en tot de verbeelding sprekend script aangeboden als Tulipani. De watersnoodramp in 1953, Italië, in 1980. Een dorp in verandering en Gauke, een bijna mythisch figuur, in de hoofdrol. Vele facetten met als grootste artistieke uitdaging de bloeiende tulpenvelden in Puglia.

Doordat het verhaal verteld wordt als een terugblik vanuit de jaren tachtig, krijg je de vrijheid om de wereld van de film uit te vergroten, verschillende stijlmiddelen te gebruiken en magisch te maken.

Al snel vonden we de trullo van Gauke. Te midden van de olijfgaarden lag een verlaten, vervallen, traditioneel gebouwde boerderij. Kleine velden afgebakend door stenen muurtjes: ideaal voor deze film.

Het dorp had wat meer voeten in de aarde. Uiteindelijk vonden we een gedeelte van een stadje waar niemand meer woonde. De weg er naar toe was ingestort door een aardverschuiving, maar zou zeker weer gerepareerd zijn tegen de tijd dat we zouden gaan draaien. Nooit gebeurd en uiteindelijk moest alle equipment met een hijskraan en mankracht het dorp in worden gebracht.

Het verlaten dorp gaf het ons wel de mogelijkheid om alles te bouwen en te schilderen en naar onze hand te zetten. De smederij, de markt en de trattoria, de centrale plek in het verhaal.

De volgende uitdaging was de verschillende stadia van de boerderij te laten zien. De aankomst, als de boerderij al een tijd buiten gebruik is, het opknappen, het bewerken van de grond, het planten van de tulpen en de terugkeer in de jaren tachtig. Maar te midden van het prachtige Italiaanse landschap, omringd door olijfbomen, moest Gauke natuurlijk wel een Hollandse boer blijven: keurige bedden waar de tulpen in konden groeien en natuurlijk een molen.

Met één zak tulpen meegenomen achter op de fiets vanuit Zeeland zou Gauke zijn droom van velden vol bloemen moeten realiseren. De bedden hebben we gemaakt van grote blokken oase die in de vorm zijn gesneden en bedekt werden met aarde. Daarin hebben we veertienduizend tulpen gestoken om de ‘tulpen uit Italië’ te realiseren. Al die prachtige, kleurrijke tulpen te midden van het grijsgroen van de olijfbomen en het Italiaanse landschap: de magie werkt!’

De Italiaanse cast
De cast bestaat uit zowel Nederlandse als Italiaanse acteurs. Vanuit Italië schitteren Giancarlo Giannini, Lidia Vitale, Donatella Finocchiaro, Giorgio Pasotti en Michele Venitucci op het witte doek.

Giancarlo Giannini, geboren en getogen in Ligurië, vervult de rol van politie-inspecteur Catarella. De Oscar-genomineerde Italiaanse acteur en regisseur speelde in diverse internationale speelfilms. Hij maakte zijn speelfilmdebuut in 1965, in de psychologische thriller Libido. Bij het internationale publiek heeft hij voornamelijk bekendheid geworven door zijn rol in Hannibal van Ridley Scott en zijn rollen in de James Bond-films Casino Royale en Quantum of Solace.

Mike van Diem: ‘De eerste dag keek Giancarlo echt de kat uit de boom, omdat hij dacht dat ‘ie voor de zoveelste keer zijn routine-kunstje als Italiaanse politieman moest laten zien. In de middag begon hij door te krijgen dat niet alleen de film maar ook zijn rol een stuk speelster en intelligenter was dan hij gewend was. Er werd meer van hem gevraagd dan normaal en dat vond ‘ie fijn. De volgende dag speelde hij in opperbeste stemming het vuur uit zijn sloffen en bleef tot de allerlaatste minuut om ook het beste uit zijn tegenspelers te trekken; een hele leuke ervaring voor iedereen die er bij was.’

De Romeinse Lidia Vitale, in de rol van Immacolata, ontdekte haar passie voor acteren als tiener en heeft sindsdien altijd haar droom nagejaagd. Ze kreeg haar eerste rol in 2000 en is sindsdien te zien in diverse televisieseries en (bioscoop)films. Naast actrice is Lidia ook werkzaam als producente én regisseuse van theater, televisie en korte films.

De Siciliaanse Donatella Finocchiaro, die de rol van Chiara vervult, maakte in 2002 haar acteerdebuut in de film Angela, waar ze de titelrol speelde. Met dit debuut won ze diverse prijzen, waaronder een Italiaanse Golden Globe. Sindsdien heeft ze meer in dan twintig films gespeeld.

De Noord-Italiaanse Giorgio Pasotti, in de rol van Piero, was voor zijn carrière als acteur een expert in Wushu, de hoogste vorm van Chinese martial arts. Gedurende zijn verblijf in China werd hij gecast en langzamerhand verruilde hij zijn krijgscarrière voor het acteren. Internationaal is hij met name bekend vanwege zijn rol in La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino.

De rol van Vito wordt gespeeld door Michele Venitucci, geboren en getogen in Puglia. Hij is in Italië vooral bekend van theater, film en televisie, maar daarnaast is hij ook fotograaf en reisjournalist.

Mike van Diem als dirigent
Voor regisseur Mike van Diem was het communiceren met deze Italiaanse cast af en toe best een uitdaging. Mike: ‘Mijn Italiaans is buitengewoon slecht. Ik kan tegen een Italiaanse acteur zeggen: ‘Een klein stukje naar links of naar rechts’ of ‘Met iets meer emotie’. Maar daar houdt het wel mee op.

Toch verliep de communicatie best goed. Ik vind het meestal niet zo belangrijk wat een acteur zegt, maar wel hoe die het zegt. Italiaans klinkt natuurlijk heerlijk en ik had een prachtige verzameling stemmen, dus bij al die leuke ruzie-scènes gaf ik dan met drukke gebaren aan welke klanken en volumes ik wilde horen, eigenlijk veel meer als een dirigent dan als een regisseur. Dat werkte tamelijk goed.

Een paar Italiaanse acteurs spraken bovendien redelijk Engels. En als het dan toch nog te ingewikkeld werd, was er gelukkig Annemarie van de Mond, de regie-assistente die ook bij het eerste deel was, om in vloeiend Italiaans bij te sturen.

De Italiaanse acteurs zijn uiteindelijk allemaal prima uit de verf gekomen, maar ook de Nederlandse cast is sterk. Gijs Naber laat in deze film dingen zien die doorgaans alleen voor buitenlandse acteurs zijn weggelegd en dat doet ie heel goed. Daarnaast is Anneke Sluiters ,die zijn vrouw speelt en haar debuut maakt, echt een geweldige verschijning op het doek, en zij zal zeker indruk zal maken.’

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *