Ga op pad met onze City Walks!

Fantastisch filmnieuws: La Meglio Gioventù weer in de bioscoop

Het is misschien wel onze favoriete Italiaanse film ooit: La Meglio Gioventù. Een 383 minuten durend drama waarin veertig jaar Italiaanse geschiedenis voorbijkomt. Vanaf 9 juli is deze film opnieuw in de Nederlandse bioscopen te zien (in een gerestaureerde versie speciaal voor de bioscoop). Lees gauw verder en ontdek alles over deze bijzondere nieuwe release!

La-Meglio-Gioventu-filmposter

Van de grote overstroming in Florence tot het terrorisme van de Rode Brigades, van het verzet tegen de maffia tot de crisis bij Fiat – La Meglio Gioventù neemt je mee in de laatste circa veertig jaar van de wervelende geschiedenis van Italië.

Het is echter niet die geschiedenis die de hoofdrol speelt, maar een gewone Italiaanse familie. We volgen de belevenissen van de broers Nicola en Matteo, die aanvankelijk al hun dromen, boeken en vrienden delen.

Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst echter noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich aan bij de politie.

Bekijk hier alvast de trailer:

De kleine en grote drama’s uit het leven van Matteo en Nicola en die van hun familie lopen parallel met de gebeurtenissen die de recente Italiaanse geschiedenis tekenden. Daarmee is La Meglio Gioventù vooral het verhaal van een voor zichzelf opkomende generatie die geprobeerd heeft niet toe te geven aan de wereld om alles een beetje beter te kunnen achterlaten.

Een tweede jeugd
De titel van de film is afgeleid van een poëziebundel van Pasolini, maar het is ook een regel uit een oud Toscaans volkslied, dat eveneens refereert aan de kracht van de jeugd. Nu beleeft de film zelf een twee jeugd, een terechte revival in de Nederlandse filmzalen.

Vanaf 9 juli zal de film gedurende de zomer te zien zijn in speciale vertoningen in theaters door het hele land. Laat je onder andere meeslepen in Kriterion Amsterdam, The Movies Amsterdam en The Movies Dordrecht. En later ook in Chassé Breda, Lux Nijmegen, Cinema Oostereiland Hoorn, Kijkhuis Leiden en Filmtheater Voorschoten.

Een échte bioscooprelease
La Meglio Gioventù is oorspronkelijk geproduceerd als televisieserie voor de RAI. Men vond het eindresultaat echter eigenlijk niet geschikt voor een groot publiek. Wél werd de film aan de selectiecomités van het Festival van Cannes gepresenteerd, die de film prompt selecteerden voor de sectie ‘Un Certain Regard’. La Meglio Gioventù werd uitgeroepen werd tot Beste Film – het succes was overweldigend. Giorgia’s intrigerende blik op de filmposter ging de hele wereld over.

La-Meglio-Gioventu-film-bioscoop (1) La-Meglio-Gioventu-film-bioscoop (4) La-Meglio-Gioventu-film-bioscoop (5)

Een bioscooprelease zou het logische vervolg zijn geweest op dit succes, maar het verhaal was, zoals alle Europese televisieseries destijds, opgenomen op pellicule en gemonteerd op een drager in tv-kwaliteit. Een conversie naar volwaardige bioscoopkwaliteit kostte teveel tijd. Distributeurs van oer de hele wereld zaten met smart op het materiaal te wachten, en dus werd La Meglio Gioventù in wereldwijd in televisiekwaliteit vertoond – maar dan wel op grote bioscoopschermen.

Dat komt de kwaliteit niet ten goede, dus men besloot uiteindelijk – twaalf jaar na de verschijning van de film – een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie te maken. Hiervoor werd het oorspronkelijke pellicule-materiaal in hoge kwaliteit opnieuw ingescand.

We zijn erg benieuwd naar de nieuwe beelden en genieten alvast van de voorpret om dit meesterwerk op een groot scherm te zien…

La-Meglio-Gioventu-film-bioscoop (6)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *