Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste films van Giuseppe Tornatore

De Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore werd geboren in Bagheria. In veel van zijn films laat hij dit stadje of andere schitterende plekken op Sicilië terugkomen. Wij zetten de drie mooiste films van Tornatore op een rijtje.

Cinema Paradiso

Allereerst (natuurlijk) de klassieker Cinema Paradiso, een film die elke Italiëliefhebber minimaal eens per jaar zou moeten kijken. Het is een prachtige ode aan de liefde, aan de film en aan die heerlijke Italiaanse combinatie die die twee samen opleveren.

Als hij van zijn moeder hoort dat zijn dierbare vriend Alfredo is overleden, keert Salvatore, een succesvol regisseur, na dertig jaar terug naar zijn geboortedorp op Sicilië. Hij denkt terug aan Alfredo, die de filmoperateur van de plaatselijke bioscoop Cinema Paradiso was, waar Salvatore de gelukkigste momenten van zijn jeugd doorbracht. In deze bioscoop bracht Alfredo hem de liefde voor film bij.

Salvatore, die zelf geen vader meer had, beschouwde Alfredo als zijn vader. Hij stond hem altijd bij met raad en gaf hem wat hij zo nodig had: liefde. Urenlang praatten ze over film.

Salvatores terugkeer brengt echter ook pijnlijke herinneringen mee. Hij denkt vooral met weemoed aan zijn grote liefde Elena. Om zijn droom, een groot regisseur worden, te verwezenlijken moest hij haar achterlaten.

Malèna

In de film Malèna neemt Tornatore ons mee naar het Sicilië van 1941. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang, maar de mannen in dit Siciliaanse stadje hebben iets heel anders aan hun hoofd. Of iets, het is iemand die continu in hun gedachten aanwezig is.

Haar naam is Malèna (en als we verklappen dat deze rol wordt vertolkt door Monica Bellucci begrijp je die Siciliaanse mannen meteen). Deze oogverblindende schoonheid heeft net gehoord dat haar man is gesneuveld.

De dertienjarige Renato is helemaal hoteldebotel van Malèna en doet er alles aan om zo veel mogelijk in haar buurt te zijn. Zijn ouders vrezen dat hun zoon daarbij allerlei zondige gedachten heeft. Daar moeten ze niets van hebben, maar wat ze ook proberen (priesters, exorcisme), niets helpt. Zeker niet als Malèna ineens contact met hem maakt, met alle gevolgen van dien…

Baarìa

Baarìa (in het dialect wordt Bagheria zo aangeduid) is Tornatores meest recente film. Het is een familie-epos over grote passie en utopische dromen van drie generaties van een Siciliaanse familie, van Cicco, zijn zoon Peppino en zijn kleinzoon Pietro.

Het is een schrijnend verhaal, vol liefde maar ook vol teleurstellingen en verdriet. Baarìa is Tornatores meest persoonlijke film, niet alleen vanwege de plek waar gefilmd wordt, maar ook omdat er een aantal autobiografische elementen in zitten.

De scène die mij het meest is uitgebleven, is de volgende – vooral vanwege de schitterende formulering: ‘Waarom ziet de hele wereld ons Sicilianen toch als zo’n heethoofdig volk?’ vraagt Pietro aan zijn vader.

Peppino antwoordt: ‘Omdat we de hele wereld wel zouden willen omarmen, maar onze armen altijd net iets te kort zijn.’ Zo mooi kan Italiaanse film zijn…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

6 reacties

 1. Leuke blogpost!

  Ben zelf nav Baaria naar Bagheria geweest. Het dorp is totaal niet ingesteld op toeristen, zo was er nauwelijks bewegwijzering. Wellicht is dit nu anders geworden na enkele facebookberichten aan de plaatselijke VVV met mijn bevindingen. Ook met de filmlocaties doen ze totaal niets, echt een gemiste kans na zulke mooie films.

  Ik voelde me meer de attractie dan de stad zelf de attractie was. Het centrum is zeer modern, had ook zo een willekeurig stadje in Nederland kunnen zijn. Desondanks was het wel leuk om enkele locaties zoals de Eglise madre te zien.

  Cinema paradiso is (ook) (opnieuw) uitgebracht als Nuovo cinema paradiso overigens.

 2. Toevallig heb ik van de week cinema paradiso weer gekeken. Leuk om het in je blog terug te zien.
  Tornatore heeft deze maand een nieuwe film ‘la migliore offerta’ uitgegeven met de nederlandse actrice Sylvia Hoeks in de hoofdrol. Even de filmhuizen in de gaten houden 😉

 3. Ciao Dave,
  we wachten inderdaad in spanning af tot ‘La Miglior Offerta’ ook in Nederland te zien zal zijn. Uiteraard zal ik er t.z.t. een blog aan wijden !

 4. Dat is waar Rene, maar dat heb ik eerlijk gezegd liever dan dat het een soort Disneyland voor filmlocaties wordt. Maar je hebt gelijk, ze zouden hun dorpsgenoten wel wat meer eer mogen bewijzen met een mooie gids en goede bewegwijzering…

 5. Hoi , ik begrijp even niet waar wat gefilmt is….ik zoek de film locatie van malèna, is dat nou ook in Bagheria?. Ik hoor graag of iemand hier antwoord op kan geven, met bijvoorbaat natuurlijk

 6. Ciao Leo,
  deze blog gaat ook niet over de filmlocaties, maar over de mooiste films van Tornatore.
  Malèna is onder meer gefilmd in Syracuse, Marzamemi, Taormina en Noto – een mix waarmee Tornatore een plek heeft gecreëerd die in het echt niet bestaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *