Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van de meeslepende serie Colosseum op History Channel

Vanaf 7 november 2022 geniet je op History Channel elke maandag om 22.20 uur van de spannende serie Colosseum.

De serie vertelt het meeslepende verhaal van de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk, gezien door de ogen van de mannen en vrouwen die in deze legendarische arena vochten en stierven.

Van de wrede waarheid over het leven van een gladiator als slaaf tot de fascinerende onthulling van de vele manieren waarop de keizers van Rome het amfitheater gebruikten om hun absolute macht te demonstreren, Colosseum biedt een unieke kijk op een cruciale periode in de wereldgeschiedenis.

Van het ontwerp van het Colosseum tot het uiteindelijke verval

Colosseum brengt de architecturale uitdagingen van het bouwen van de arena en de ervaringen van echte Romeinen in het stadion tot leven. Elke aflevering vertelt het verhaal van een van de acht hoofdpersonages – allemaal gebaseerd op echte mensen en verhalen uit de geschiedenis.

De serie beslaat enkele honderden jaren en ontvouwt zich chronologisch, van het verbazingwekkende ontwerp van de arena tot het uiteindelijke verval. Er wordt gebruik gemaakt van opvallende re-enactments en special effects om je mee te nemen in het meeslepende en persoonlijke verhaal van elk personage.

Bekijk de trailer van Colosseum

De serie bestaat in totaal uit acht afleveringen, waarvan de eerste te zien zal zijn op maandag 7 november en de laatste op maandag 26 december (Tweede Kerstdag). Elke aflevering is om 22.20 uur te zien op History Channel.

De acht afleveringen in detail

1 – The Gladiators

In 80 na Christus opent keizer Titus het Colosseum met honderd dagen aan spectaculaire spelen, waaronder een van de beroemdste gladiatorenwedstrijden in de geschiedenis van Rome.

Nadat de gladiatoren een hechte band hebben gevormd in de barre omgeving van hun trainingsschool, moeten twee van hen, de barbaar Priscus en Verus, de kampioen van Rome, nu vechten op leven en dood – onder toeziend oog van vijftigduizend Romeinen.

2 – The Builder

Wanneer bouwmeester Haterius het Colosseum bouwt op de voormalige plek van Nero’s Gouden Huis, is zijn werk nog lang niet voorbij. Keizer Domitianus geeft hem de opdracht om een complex netwerk van ondergrondse tunnels toe te voegen.

Haterius zal een balans moeten vinden tussen het voldoen aan de onverzadigbare eisen van de almachtige keizer enerzijds en de extreme druk van het creëren van een oud architectonisch wonder anderzijds, dat ook nog eens op tijd klaar moet zijn voor de spelen van Domitianus. Een mislukking kan hem zijn leven kosten.

3 – The Beastmaster

Terwijl het Romeinse rijk zich steeds verder uitbreidt, wordt ook een diversiteit aan exotische beesten geïntroduceerd om de menigte in het Colosseum te vermaken.

Meer dan een miljoen dieren worden op het zand van de arena geslacht door getrainde ‘beastmasters’, onder wie de beroemde Carpophorus. Maar kan Carpophorus overleven als hij wordt geconfronteerd met de ongekende uitdaging om met twintig wilde beesten te vechten?

4 – The Gladiatrix

Wanneer de machtige keizer Trajanus zijn grote spelen van 107 na Christus organiseert, wordt het publiek getrakteerd op een zeldzaam spektakel: vrouwelijke gladiatoren.

De strijders zijn meestal krijgsgevangenen, maar tijdens deze spelen schrijft een Romeinse vrouw genaamd Mevia geschiedenis. Ze besluit haar status als vrij burger van Rome in te ruilen om als gladiatrix in de arena te vechten, een controversiële en schokkende keuze die de vijandschap opwekt van de Romeinse historicus en satiricus Juvenal. Haar keuze illustreert de uitdagingen van het alledaagse leven voor vrouwen in het oude Rome.

5 – The Martyr

De openbare executie van criminelen is een belangrijk onderdeel in het Colosseum, maar tijdens de spelen van Trajanus is een van deze slachtoffers geen gewone gevangene…

Bisschop Ignatius van Antiochië maakt deel uit van een groeiende ondergrondse religie die de Romeinse tradities bedreigt: het christendom. Zal zijn spraakmakende executie een boodschap sturen of het woord van Christus verder verspreiden dan Trajanus had kunnen vermoeden?

6 – The Scientist

Galenus van Pergamon is een van de beroemdste artsen/wetenschappers van de antieke wereld. Hij maakt naam als arts voor gladiatoren in de arena.

Net als het Romeinse rijk het hoogtepunt van zijn macht en invloed bereikt onder keizer Marcus Aurelius, raast een verwoestende plaag door de stad – en Galenus trekt de aandacht van Marcus Aurelius. Nu is het aan deze wetenschapper om Rome te verdedigen tegen deze ziekte en de keizer koste wat kost in leven te houden.

Deze aflevering markeert een keerpunt in de serie, terwijl barbaarse aanvallen langs de noordgrenzen van Rome toenemen en de lange periode van het verval van Rome begint.

7 – Commodus

Alle keizers van Rome hebben veel waarde gehecht aan het spektakel tijdens de spelen, maar slechts een van hen stapt van zijn keizerlijke troon en zet voet op het zand van de arena: Commodus.

Ver van zijn vader, de grote keizer Marcus Aurelius, maakt Commodus snel vijanden, vooral met de Senaat. Terwijl het rijk uiteenvalt en de populariteit van Commodus keldert, ontstaat er een dodelijk kat-en-muisspel rond het grote amfitheater van Rome.

8 – The Pagan

Rond de vierde eeuw na Christus wordt een verdeeld Romeins rijk opgeschrikt door verwoestende aardbevingen, branden, barbaarse invasies en diepe religieuze verdeeldheid. Terwijl Rome in verval raakt, ligt het Colosseum, dat ooit als een trots symbool van de glorie van het rijk stond, leeg.

Om Rome te herstellen, wendt een man, een vrome aanbidder van de oude goden van Rome, zich tot de arena. Kan het organiseren van uitgebreide en dure spelen de achteruitgang van Rome omkeren?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Lien van sloten

    Heerlijk puzzelen met mijn lief …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *