Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stromboli – de film naar de bestseller van Saskia Noort is te zien op Netflix

Op zondag 10 oktober 2022 liet het Siciliaanse vulkaaneiland Stromboli flink van zich horen, zoals je op dit beeld van The European Space Agency kunt zien. Er vloeide veel lava richting zee en er dreven enorme rookwolken over het water.

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen (zoals je in deze blog kunt zien).

Stromboli – vanaf 3 februari op Netflix

Vanaf 3 februari zindert Stromboli op Netflix. In de gelijknamige film maak je kennis met Sara (vertolkt door Elise Schaap), die met een koffer vol wodka en een uitgeput hart op Stromboli aankomt.

Ze komt terecht bij een retraite waar ze, samen met een bont gezelschap andere dolende zielen, onder leiding van de charismatische goeroe Jens de confrontatie aangaat met demonen uit haar verleden.

Filmisch Italiaans eiland als decor

Het scenario van Stromboli is geschreven door Paula van der Oest (De Slag om de Schelde) en Roos Ouwehand, de regie is in handen van Michiel van Erp.

Van Erp: ‘Samen met de scenaristen en het Stromboli-team heb ik veel gesproken over het scenario van Stromboli. De zoektocht die Sara in de film maakt, naar zichzelf en naar de gevolgen van de gruweldaad uit haar jeugd, is een uiterst kwetsbare.

Hoe zorg je ervoor dat de kijker meegaat in het complexe karakter van Sara? Hoe zorg je ervoor dat de kijker mee kan voelen in het ‘schil voor schil’ afbreken van het harde pantser wat Sara voor zichzelf heeft gecreëerd?

En dit alles in een omgeving die soms ook lachwekkend is – of misschien wat milder geformuleerd: een omgeving van dolende zielen die in hun ongeluk allerlei toeren uithalen om te ontsnappen aan het regime dat er bij de cursus From Fear to Love heerst. En dit alles met een warm, zinderend en filmisch Italiaans eiland als locatie.

Voor mij staat Sara’s zoektocht tijdens de cursus centraal: het uiteindelijk verwerken van het grote trauma uit haar jeugd. Een dramacomedy met als thema seksualiteit en schuld. Een hele opgave, maar vooral ook een hele uitdagende onderneming. Net als de roman van Saskia Noort wil ik in de film een goede balans vinden tussen de humoristische toon van de vertelling en de schrijnende kern van het verhaal.’

Stromboli – het boek van Saskia Noort

Wil je niet alleen de film Stromboli bekijken, maar ook het boek van Saskia Noort lezen? De verhaallijn is ietwat anders, maar het decor is nog altijd het schitterende Stromboli.

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven.

Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli.

Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden…

Stromboli | Saskia Noort | ISBN 9789048833993 | € 19,99 | uitgeverij Lebowski | bestel Stromboli via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *