Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een dag op Salina, het eiland van Il Postino

‘Poëzie behoort niet toe aan hen die gedichten schrijven, maar aan hen die ze nodig hebben,’ zo vertrouwde Mario Ruoppolo, postbode van beroep, de grote Chileense dichter Pablo Neruda toe. Mario werd wereldberoemd als il postino (de postbode), dankzij de gelijknamige film die in 1995 werd uitgebracht.

Il-Postino-Salina (1)

De film speelt zich deels af op het kleurrijke eiland Procida, voor de kust van Napels, deels in de Baai van Pollara, op Salina. Op het eiland is de film nooit ver weg:

Il-Postino-Salina (2) Il-Postino-Salina (3) Il-Postino-Salina (4) Il-Postino-Salina (5)

Pure poëzie

Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt. Wij mochten tijdens een zeldzaam zonnige woensdagochtend in oktober kennismaken met Salina en haar bewoners en zelden waren we meteen zó onder de indruk van de schoonheid van een plek en de warmte van de mensen.

We werden overal hartelijk ontvangen. Zelfs toen we massaal de warmrode trossen tomaten aan het huisje van een van de eilandbewoners fotografeerden, kregen we een warme glimlach, prachtige verhalen en alle tijd en ruimte voor een uitgebreide fotoshoot. Wat een welkom!

Salina-Richard-Crawford-Luxuryfoto: Richard Crawford

Woorden schieten eigenlijk te kort, zeker omdat we niet zo’n poëtische woordkunstenaars zijn als Neruda en il postino. Maar gelukkig hebben de eilandbewoners een prachtig filmpje gemaakt dat de betovering van het eiland een dag lang heeft weten te vangen:

Zout, kappertjes en Malvasia

Salina is ongeveer zevenentwintig vierkante kilometer groot en er wonen iets meer dan tweeduizend mensen. Het is de groenste parel van de Eolische Eilanden, met meer dan vierhonderd verschillende plantensoorten.

Het eiland dankt haar naam aan de grote zoutpan die op het eiland ligt, op een landtong in de buurt van de haven. Het zout dat daar werd gewonnen, werd jarenlang gebruikt voor het inmaken van een van de bekendste producten van het eiland: capperi, kappertjes, waar we onder een strakblauwe lucht van mochten proeven.

kappertjes-Salinafoto: Gillian’s Lists

Dat was slechts een opmaat naar een buffet vol heerlijkheden – met het beste van het eiland. Tijdens het eten worden we bovendien getrakteerd op tal van wetenswaardigheden over het eiland.

Salina-lunch (2) Salina-lunch (3)Salina-lunch (1)

Zo horen we dat elke eerste zondag van juni in Pollara de Sagra del Cappero plaatsvindt, een groots feest waarbij de vrouwen van Pollara de lekkerste gerechten met kappertjes op tafel toveren. Gegeten wordt er op straat en op het plein, met vrolijke live muziek. De Malvasia, de lokale wijn, vloeit rijkelijk en na het eten gaan de voetjes van de vloer.

Na dit feest moet je even bijkomen, maar na een dagje zonnen en zwemmen moet je zeker een wandeling maken naar de toppen van de Monte Fossa en de Monte Porri, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over alle eilanden.

La Locanda del Postino

Voor wie ontspannen vakantie wil vieren op Salina, tippen we twee echte droomplekken. Allereerst La Locanda del Postino. Mauro en Amelia, de eigenaren van dit charmante logeeradres, hebben het eiland zo diep in hun hart zitten, dat ze ook anderen wilden laten meegenieten van de schoonheid van dit stukje Sicilië. Ze besloten om La Locanda del Postino te openen, een oase van rust en magie.

Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-2 Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-3 Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-5

Het zal je hier aan niets ontbreken, niet alleen vanwege de werkelijk prachtige locatie met nog prachtiger uitzicht, maar ook vanwege de gastvrijheid van Mauro en Amelia, die je als een warme deken omhult zodra je over de drempel stapt.

La Locanda del Postino wordt in het oosten omringd door een amfitheater van bergen, in het westen kijk je schitterend uit over zee, over de eilanden Filicudi en Alicudi. De zonsondergangen zijn hier echt spectaculair!

Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-7 Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-8

Hotel Signum

Net zo charmant is Hotel Signum, dat bestaat uit een aantal authentieke eilandhuisjes omgeven door bougainville, jasmijn- en citroenbomen. De kamers zijn ingericht in de traditionele stijl van het eiland, met ijzeren bedden en witgekalkte muren. Elke kamer is uitgerust met airconditioning en een minibar en de mooiste kamers hebben uitzicht op zee en buureiland Panarea.

Hotel-Signum-Salina-3 Hotel-Signum-Salina-4

Mede dankzij de infinity pool vanwaar je over zee uitkijkt, de spa en het restaurant, waar je proeft van de specialiteiten van het eiland, kom je bij Hotel Signum helemaal tot rust. De ideale plek voor een eilandvakantie!

Hotel-Signum-Salina

Grazie Salina, e a presto!

Locanda-del-Postino-Salina-Sicilie-9

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wow, ben volledig overdonderd door al dat schoons! De Eolische Eilanden hebben we nog niet bezocht, maar dat zal een van de volgende bestemmingen zijn! Zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *