Wanneer je behoefte hebt aan een fijne dosis Italië op je scherm, dan moet je de Netflix serie Generazione 56K kijken. De beelden van het schilderachtige Procida en de hectiek van het bruisende Napels laten je gewoon vanaf de bank even wegdromen naar dit schitterende stukje Italië.
Van roman tot serie
Deze volledig Italiaanse serie is het resultaat van een samenwerking tussen productiebedrijf Cattleya en de komische groep The Jackal. Deze groep werd in 2005 in Napels opgericht door onder anderen Francesco Capaldo (beter bekend met de achternaam Ebbasta), tevens maker, regisseur en co-auteur van deze nieuwe Netflix-serie.
Ook voor de camera laten leden van deze groep hun kunsten zien. Zo kruipt Fabio Balsamo in de huid van Sandro Farina terwijl Gianluca Colucci (ook wel bekend als ‘Fru’) vorm geeft aan het karakter van Luca Battaglia.
Het idee van de serie ontstond door het idee voor een roman van de eerder genoemde Francesco. Afgeleid door andere projecten maakte hij het verhaal nooit af en lag het manuscript op de plank te verstoffen. Gelukkig kreeg Francesco het idee om het verhaal in een ander jasje te steken, namelijk in de vorm van een serie.
De intrede van het 56K-modem
The Jackal weet op een verfijnde manier herkenbare situaties komisch in beeld te brengen. Ook in deze serie is daar geen gebrek aan, maar Generazione 56K heeft veel meer te bieden dan enkel humoristische sketches. Het is romantisch, herkenbaar en het zorgt ongetwijfeld voor wat nostalgie naar de tijd zonder wifi.
Het verhaal brengt een vriendengroep in beeld, in verschillende periodes van hun leven. Scènes van Daniel, Sandro en Luca, die in de jaren negentig opgroeien op het lieflijke eiland Procida, worden afgewisseld met beelden van deze zelfde vriendengroep in het heden, inmiddels verhuisd naar Napels.
Bij toeval loopt Daniel eilandgenoot Matilda tegen het lijf, die in het verleden in stilte verliefd op hem was. De ontmoeting roept heel wat jeugdherinneringen op, waar jij als kijker van mee mag genieten, en zorgt er ook voor dat haar vroegere verliefdheid ditmaal wél wordt beantwoord. Maar zoals dat in romantische komedies gaat, verloopt dit liefdesverhaal niet zonder ongemakkelijke situaties en de nodige problemen.
Waar in de huidige tijd zowel werk als privé volledig in het teken staan van de moderne technologie, is in de beelden van de kindertijd te zien hoe het eerste 56K-modem zijn intrede doet in het eenvoudige leven van de eilandbewoners.
Een belangrijke en memorabele gebeurtenis waarvan het verbindingsgeluid velen bekend in de oren zal klinken. Daniel en zijn vrienden ontdekken de kracht van het internet en maken handig gebruik van het feit dat maar weinig eilandbewoners daar nog over beschikken.
Doordat de tijdlijnen met elkaar worden afgewisseld, wordt er op een speelse manier in beeld gebracht hoe het verleden en het heden met elkaar verbonden zijn. Het laat zien hoe bepaalde gebeurtenissen in het verleden noodzakelijk zijn om op je latere pad te geraken.
Liefdesverhaal met Zuid-Italiaanse sferen
De serie geeft je een goed beeld van de eenvoud van het Italiaanse eilandleven, waarbij jongeren aan de bar een fruitsapje bestellen en aan een tafeltje hun ‘zorgen’ bespreken, terwijl anderen op de achtergrond een potje tafelvoetbal spelen. Je krijgt echt even het idee terug in de tijd te gaan met deze indruk van het Italiaanse leven van ruim twintig jaar geleden.
Ook de beelden van het huidige Napels zijn een traktatie. De karakteristiek steegjes van het centro storico geven je het gevoel daar zelf even rond te dwalen. Leuk weetje: niet alle beelden die door moeten gaan voor het historisch centrum van Napels, zijn daadwerkelijk in Napels geschoten.
Zo is de tweede ontmoeting tussen Daniel en Matilda opgenomen in Frascati (een van de Castelli Romani, in de regio Lazio), om precies te zijn aan de Via Remigio Farnetti, en is ook in latere afleveringen te zien dat Matilda in ditzelfde straatje terugkeert terwijl ze volgens het verhaal gewoon in Napels is. Wanneer ze haar vader opzoekt, is de groene omgeving van Monte Porzio Catone te aanschouwen, eveneens een van de Castelli Romani.
foto’s: Margherita Panizon | Netflix
Generazione 56K is kortom een liefdesverhaal dat makkelijk wegkijkt en waarbij je volledig in de Zuid-Italiaanse sfeer wordt meegevoerd.
Of de oorspronkelijke roman van Francesco een groot succes geweest zou zijn, zullen we nooit weten, maar de serie heeft in elk geval ons hart weten te veroveren, waar de prachtige sfeerbeelden van Procida, de Italiaanse Culturele Hoofdstad 2022, zonder twijfel aan bij hebben gedragen.
Hartelijk dank voor deze tip. Wat een prachtige serie is dat! Ik laat mij er mij helemaal in meeslepen!