Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Domina – schitterende serie over Livia, de vrouw van de Romeinse keizer Augustus

Naast elke grote man staat een sterke vrouw – en dat geldt zeker voor Livia Drusilla, de vrouw van de eerste Romeinse keizer, Augustus. Vanaf woensdag 2 februari kijk je op Canvas en VRT Nu naar de serie Domina, die je een uniek kijkje in Livia’s leven geeft.

Livia’s familie staat aanvankelijk lijnrecht tegenover Augustus en dreigt daaraan ten onder te gaan. De wereld van Livia lijkt in te storten.

Toch slaagt ze er later in een van de machtigste vrouwen in de Romeinse geschiedenis te worden en de ‘stammoeder’ van een hele keizerlijke dynastie, met beroemde en beruchte namen als Tiberius, Claudius, Caligula en Nero.

Hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt, zie je in de nieuwe historische fictieserie Domina: een verhaal over het spel om de macht in het oude Rome, voor een keer bekeken vanuit een vrouwelijk perspectief.

Een verhaal ook met een intensiteit, brutaliteit en sensualiteit die de serie ondertussen al de bijnaam Game of Romans bezorgde, een verwijzing naar de populaire serie Game of Thrones.

Bekijk alvast de trailer:

Liam Cunningham (die Davos Seaworth speelt in Game of Thrones) neemt de rol van de vader van Livia op zich in Domina. Ook Isabella Rosselini heeft een bijrolletje.

De hoofdpersonages worden vertolkt door vrij onbekende acteurs: de Pools-Italiaanse Kasia Smutniak speelt Livia en de Britse Matthew McNulty is Gaius (Augustus), al worden beide personages op jongere leeftijd vertolkt door andere acteurs.

De Romeinse geschiedschrijvers Tacitus en Suetionus en de Britse romanschrijver Robert Graves (I Claudius) portretteerden Livia Drusilla als een manipulatieve feeks die over lijken ging.

Domina neemt een ander standpunt in en toont hoe Livia als jonge vrouw dreigt ten onder te gaan door de politieke keuzes van de mannen in haar leven, maar er toch in slaagt om uit te groeien boven zichzelf en de omstandigheden. Dat zij daarvoor al haar macht en invloed aanwendt, is niet meer dan normaal. Dat doen ook de mannen in haar omgeving.

Maar Livia doet het op haar eigen manier. Want de belangrijke beslissingen in Rome worden niet alleen in de Senaat of op het slagveld genomen, maar ook achter de muren van de statige stadsresidenties.

Dat is het domein waar de domina, de vrouw des huizes, het verschil kan maken. Dat is precies wat Livia Drusilla doet, met een even subtiele als subversieve vrouwelijke kracht.

Het scenario werd geschreven door Simon Burke, een Brit met een passie voor geschiedenis én Italië, waar hij vijftien jaar woonde. Burke: ‘We hebben ervoor gezorgd dat het verhaal historisch accuraat is. Maar al weten we wat er gebeurd is, wanneer en waar, toch hebben we er vaak geen idee van waarom en hoe het echt gebeurd is.

Onze interpretatie van de geschiedenis is gebaseerd op twee grote theorieën. Ten eerste, dat Livia het politieke brein was achter de opkomst van Augustus. En ten tweede dat zij deze opkomst orkestreerde, niet om haar zoon Tiberius op de troon te zetten zoals de geschiedenis gewoonlijk aanneemt, maar in plaats daarvan om die macht terug te geven aan de Senaat van Rome.

Livia staat centraal in dit drama en deze geschiedenis. Want het Romeinse huis en zijn slaapkamers, waar de vrouwen regeerden, is ons toneel, en niet zozeer het forum, de senaat of de slagvelden.’

foto’s: VRT.be | Sky Original

De opnames vonden plaats in de beroemde studio’s van Cinecittà in Rome, waar nog grote namen als Fellini, Visconti, Scorsese en Bertolucci weerklinken. Het oude Rome werd in spectaculaire decors weer tot leven gebracht. Daarnaast zijn er ook scènes gefilmd in de Sabijnse bergen, iets noordelijker in de regio Lazio.

Domina is vanaf 2 februari te zien op Canvas. Elke woensdag om 22.00 uur kijk je twee afleveringen. Wie meteen de hele serie wil kijken, kan terecht op VRT NU.

Lees meer over Livia, Augustus en Tiberius

*treed in de voetsporen van Livia in Rome
*bezoek het Mausoleum van Augustus in Rome
*ontdek de sporen van keizer Augustus in Rome
*volg Augustus en Tiberius naar het eiland Capri
*lees het boek De opvolger, over keizer Tiberius
*bezoek de Grot van Tiberius in Sperlonga
*lees het boek De twaalf keizers van Mary Beard

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *