Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kijktip: de serie L’amica geniale (De geniale vriendin) van Elena Ferrante

Goed nieuws voor alle liefhebbers van de boeken van Elena Ferrante: L’amica geniale (My Brilliant Friend / De geniale vriendin), de schitterende serie die op basis van het eerste boek is gemaakt, is nu ook te zien via Lumièreseries.com én verkrijgbaar op dvd.

L’amica geniale toont de ontwikkeling van de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen. Net zoals het boek is de serie internationaal bejubeld. Ook wij zaten in december, toen de serie op Canvas te zien was, elke avond aan de buis gekluisterd om het leven van Lenù en Lila te volgen.

Tijdens de voorpremière op het Filmfestival van Venetië kreeg regisseur Saverio Costanzo een staande ovatie. Iedereen was onder de indruk van het verhaal, dat mooi dicht bij het origineel blijft. Sinds die tijd gonst het van de verwachtingen en nadat de uitzenddatum van de serie door de RAI werd verplaatst van begin naar eind november, groeide de spanning nog meer.

Bekijk alvast de trailer van L’amica geniale

 

Een kijkje achter de schermen

De serie is opgenomen in het Italiaans – en zelfs deels in het Napolitaans. In zijn zoektocht naar acteurs en actrices legde Costanzo zijn oor te luisteren in de straten van Napels. Een hele klus, want voor de serie waren er honderdvijftig acteurs nodig (onder wie ook een groot aantal kinderen) en nog eens vijfduizend figuranten.

De twee hoofdpersonages, Elena en Lila, zijn in de eerste afleveringen nog kleine kinderen. Hun karakters worden vertolkt door de jonge Elisa Del Genio (die de rol van Elena speelt) en Ludovica Nasti. Later worden de kinderen vervangen door Margherita Mazzucco (een bekende Italiaanse schrijfster) en Gaia Girace.

Maar niet alleen qua acteurs en actrices was deze serie een uitdaging. Om het Napels van Ferrante te kunnen creëren, moest producer Giancarlo Basili een enorm decor opbouwen.

Er verrees bijna een nieuwe stad, met twintigduizend vierkante meter aan decors, met onder meer een kerk en een tunnel. Er werd natuurlijk ook wel op locatie gefilmd, maar voor veel plekken uit het boek greep Basili naar een perfect gevormde set.

Inmiddels is ook deel twee verfilmd. In deze blog lees je er meer over. Volg voor een kijkje achter de schermen ook Maria Rosaria Scinti Roger op Instagram:

https://www.instagram.com/p/Bw7O_t8AQn3/?utm_source=ig_web_copy_link

Het Napels van Elena Ferrante

Wij doken eerder al in het Napels van Elena Ferrante, om te zien of we de plaatsen uit haar boeken konden terugvinden. In dit artikel delen we alle plekken uit Ferrantes boeken die je als lezer van haar Napolitaanse romans zeker zult herkennen…

© foto’s: Eduardo Castaldo | Lumière Series

Over het boek L’amica geniale / De geniale vriendin

Lila en Elena wonen in een volkswijk in Napels, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar. Elena Ferrante vertelt dit verhaal van een vriendschap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl.

De geniale vriendin | Elena Ferrante | vertaald door Marieke van Laake | € 11- | uitgeverij Wereldbibliotheek | bestel De geniale vriendin via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Lees ook de andere Napolitaanse romans van Elena Ferrante:
*De nieuwe achternaam (deel 2)
*Wie vlucht en wie blijft (deel 3)
*Het verhaal van het verloren kind (deel 4)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Yvonne Annaert

    Ik krijg hier nooit genoeg van, heb alles gelezen en gezien, net als mijn dochter Violet Annaert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *