Home » Reizen door Italië » Piemonte » Vercelli, Novara en Biella – de rijstvelden van Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vercelli, Novara en Biella – de rijstvelden van Italië

Piemonte-rijstvelden

Wie Piemonte zegt, zegt barolo, barbaresco, hazelnoten en chocolade (nutella)… De gastronomische hoofdrolspelers van de regio zijn inmiddels wereldberoemd. Dat de regio naast zonovergoten wijngaarden ook meer dan honderdduizend hectare rijstvelden heeft, ontdekten wij tijdens onze risotto-reis door het onontdekte noordoosten van Piemonte, in de provincies Novara, Vercelli en Biella. Een verrassende en smaakvolle ontdekkingstocht!

Een sekssymbool tussen de rijstvelden
Het was de mooie actrice Silvana Mangano die de Italiaanse rijstvelden voor het eerst aan de wereld liet zien. Haar optreden in de neorealistische film Riso Amaro (Bittere Rijst, 1948) maakte het keiharde werk en leven van de landarbeiders op de naoorlogse risaie (rijstvelden) in één klap beroemd – niet in de laatste plaats vanwege het iconisch geworden beeld van La Mangano in korte strakke broek en gescheurde panty, met haar voeten in de ondergelopen rijstvelden, een voor de periode nogal opvallende verschijning.

riso-amaro-Manganostill uit Riso Amaro

Een kleine geschiedenis van de Piemontese rijstvelden
Vandaag de dag is Italië nog altijd de grootste rijstproducent van Europa. Piemonte is, met meer dan 116 duizend hectare rijstvelden, veruit de grootste rijstregio in Italië. Hoofdstad van de rijst is Vercelli, maar ook in Novara en Biella wordt veel riso verbouwd. De rijstcultuur heeft in deze gebieden een eeuwenlange geschiedenis, die het voor de bewoners mogelijk heeft gemaakt om ook de minder vruchtbare en vochtige grond te gebruiken.

Het waren de Benedictijner monniken die voor het eerst dankbaar gebruik maakten van al het water in dit deel van Piemonte, en van de irrigatiesystemen die al door de Etrusken en Romeinen waren aangelegd. Zij introduceerden allerlei nieuwe agrarische technieken en wisten vruchten te plukken van het weinig vruchtbare land.

Pas na enkele eeuwen kwam de echte introductie van de cultivering van rijst: de monniken begonnen er waarschijnlijk zo rond het einde van de vijftiende eeuw mee. Sindsdien is de rijstcultuur steeds gegroeid en het landschap van de provincies Vercelli, Novara en Biella door de aanleg van steeds weer nieuwe rijstvelden volledig getransformeerd.

Het is een bijzondere aanblik: overal waar je kijkt zie je uitgestrekte velden die volledig ondergedompeld zijn in water. De lokale bewoners spreken liefkozend van il paesaggio delle acque – het land van het water.

Klooster-rijstvelden

Van wijnroute naar rijstroute
Er bestonden al zeven Strade del Vino (wijnroutes) in Piemonte. Je vindt zelfs een Strada della Nocciala (hazelnootroute) en een Strada del Miele (honingroute) in de regio.

Natuurlijk kon de Strada del Riso niet achterblijven: een route langs de belangrijkste rijstproducenten, maar bijvoorbeeld ook de prachtige landelijke logeeradressen te midden van de rijstvelden. De komende dagen zullen we je meenemen langs de mooiste rijstroutes van Vercelli, Novara en Biella. Onderweg proeven we natuurlijk talloze risotti, maar ook andere prachtige producten die deze streek voortbrengt. Un viaggio buonissimo!

risotto-maken

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *