Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cacio e pepe bij Roma Sparita – in de voetsporen van Anthony Bourdain

Als doorgewinterde Italiëreizigers brengen we vele weken van het jaar door in la bella Italia. Maar ook in de weken die we in eigen land doorbrengen, omringen we onszelf graag met Italiaanse taferelen, zoals films en documentaires waarin de Italiaanse samenleving onder de loep wordt genomen.

Een aanrader is de aflevering van No Reservations – het reisprogramma van Anthony Bourdain – waarin hij door Romeinen op sleeptouw wordt genomen naar bijzondere culinaire plekken.

Anthony bezoekt onder meer het restaurant Roma Sparita in Trastevere, waar cacio e pepe (pasta met pecorino en zwarte peper) op speciale wijze geserveerd wordt: in een mandje van Parmezaanse kaas. De daaropvolgende lofzang van Anthony maakte dat wij stonden te popelen om dit ook te proberen.

Tijdens onze laatste trip naar Rome brachten Elena, Felice en Joke daarom een bezoek aan Roma Sparita. Elena vertelt:

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (1)

‘Roma Sparita ligt aan het Piazza di Santa Cecilia in de wijk Trastevere. De rust en kalmte op het plein, die we op deze woensdagmiddag in Rome met open armen verwelkomen, blijkt kenmerkend te zijn voor de hele buurt rondom het plein. In de schaduw van de nazomerzon nemen we plaats op het knusse terras.

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (2)

De ober snelt naar ons toe met de menukaart, maar vraagt meteen na het overhandigen van il menù: ‘Jullie komen voor de cacio e pepe?’ Dat klopt, maar we willen toch wel even de kaart zien. Wanneer we gaan bestellen, probeert hij ons weer te overtuigen: ‘Drie keer cacio e pepe?’, maar we slagen erin om ook een bordje gegrilde groenten te bestellen.

Als de ober met een zwierende beweging de borden pasta voor ons neerzet, snappen we de enthousiaste verhalen van Anthony Bourdain. De pasta is vers, smeuïg en smaakvol en het krokante mandje van Parmezaanse kaas is een smakelijke toevoeging aan dit (toch al zo kazige) gerecht.

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (3) Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (4) Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (6)

Ook al vind je cacio e pepe op de menukaart van veel Romeinse restaurants – het is immers een lokale specialiteit – we kunnen het van harte aanraden om een stukje om te lopen en neer te strijken bij Roma Sparita. Als het lukt om de charmes van de ober te weerstaan, probeer dan ook vooral de gegrilde groenten (verdure grigliate).’

Roma-Sparita-Trastevere-cacio-pepe-Rome (5)

Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *