Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Impardonnables – Venetië als filmdecor

Venetië is sinds een paar dagen het decor voor het jaarlijkse filmfestival. Filmsterren varen af en aan en vereren de ene na de andere première met hun aanwezigheid. Filmliefhebbers kijken gespannen naar welke pareltjes er dit jaar vertoond worden en verheugen zich op de prijzenregen. Wij zijn er helaas niet bij, maar we zetten vandaag op Ciao tutti wel de filmstad Venetië in het zonnetje, met de film Impardonnables.

Deze Franse film van André Téchiné kent volop Venetiaanse settings. De film opent met een scene waarin de schrijver Francis op een persconferentie niemand minder dan Schopenhauer citeert: ‘Zoals ik hier zit en zoals mijn vrienden mij kennen begrijp ik evenmin hoe mijn werk ontstaat als een vrouw hoe leven in haar ontstaat.’

Dat is nog zacht uitgedrukt, want Francis krijgt geen letter meer op papier. Hij probeert van zijn writer’s block af te komen door het advies van makelaar Judith op te volgen en een huis op een Venetiaans eilandje te huren. Daar kan hij in alle rust nadenken en komen de woorden hopelijk weer vanzelf.

Alleen moet de liefde dan geen roet in het eten gooien, wat (natuurlijk) ook gebeurt. Francis en Judith worden verliefd en Judith trekt al gauw bij Francis in, wat zijn volgende meesterwerk zacht uitgedrukt niet ten goede komt. Voeg daarbij nog wat andere drama’s (ik zal niet te veel verklappen voor wie de film nog wil zien) en Francis raakt steeds verder af van zijn verhaallijn.

Helaas vind ik dat ook de regisseur zich te weinig aan een vaste verhaallijn houdt; de film springt nogal heen en weer en kan daardoor niet écht boeien. Al maken de prachtige plaatjes van Venetië veel goed. Wat voor Francis helaas niet opgaat, geldt wel voor de film: het decor redt het verhaal. Een paar impressies:

Impardonnables is te koop op dvd, o.a. via bol.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *