Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Negentig Napolitaanse dromen (Dreaming by Numbers)

Heb je vannacht van een kat gedroomd die achter een vogel aan zat? Koop dan vandaag een lottobiljet met in elk geval de cijfers 3 en 35. Droomde je over je moeder die vers brood bakte? Dan zijn 50 en 52 je geluksgetallen! Pulcinella in een fontein zien dansen? Dan beproef je je geluk met de nummers 75 en 76 – zo geloven de Napolitanen althans.

Gedroomde cijfers
Negentig verschillende dieren, mensen en dingen die in je dromen op kunnen duiken, zijn verzameld in La Smorfia, het zogenaamde Napolitaanse dromenboek. De naam van dit boek zou zijn afgeleid van Morpheus, de Griekse god van de dromen. Bij veel Napolitanen ligt dit boek voor het grijpen – in de keukenla, of beter nog, op het nachtkastje – en aan de beduimelde randjes kun je zien dat het geregeld wordt geraadpleegd.

La Smorfia geeft een Napolitaan houvast bij het spelen in de lotto, aan de hand van een numerologische interpretatie van zijn of haar dromen. Zelfs als je niet kunt lezen, kun je nog de hoofdprijs in de lotto winnen, aangezien het ‘dromenboek’ een geïllustreerde cijferlijst bevat met allerlei zaken die in je dromen een rol kunnen spelen. Wie er zelf niet uitkomt, kan altijd nog raad vragen aan de buurvrouw of aan de verkoper van de lottobiljetten. Veel mensen kunnen alle cijfers en hun betekenis namelijk dromen, aangezien ze al jarenlang proberen de hoofdprijs van de lotto in de wacht te slepen.

Tombola voor thuis
Ook thuis spelen de Napolitanen graag met cijfers. Hun tombola, een soort bingo, is gebaseerd op hetzelfde principe als de lotto – en ook hier wordt graag geld op ingezet. De Napolitaanse tombola ontstond officieel in 1734, toen koning Karel III besloot om de reeds bestaande loterijen te erkennen – om ervoor te zorgen dat een deel van de opbrengst richting staatskas vloeide.

Hij kreeg te maken met fikse tegenwerking, van onder anderen de dominicaner monnik Gregorio Maria Rocco, die het spel als iets immoreel en verachtelijks zag, waar de Napolitanen zeker niet legaal aan zouden mogen deelnemen. Uiteindelijk kreeg de koning zijn zin, op voorwaarde dat er in de week van Kerstmis geen tombola gespeeld mocht worden. Dan moest men bidden, en geen afleiding zoeken in ‘goddeloze spelletjes’.

bingosteentjes

De Napolitanen zelf trokken zich er – uiteraard – niet veel van het getouwtrek tussen beide heren en de officiële ‘goedkeuring’ van de tombola aan. Ze bleven gewoon doorgaan met betekenis geven aan hun dromen, met het inzetten op de gedroomde cijfers – zowel in familiekring als in de lotto. Voor veel Napolitanen is een lottobiljet, net als een sterke espresso, onmisbaar in het leven en dus is de lotto een van de bloeiendste bedrijfstakken in Napoli.

Zelf een gokje wagen?
In het centrum van Napels vind je tal van lottokantoortjes waar je een gokje kunt wagen. Wij deden ooit mee met nummer 1. We wisten namelijk niet meer waar we die nacht over hadden gedroomd (hetgeen door de eigenaar bijna als een doodzonde werd beschouwd) en kozen daarom maar voor het cijfer dat staat voor Italië, het land dat immers altijd in onze dromen is.

Helaas bracht het ons dit keer geen geluk, iets wat de eigenaar ons al had voorspeld. ‘Als je je dromen niet herinnert, kun je er beter nog een nachtje over slapen,’ zo adviseerde hij ons. Wees dus gewaarschuwd als je een gokje wilt wagen: onthoud alles en iedereen die in je dromen voorbijkomt.

Dreaming by numbers
Anna Bucchetti maakte een schitterende documentaire over de Napolitaanse lotto, Dreaming by Numbers. Het middelpunt van deze film is het lottokantoortje nummer 119 aan Via Tribunali, dat trouw wordt bezocht door buurtbewoners die er hun lottoformulier komen invullen – en hun dromen zo aan de wereld toevertrouwen.

Dreaming-by-Numbers

De intieme beelden van het kleine lottokantoortje, gerund door de twee zusjes Maria en Angela, worden afgewisseld met levendige straatbeelden van een Napolitaanse volksbuurt. Hierdoor balanceert de documentaire tussen realisme en magie. Het spel en de getallen geven uitdrukking aan de behoefte om hoop te blijven koesteren – en te blijven dromen.

Dreaming by numbers is via deze link te bestellen bij bol.com.

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *