Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Filmtip: Le cose che restano – 360 minuten kijkplezier

Op de tweede dag van het nieuwe jaar een film met een melancholische, maar toepasselijke titel: Le cose che restano, oftewel de dingen die blijven. Een aanrader voor een zondag waarop je de hele dag niks hoeft – de film zorgt namelijk voor maar liefst 360 minuten kijkplezier.

Le cose che restano is een meeslepende familiekroniek in de traditie van La Meglio Gioventù. Centraal staat een verscheurde familie die na een pijnlijke gebeurtenis het leven langzaamaan weer probeert op te pakken. Ieder gezinslid doet dit op geheel eigen wijze.

Gezamenlijk staat de familie symbool voor Italië, een land op zoek naar een nieuwe identiteit. Op ingenieuze wijze is het leven van de familieleden verweven met prominente maatschappelijke thema’s van de afgelopen twintig jaar: vluchtelingenbeleid, de oorlog in Afghanistan, de opkomst van de rechtse politiek.

Het resultaat is een ontroerend en dramatisch, maar bovenal hoopgevend epos dat de draad oppakt precies waar La Meglio Gioventù stopte…

Als La Meglio Gioventù niet direct een herinnering aan urenlang meeleven met een Italiaanse familie oproept, ben ik stiekem wel een beetje jaloers: dan heb je nog dubbel zo veel kijkplezier voor de boeg de komende weken. Deze zes uur durende familiekroniek vertelt het verhaal van Nicola en Matteo, twee broers die aanvankelijk dezelfde dromen, boeken en vriendschappen delen.

Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst noodgedwongen een andere wending. Nicola beslist psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich aan bij de politie.

De kleine en grote drama’s uit het leven van Matteo, Nicola en hun familie lopen parallel met gebeurtenissen die de recente Italiaanse geschiedenis tekenden: de overstroming van Florence, het gevecht tegen de Siciliaanse maffia, de grote voetbalmatchen van de Italiaanse nationale ploeg, de studentenprotesten, het terrorisme van de Rode Brigades, de Fiat-crisis…

Klik hier om Le cose che restano te bestellen bij bol.com. Veel kijkplezier!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

 1. Ik heb de film net vorige week gekocht en ben heel erg benieuwd. Wacht nog nog even op een vrije dag.Van la meglia gioventu heb ik erg genoten.

 2. Come precedente, infatti peggio, l’ho acquisto già un mese fa, ma non l’ho ancora guardato, brutto!!!
  Ma Saskia, che “workaholic” sei!

 3. gisteravond en zojuist afgekeken! prachtig!

 4. beste mensen,
  Ga kijken deze film: ‘dit is wat er blijft’. Een constatering na strijd, angst en een zoektocht van overleven en doorgaan. Ware levenskunst.
  Wie kent het gedichtje waaraan wordt gerefereerd?

 5. Het is een regel uit een gedicht van Emily Dickinson, maar ik weet niet welk gedicht. En inderdaad, wat een prachtig epos! Naast dat het op zich een meeslepende familiekroniek is, is het ook nog eens een schitterende metafoor op het moderne leven, dat ook Italie inmiddels bereikt heeft. Einde van de religie, einde van de ideologie en tastend op zoek naar nieuwe verbanden. Meraviglioso!

 6. Paul Van Steenkiste

  Zeker de moeite waard. Een zeer mooie en bij wijlen ontroerende familiekroniek.
  Soms miste ik wel enige subtiliteit en neigde de film iets te veel naar het melodramatische, zowel in het verhaal , de vertolkingen en de iets te nadrukkelijke muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *