Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Van houten schrijftafeltje naar het witte doek – in gesprek over de film De acht bergen (nu ook te zien op Netflix)

De film De acht bergen, naar het boek van Paolo Cognetti, is nu ook te zien op Netflix. Het is heerlijk wegdromen bij prachtige beelden van Valle d’Aosta, terwijl je meeleeft met de vriendschap tussen opgroeiende jongens en geniet van het Italiaanse dorpsgevoel.

Ciao tutti’s Simone sprak met Paolo Cognetti en met regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, over het omzetten van het prachtige verhaal naar een zo mogelijk nog prachtiger film.

Hartverscheurend universeel

Tijdens de film dompel je je ruim twee uur onder in het verhaal van Pietro en Bruno, twee boezemvrienden die tussen bergen en stad, familie en eenzaamheid leven.

‘Het verhaal zit zo mooi in elkaar. Het gevoel dat Paolo overbrengt in zijn boek is melancholisch en toch universeel,’ zo vertelt Felix van Groeningen (regisseur van onder meer Beautiful Boy, Belgica en The Broken Circle Breakdown). ‘Ik ben echt verliefd geworden op de twee vrienden en vond het einde heel mooi. Het is hartverscheurend, maar past bij het verhaal.’

Felix had het boek al een tijdje thuis liggen, maar kon zich eerst niet zo identificeren met het verhaal. ‘Het decor van de bergen en de periode waarin het zich afspeelt, dat is best ver weg van mijn leven. Tot Wildside (het productiebedrijf in Italië dat de rechten van het boek had gekocht) vroeg ik of er een film van wilde maken. Toen heb ik het goed gelezen en zag ik het veel meer voor me; hoe dat op doek zou moeten zijn.

Ze wilden er een Engelstalige film van maken, om internationaal te gaan. Dat zag ik niet voor me. Ik wilde het in het Italiaans doen, dat past veel beter bij het verhaal.’

In de bergen van Valle d’Aosta

De acht bergen van Paolo Cognetti verschijnt in 2016 en wordt direct een bestseller. De mooie vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen, verovert zowel de harten van de Italianen als van lezers over de hele wereld.

Valle d’Aosta is het decor van het verhaal. Het is een plek waar Paolo zelf ook graag komt. ‘Voor mij zijn de bergen heel belangrijk. Ik heb een huis in Milaan én eentje in de bergen. Dat vult elkaar goed aan.

In de bergen voel ik me helemaal in m’n element, als een boom die daar altijd al heeft gestaan. Het brengt me terug naar mijn jeugd, als kind voelde ik me al op m’n plek in de bergen. Het gevoel van kindzijn heb ik daar nog altijd.’

De wereld in de bergen

Het omzetten van het verhaal van Paolo, dat deels autobiografisch is, naar het witte doek was een flinke klus. Al in 2019 gingen Felix en Charlotte met hun zoontje naar de bergen om Paolo te ontmoeten.

‘Het was toen nog niet duidelijk dat we het script samen zouden schrijven. Het was meer een eerste ontmoeting tijdens onze vakantie. Paolo nam ons mee naar de bergen en stelde ons aan z’n vrienden voor. Dat heeft veel geholpen bij het vormen van personages.

Paolo is heel genereus en heeft ons alle vertrouwen gegeven. Hij opende de wereld in de bergen voor ons, zodat wij snapten waar hij zijn inspiratie vandaan haalt,’ vertelt Charlotte. ‘Eigenlijk had Felix toen al besloten dat hij de film wilde maken.’

Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch

Driemanschap in de bergen

Uiteindelijk schrijft het stel tijdens de eerste lockdown in 2020 het script. ‘Dat was intens en heel helend voor ons samen. We hadden het gevoel dat het goed zou zijn om de film ook samen te regisseren, omdat we zo op één lijn zitten.

Er gebeurt iets als we samenwerken, geven niet rap toe aan de ander. Het was ook nogal wat: ver van huis, een andere taal, best een berg om tegenaan te gaan. Dat maakte het fijn om het samen te doen,’ zegt Felix. Het duo betrekt Paolo van begin af aan bij het schrijfproces en zo werken ze ruim drie jaar lang samen aan de film.

Italiaanse acteurs

Daarnaast leerden de regisseurs Italiaans, omdat ze hun eigen film wel goed wilden leiden. ‘We hadden het script in het Vlaams geschreven en het was best lastig om dat goed naar het Italiaans te vertalen. Alle nuances, details en scenario’s juist overbrengen is een hele klus. Dat heeft ook best even geduurd en daarbij helpt het wel dat ik aanleg voor talen heb,’ zegt Charlotte.

‘We wilden de scènes zelf in de hand hebben, weten wat de acteurs zeggen. Ook Paolo dacht heel erg mee met de teksten. In het boek zit je in het hoofd van Pietro, maar in de film moet dat overkomen in dialogen en voice-overs.

Daar hebben we ook veel met acteurs Luca Marinelli (bekend van onder meer La grande bellezza en Martin Eden) en Alessandro Borghi (die je wellicht kent uit Suburra) over gesproken, om dat goed te kunnen doen.’

Felix: ‘Het vinden van de juiste acteurs was ook best een uitdaging. We wilden echt een goed duo voor de vrienden en het duurde even voor we geschikte acteurs hadden.

In eerste instantie wilde Luca, die Pietro speelt, voor Bruno’s rol gaan en Alessandro, die Bruno speelt, juist voor Pietro. Dat bleek later toch beter andersom te werken. Je zoekt ook niet letterlijk het plaatje dat je voor ogen hebt, maar juist een acteur die iets van zichzelf inbrengt. Dat was bij deze acteurs zeker zo.’

Drie zomers in Valle d’Aosta

Om de film daadwerkelijk te draaien, trokken Felix en Charlotte drie zomers naar Valle d’Aosta. ‘We wilden echt de mooiste plekken vinden, de hoogste bergtoppen, de juiste dorpjes… We leerden mensen in de regio kennen om van hen te horen waar we het beste konden filmen, hoe mensen een koe melken in deze regio en wat het accent is,’ vertelt Charlotte.

‘Eerst keken we alleen naar hoe we met de auto bij de bergen konden komen om te filmen, maar uiteindelijk mochten we vanuit de helikopter filmen en hadden we veel meer vrijheid. Dat stond het budget gelukkig ook toe,’ lacht ze.

Paolo Cognetti

Van houten tafeltje naar het witte doek

De uiteindelijk opnames vonden plaats in de tweede helft van 2021. ‘We hebben uiteindelijk vooral op die locaties gefilmd die Paolo ons had aangewezen,’ zegt Felix.

Voor Paolo is de transformatie van boek naar film een hele mooie geweest. ‘Ik heb de film geboren zien worden. Bij elke fase van de film ben ik erbij geweest, voor de reflectie op het script en als vriend van Felix en Charlotte.

Het is prachtig om te zien hoe een verhaal dat in mijn hoofd zat en dat ik aan een houten tafeltje heb opgetekend, gewoon met pen in een schriftje, nu is getransformeerd tot een prachtige film. Dat is iets fantastisch.’

De trailer van De acht bergen

De acht bergen is te zien op Netflix. Geniet alvast van de trailer:

Het boek De acht bergen

Wil je ook het boek De acht bergen lezen, waarvoor Paolo Cognetti ook de Premio Strega kreeg, de prestigieuze Italiaanse literatuurprijs? Er is een speciale filmeditie verschenen:

De acht bergen | Paolo Cognetti | vertaald door Yond Boeke & Patty Krone (oorspronkelijke titel Le otto montagne) | ISBN 9789403197012 | € 12,50 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel De acht bergen bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Lees ook het artikel ‘Als de natuur roept’, ons interview met Paolo Cognetti, waarin Cognetti vertelt over vriendschap, het belangrijkste thema in het boek, en over de inspiratie die de natuur hem geeft.

auteursfoto: Loic Séron

Nog meer lezen van Paolo Cognetti

Wil je nog meer lezen van Paolo Cognetti? In de sfeer van De acht bergen tippen we ook deze drie boeken:

Zonder de top te bereiken | Paolo Cognetti | vertaald door Yond Boeke & Patty Krone | ISBN 9789403181806 | € 18,99 | De Bezige Bij | bestel Zonder de top te bereiken via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

De buitenjongen | Paolo Cognetti | vertaald door Yond Boeke & Patty Krone | ISBN 9789403122304 | € 18,99 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel De buitenjongen via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het geluk van de wolf | Paolo Cognetti | vertaald door Patty Krone & Yond Boeke | ISBN 9789403149011 | € 21,99 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel Het geluk van de wolf via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Sogni di Grande Nord

Nog een kijktip: Sogni di Grande Nord, een documentaire op Netflix waarin Paolo Cognetti naar Alaska reist, op zoek naar de landschappen die veel van zijn literaire helden wisten te inspireren.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *