Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van twee nieuwe Pinokkio-films op Disney+ en Netflix

Pinokkio, een van de beroemdste Italiaanse iconen, is dit jaar twee keer op het witte doek te zien. Of beter gezegd: op het scherm bij je thuis.

Sinds 8 september geniet je op Disney Plus van de avonturen van Pinokkio in een film van Robert Zemeckis. Vanaf 24 november is de Pinokkio-film van Guillermo Del Toro te zien in de bioscoop en vanaf 9 december ook op Netflix.

De avonturen van Pinokkio

‘Er was eens een blok hout. Het was geen mooi blok hout, maar een simpel stuk boomstam, dat je ‘s winters in de haard legt om het vuur aan te maken en de kamers lekker warm te stoken.’ Zo begint een van de beroemdste verhalen uit de Italiaanse literatuur: De avonturen van Pinokkio.

Op 7 juli 1881 werd het eerste verhaal over deze houten pop gepubliceerd in de Giornale dei Bambini (‘Kinderkrant’). Niemand had toen kunnen voorzien dat het verhaal over Pinokkio over de hele wereld gelezen zou worden en dat na Walt Disney ook Oscarwinnende regisseurs prachtige films zouden maken met Geppetto’s creatie in de hoofdrol.

Een Toscaanse pijnboompit

Pinocchio, zoals de Italiaanse naam van het houten mannetje luidt, betekent letterlijk ‘pijnboompit’. De vrolijk klinkende naam is ontsproten aan het idee van Carlo Lorenzini, een schrijver die op 24 november 1826 werd geboren in Florence. Zijn vader was kok, zijn moeder hielp in de huishouding – beiden bij de adellijke familie Ginori.

Carlo is de oudste, maar na hem volgen nog tal van kinderen. Of hij hen al verhalen heeft verteld met een houten marionet, weten we niet. Wel weten we dat Carlo al vroeg moet bijspringen om geld binnen te brengen. Als zijn vader overlijdt, begint Carlo aan zijn eerste journalistieke artikel.

Het verhaal van een marionet

Na een flink aantal artikelen krijgt Carlo de vraag om een serie verhalen te schrijven voor de Giornale dei Bambini. Carlo verzint achter zijn schrijftafel een bijzonder verhaal: Storia di un burattino, ‘Verhaal van een marionet’.

De houten pop, die vorm krijgt dankzij de vaardige handen van Geppetto, krijgt een mutsje van broodkruim, een jasje van gebloemd papier en schoentjes van boomschors.

Als het eerste verhaal wordt gepubliceerd, valt het meteen in de smaak bij de jonge lezertjes én bij hun ouders. Als Pinocchio in de serie dood dreigt te gaan, komen de lezers in protest. Pinokkio moet blijven!

Een andere plotwending voor Pinokkio

Carlo besluit het verhaal een andere wending te geven dan hij eerder had bedacht en laat Pinokkio in leven – met tal van nieuwe avonturen in het verschiet. Na dertien verhalen over de houten pop wordt Carlo benaderd door een uitgever, die hem veel geld biedt om de avonturen van Pinokkio te mogen bundelen.

Carlo zegt hier uiteraard geen nee tegen en twee jaar na de publicatie van het eerste verhaal, in 1883, rolt dan ook het boek L’Avventure di Pinocchio (‘De avonturen van Pinokkio’) van de persen. Helaas overlijdt Carlo al op jonge leeftijd, in 1890, slechts enkele jaren na zijn grote succes.

Liefde voor Toscane

Carlo wilde de avonturen van zijn Pinokkio dan wel bundelen, hij wilde echter niet bekend worden onder zijn eigen naam. Als pseudoniem koos hij voor de naam Collodi, naar het plaatsje waar zijn moeder geboren was, in het noorden van Toscane, vlak bij Lucca.

Door de keuze voor deze naam laat Carlo niet alleen zien hoe veel hij van zijn moeder houdt – zoals we van Italiaanse jongens en mannen gewend zijn – maar ook hoe na Toscane hem aan zijn hart ligt.

Het aannemen van de naam Collodi is echter niet de enige verwijzing naar Toscane die we in het verhaal van Pinokkio terugvinden. Wie speurt naar details in het oorspronkelijke verhaal, waant zich dankzij de voorbij sjokkende ezeltjes, een wijnkelder en de bijzondere omschrijving van de kust en de zee meteen in Toscane.

Pinokkio door de ogen van Robert Zemeckis

Sinds 8 september kun je op Disney+ genieten van Robert Zemeckis’ interpretatie van Collodi’s verhaal. Na het grote succes van de Pinokkio-film van Matteo Garrone (2019), met een fantastische Roberto Benigni in de rol van Geppetto, heeft de Amerikaanse regisseur zich afgelopen maanden op het Toscaanse verhaal gestort.

Zemeckis zorgt als groot liefhebber van digitale filmtechnologie voor een moderne touch aan het klassieke verhaal. Ook omvat de film nieuwe liedjes, gecomponeerd door Oscar-kandidaten Alan Silvestri en Glen Ballard:

Tom Hanks in de rol van Geppetto

De rol van Geppetto is voor niemand minder dan Tom Hanks! Benjamin Evan Ainsworth speelt de rol van Pinokkio; Giuseppe Battiston is de enige Italiaanse acteur, in de rol van Signor Stromboli.

Joseph Gordon-Levitt is Japie Krekel, het geweten van Pinokkio. Cynthia Erivo speelt de Blauwe Fee, Lorraine Bracco is Sofia de zeemeeuw, een nieuw karakter in deze filmversie.

alle foto’s tot nu toe: Courtesy of Disney Enterprises
© 2022 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved

Pinokkio volgens Guillermo del Toro

We tellen nu af naar 24 november, als de fantastische animatiefilm van de Oscarwinnende regisseur Guillermo del Toro in de bioscoop te zien zal zijn. Iets later, vanaf 9 december, is de film ook op Netflix te zien. De trailer ziet er al zeer veelbelovend uit:

Herken je de stemmen van Cate Blanchett, Tilda Swinton, Christoph Waltz (bekend van Inglourious Basterds), Ewan McGregor, Ron Perlman en Finn Wolfhard (Stranger Things)?

Ook de filmposter en -stills zorgen ervoor dat we aftellen tot ook Guillermo del Toro’s Pinokkio zijn opwachting mag maken!

foto’s: Pinocchio – Guillermo del Toro – Netflix

Guillermo del Toro: Crafting Pinocchio

Ter ere van deze nieuwe animatiefilm zal in het MoMA in New York van 11 december 2022 tot en met 15 april 2023 de tentoonstelling Guillermo del Toro: Crafting Pinocchio te zien zijn, met sets uit de film, timelapses, marionetten en andere objecten die een rol hebben gespeeld bij het maken van de film.

foto’s: Pinocchio – Guillermo del Toro – Netflix

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *