Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

In het spoor van Wie is de mol? in Toscane – alle locaties uit het jubileumseizoen mét extra tips

Het jubileumseizoen van Wie is de mol? speelde zich af in Toscane. Naast de spannende strijd tussen de kandidaten betekende dat prachtige plaatjes van het Toscaanse landschap, met pareltjes als Bolgheri, Elba, Florence en Vinci.

In dit artikel treden we in de voetsporen van Wie is de mol? en delen we alle locaties die in de verschillende afleveringen van het programma voorbijkwamen met jullie, met extra tips – zodat je zelf een mooie mollenroute kunt uitstippelen in la bella Toscana.

Monticchiello – het terras van de Val d’Orcia

We beginnen in Monticchiello, waar elke kandidaat arriveert in een kleurrijke Fiat 500. Het piepkleine dorp staat ook wel bekend als la terrazza della Val d’Orcia, het terras van de Val d’Orcia, omdat het prachtig uitzicht biedt op het unieke landschap van deze vallei.

Deze vallei staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Meer dan terecht, want het landschap is hier als in een sprookje, zó betoverend mooi. Hier kun je je auto aan de kant blijven zetten om de schoonheid van dit stukje aarde vast te leggen.

De route naar Monticchiello is net zo fotogeniek. Ook in het dorpje zelf kun je vast niet stoppen met foto’s maken. In het dromerige doolhof dat achter de Porta Sant’Agata schuilgaat, slenter je zonder vooropgezet plan en zonder plattegrond langs stenen huisjes met kleurrijke details, van uitbundig bloeiende bloemen tot elegante balkonnetjes.

Dankzij de vele stenen bogen en talloze trappen waan je je even terug in de tijd. Dat gevoel wordt nog sterker als je de Chiesa di San Leonardo e Cristoforo binnenstapt, met kleurrijke fresco’s van schilders uit het nabijgelegen Siena en de betoverende Madonna di Monticchiello van de eveneens uit Siena afkomstige Pietro Lorenzetti.

Houd je van mooie kerkjes, ga dan ook zeker naar de Pieve di Santa Maria dello Spino, even buiten het dorp.

De dorpsbewoners heten je altijd van harte welkom, maar in de zomermaanden trakteren ze je op een bijzondere vorm van theater: het teatro povero. Voor dit ‘arme theater’ wordt het dorpsplein omgetoverd tot toneel, waar onder meer de geschiedenis van Monticchiello tot leven wordt gebracht, met door de locals zelf geschreven scripts. Een unieke ervaring!

De schatten van San Quirico d’Orcia

Het Wie is de mol?-theater verplaatst zich van Monticchiello naar San Quirico d’Orcia, waar ze aanschuiven bij Trattoria Osenna (Via Dante Alighieri 42).

San Quirico ligt tussen Pienza en Montalcino, aan een van de belangrijkste pelgrimsroutes van Italië, de Via Francigena. Je vindt er dan ook een aantal prachtige kerken, zoals de romaanse Collegiata di San Quirico e Giulitta. Let op de bijzondere details, zoals onderstaand mannetje:

Vereer ook de Santa Maria Assunta met een bezoekje, met achter de kerk de Horti Leonini, een prachtig verzorgde Italiaanse tuin uit de zestiende eeuw.

Aan het Piazza della Libertà ligt de San Francesco, die door de locals de Chiesa della Madonna wordt genoemd, aangezien hier het schitterende Madonnabeeld van de hand van Andrea della Robbia te zien is, dat oorspronkelijk in de Cappella della Madonna di Vitaleta prijkte. Deze kapel is prachtig in vogelvlucht te zien in de eerste aflevering. In deze blog lees je er meer over.

Typisch Toscaans: ranke cipressen

Rondom San Quirico d’Orcia maak je de mooiste foto’s van de typisch Toscaanse cipressen. Bij Località I Triboli, vlak bij de Via Cassia, vind je bijvoorbeeld een heuvel met een bijzondere groep cipressen. Ook deze cirkel van cipressen mag je niet missen.

Het prachtige kasteel van Poppi

Vanuit de Val d’Orcia reist Wie is de mol? naar Poppi (provincie Arezzo), in de Casentino, een groene streek in het noordoosten van Toscane. Poppi staat op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Ook vind je er een van de tien mooiste kastelen van Italië: Il Castello dei Conti Guidi, dat als een ware heerser boven het dorp uit steekt.

Dit bouwwerk wordt ook wel het prototype van Palazzo Vecchio in Florence genoemd. Het werd door de bekende architectenfamilie Di Cambio ontworpen. Van binnen is het Castello dei Conti Guidi, anders dan zijn Florentijnse evenbeeld, écht een kasteel. Je kunt het helemaal bezichtigen, van de oude cellen tot de toren. In deze blog lees je er meer over.

Bezoek behalve het kasteel ook het barokke Oratorio della Madonna del Morbi, een zeshoekig gebouw met koepel, voor een blik op de mooie Madonna col Bambino van Filippo Lippi. De vele portici, booggangen, die je tegenkomt in het dorp zijn bijzonder aangezien ze in Toscane niet zo veel voorkomen.

Loop de Badia San Fedele in en bekijk de schat aan kunstwerken die deze kerk rijk is. Bezoek ook het Monastero delle Agostiniane, met schitterende mozaïeken. Lunchen doe je met een bord tortelli gevuld met aardappels en een glas Casentino-wijn.

Montalcino – het thuis van de Brunello

De eerste aflevering wordt afgesloten in Montalcino. Dit dorp mag dan een prachtig Palazzo Comunale en een indrukwekkend fort hebben, het is vooral beroemd vanwege de Brunello.

Deze heldere, warmrode wijn die zijn gelijke niet kent wordt gemaakt van honderd procent Sangiovese-druiven. Je proeft er bijvoorbeeld van bij Enoteca La Fortezza of bij Caffè Fiaschetteria, met een prachtig historisch interieur.

De aardse smaak, waarin kruiden, pruimen en kersen de boventoon voeren, gaat het best samen met vlees. De Brunello is geen wijn om zo te drinken, maar komt het best tot zijn recht als je tegelijkertijd geniet van een schaal vol salumi of een mooi stuk vlees.

Let wel op het jaartal: een goede Brunello mag pas na vijf jaar op de markt worden gebracht. De wijn heeft echt een lange tijd in hout nodig heeft. Hij moet ‘lekker lang kunnen slapen in de wijnvaten,’ aldus een bevriende sommelier.

In Siena en omgeving is het de gewoonte om bij de geboorte van een zoon een paar flessen Brunello te kopen die net op de markt zijn. Vervolgens worden deze flessen weggezet tot de achttiende verjaardag van zoonlief. Pas dan worden ze geopend, om met een bijzondere wijn te toosten op een bijzondere gebeurtenis.

Neem naast de Brunello ook tijd voor Montalcino zelf, met een prachtige Duomo, het Santuario della Santissima Maria del Soccorso (waarvan het terras een prachtig uitzicht biedt), het klooster van Sant’Agostino, met een klein museum, en het Palazzo dei Priori.

Extra tip: Abbazia di Sant’Antimo

Bezoek even buiten Montalcino de Abbazia di Sant’Antimo, een Benedictijner abdij uit de twaalfde eeuw, midden in de prachtige natuur. De vierkante campanile, de klokkentoren, wordt geflankeerd door een hoge cipres, alsof ze beide de wacht houden voor de monniken.

Het verhaal gaat dat de abdij in opdracht van Karel de Grote is gesticht, die op deze plek een visioen van een engel zou hebben gehad die hem vertelde hoe hij zijn soldaten moest genezen. Als dank voor dit wonder zou Karel de Grote een bijzonder bouwwerk hebben laten optrekken.

Geniet van het schouwspel waarop het licht van de zon je in de kerk trakteert. Je voelt in alles dat dit een magische plek is. Als de zang van de monniken weerklinkt, is de bijzondere ervaring compleet.

Pienza – een pareltje in de Val d’Orcia

De tweede aflevering start in Pienza, een charmant stadje ten zuidwesten van Siena, dat slechts iets meer dan tweeduizend inwoners heeft, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het dankt zijn naam aan paus Pius II, die werd geboren als Enea Silvio Piccolomini. In deze blog lees je hoe deze Piccolomini vorm gaf aan zijn ideale stad en waar je zijn erfenis nog altijd kunt bewonderen.

Ga zeker op zoek naar de Via dell’Amore – en kus elkaar op de hoek van de Via del Bacio. Zoek ook de Via della Fortuna, voor een flinke dosis Toscaans geluk.

Pienza is ook ‘de stad van de pecorino’. In de smalle straatjes zie je tal van kaaswinkels, waar de pecorino’s liggen opgestapeld: kleine en grote, oude en jonge, zachte, harde, gekruide, vrolijk verpakte… Een heerlijk souvenir!

Bagno Vignoni – weldadige warmwaterbronnen

Na Pienza komen de kandidaten weer in de buurt van San Quirico d’Orcia, voor een bezoek aan de Ponte Peruzzi, een voetgangersbrug over de rivier de Orcia, die ook deel uitmaakt van het traject van de Via Francigena. Op een steenworp afstand van deze brug ligt Bagno Vignoni, waar in de tweede aflevering de test en uitslag plaatsvinden.

Dit dorpje ligt aan de voet van de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan die echter nog wel het thermaal water van de omringende warmwaterbronnen verwarmt. Met 1732 meter hoogte is deze berg een waar herkenningspunt voor het Zuid-Toscaanse landschap.

Bagno Vignoni heeft een uniek dorpsplein. Het Piazza dei Sorgenti (‘Plein van de Bronnen’) is namelijk een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter. De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt.

Nu moet je voor een echt bad nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je lekker kunt dobberen midden in de natuur. Als je fan bent van lekker buiten badderen, lees dan ook dit artikel, met onder meer de natuurlijke bronnen bij Saturnia en de prachtige thermen van Montecatini Terme.

Pitigliano – tufstenen stadje op de rotsen

De derde aflevering van het jubileumseizoen van Wie is de mol? start in een olijfboomgaard in de buurt van Pienza. Daarna zetten de kandidaten koers naar Pitigliano, een tufstenen stadje in het zuiden van Toscane, waar ze in de regen voldoende luiken moeten zien te openen.

Wij waren er gelukkig op een zonnige dag en genoten allereerst van de prachtige aanblik die Pitigliano biedt als je aan komt rijden. Het lijkt versmolten te zijn met de rotsen waar het stadje op is gebouwd – en waar de huizen zelfs deels zijn uitgehakt.

Pitigliano was lange tijd het thuis van de Orsini’s, een pauselijke familie uit Rome die het plaatsje in 1293 in de schoot geworpen kreeg. Ook staat het bekend als ‘het kleine Jeruzalem’, aangezien het vanaf de zestiende eeuw een grote joodse gemeenschap kende, die duidelijke sporen in de stad heeft nagelaten. Vooral rondom de Via Zuccari herinnert nog veel aan de joodse gemeenschap die hier ooit woonde. In deze blog lees je meer en bewonder je prachtige foto’s van Pitigliano.

De robuuste Rocca di Radicofani

Het decor van de derde opdracht van de derde aflevering is eveneens een plaatje, net als de weg erheen: de beroemde zigzaggende cipressenweg tussen La Foce en Radicofani.

Eindbestemming is de Rocca di Radicofani, het plaatselijke fort, dat dankzij zijn strategische ligging en hoge toren prachtig uitzicht biedt over de Val d’Orcia. Tijdens de strijd tussen onder meer Siena en Florence lag dit fort vaak in de vuurlinie, maar nu kun je in alle rust genieten van de schoonheid van dit stukje Toscane.

In de voetsporen van Leonardo da Vinci

De vierde aflevering begint niet voor iedereen op dezelfde plek. Twee kandidaten starten bij het vermoedelijke geboortehuis van Leonardo da Vinci, in het gehucht Anchiano, even buiten Vinci.

Het huis is na een flinke restauratie ingericht als een klein museum. Vooral de video die je er kunt bekijken, over het wervelende leven van Leonardo da Vinci, is interessant als basis voor je bezoek aan de andere musea.

Je ziet er onder meer een kopie van een van zijn notitieboeken, waarin hij de vlucht van de vogels bestudeerde. In het artikel Vliegen met Da Vinci vertellen we je meer over zijn fascinatie voor vogels, vliegen en vliegtuigen.

Van het geboortehuis van Da Vinci loopt een mooi wandelpad naar het dorpje Vinci. Deze ‘groene weg’ is ongeveer drie kilometer lang en voert dwars door de natuur waar Da Vinci al als kleine jongen zo van hield. Wees wel gewaarschuwd dat je onderweg overvallen kunt worden door de behoefte om net als Da Vinci je schetsboek erbij te pakken, want het landschap is hier echt onvoorstelbaar mooi.

In deze blog lees je meer over Vinci, waar je onder meer een groot 3D-model van Leonardo’s Vitruviusman en het Museo Leonardiano vindt.

De geboorteplaats van Michelangelo

Een ander tweetal bezoekt het geboortehuis van Michelangelo, in Caprese Michelangelo (provincie Arezzo), dat eveneens een klein museum herbergt. Het dorp werd later vernoemd naar de kunstenaar die er in 1475 werd geboren – en die zou uitgroeien tot een van de grootste kunstenaars die Italië ooit heeft gekend.

Michelangelo was niet zo veelzijdig als Da Vinci, maar hij kon verbluffend goed overweg met marmer (dat hij meestal zelf in Carrara ging uitkiezen) maar ook met verf en penseel. Bewonder in Florence bijvoorbeeld zijn David in de Galleria dell’Accademia, zijn bijzondere boodschappenlijstje in Casa Buonarroti of een van zijn eerste beelden.

Kunst kijken in de Galleria degli Uffizi in Florence

Terwijl de twee duo’s schilderijen moeten reproduceren aan de hand van elkaars omschrijvingen, moeten de andere kandidaten in een verlaten Galleria degli Uffizi in Florence (daar zonder anderen rondwandelen is de ultieme droom van elke kunstkenner!) op zoek naar deze kunstwerken.

Voor wie ze ook wil zoeken: het gaat om de Adorazione dei Magi (Aanbidding der wijzen) van Gentile da Fabriano en een onvoltooid werk met hetzelfde thema van Leonardo da Vinci, waarover je in deze blog meer leest.

Voor het tweede paar schilderijen is de heilige familie het thema, met een werk van Paolo Veronese én Michelangelo’s Doni Tondo, een prachtig rond portret van Jozef, Maria en Jezus. Het dankt zijn naam deels aan zijn vorm (rond is tondo in het Italiaans) en deels aan opdrachtgever Angelo Doni, een rijke Florentijnse koopman, die het werk bestelde ter ere van Doni’s huwelijk met Maddalena Strozzi.

Wil je ook een bezoek brengen aan de Galleria degli Uffizi, dan vind je in deze blog tien fijne tips.

Kofferjacht op het Piazza della Signoria in Florence

Het Piazza della Signoria vormt het toneel voor een ware kofferjacht. De kandidaten moeten hun ogen strak op de kofferdragers houden, maar jij kunt hier in alle rust om je heen kijken. Er is namelijk veel te zien op en aan dit plein, met naast een kopie van Michelangelo’s David ook deze geheime Michelangelo.

Verder ontmoet je Cosimo I de’ Medici te paard, de Neptunusfontein, stoere leeuwen, een bronzen Perseus met het hoofd van Medusa en Savonarola’s steen.

Op dit plein is zo veel te zien, dat je er makkelijk een halve dag kunt dwalen, om alle beelden te bewonderen en de bijbehorende verhalen te lezen. Dit beroemdste plein van Florence is namelijk één grote beeldenbende. In deze City Walk laten we je de meest bijzondere beelden zien én onthullen we nog meer geheime plekjes op en om het Piazza della Signoria.

Groeten uit Florence

Bij de opdracht ‘Groeten uit Florence’ moeten de kandidaten aan de hand van ansichtkaarten op zoek naar bezienswaardigheden, die ze op de foto moeten zetten. Een perfect spel ook om  te doen als je zelf in Florence bent, zeker met kinderen.

Er zijn natuurlijk eindeloos veel opties, maar de makers van Wie is de mol? kozen voor de koepel van de Duomo, de indrukwekkende gevel van het Palazzo Pitti, de Ponte Vecchio, het beeld van Dante voor de Santa Croce, de houten Pinokkio op het bankje bij Bartolucci, de carrousel op het Piazza della Repubblica en Il Porcellino (het bronzen zwijntje bij de Mercato Nuovo dat je volgens de overlevering over zijn snuit moet aaien, wil je terugkeren naar Florence).

Ga je zo’n fotospeurtocht doen, zoek dan ook naar de vrolijke verkeersborden van Clet en andere street art of naar de in de gevels verborgen wijnraampjes.

De buitenverblijven van de familie De’ Medici

In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Hier snoven ze de frisse buitenlucht op, gingen ze op jacht en genoten ze van literatuur, muziek en schilderijen.

De test van de vierde aflevering vindt plaats in een van die villa’s: de Villa Medicea di Artimino – ook wel de ‘villa van de honderd schoorstenen’ genoemd, aangezien de villa tal van schoorstenen telt.

In 1596 werd de villa, die dateert uit de middeleeuwen, door Buontalenti omgetoverd tot een buitenverblijf dat De’ Medici waardig was. De villa werd vooral gebruikt als jacht- en buitenverblijf; de familie was er vaak als het ’s zomers in de stad veel te warm was. In 1626 werd er een dertig mijl lange muur om het terrein heen gebouwd; de resten van een van de poorten zijn nog altijd te zien.

De villa kent een hele reeks beroemde gasten, onder wie Galileo Galilei en Leonardo da Vinci. Ook waren er tal van kunstwerken te zien, van onder meer Pontormo, Bronzino, Caravaggio en Titiaan.

Villa di Artimino is tevens het oorspronkelijke thuis van zeventien lunetten van de hand van Justus Utens, die tussen 1599 en 1602 alle Medici-landgoederen schilderde, steeds in de vorm van een halve maan en met een opvallend oog voor detail. Om de villa’s zo precies mogelijk weer te geven, bezocht Utens elke villa zelf. Daarnaast maakte hij gebruik van bouwtekeningen en kaarten, om zelfs de kleinst mogelijke details goed weer te geven.

Inmiddels zijn de lunetten helaas niet meer op hun oorspronkelijke plek te zien; ze hebben onderdak gevonden in Villa La Petraia (waarover je meer leest in deze blog over alle Medici-villa’s).

Naar het Parco della Maremma

Na deze beeldende aflevering in Florence is het tijd voor een ander stukje Toscane: de Maremma! Tygo Gernandt vergelijkt het met Afrika, maar de Maremma is lang niet meer zo ruig als tientallen jaren geleden. Een groot deel van het grondgebied van deze streek is wel beschermd natuurgebied.

De kuststreek van de Maremma, die loopt van Principina a Mare tot aan Talamone, werd in 1975 zelfs tot nationaal park benoemd. Het Parco della Maremma, zoals het park simpelweg heet, is ongeveer honderd vierkante kilometer groot.

Het grenst voor een groot deel aan zee, maar omvat ook een vrij omvangrijk bosgebied, de rivier de Ombrone, moerassen, heuvels en – langs het strand van Marina di Albarese – een groot pijnbomenbos. In deze blog lees je er nog veel meer over.

De kandidaten strijken neer op dit strand. Niet onder een parasol, maar voor een enorme puzzel met de opdrachten uit de eerste vier afleveringen.

Het Piazza dei Miracoli in Pisa

Het is ook puzzelen om de route te vinden naar het Piazza dei Miracoli in Pisa, het beroemde plein der wonderen waar naast de beroemde Scheve Toren van Pisa ook de Duomo, de doopkapel en het Campo Santo te vinden zijn.

Helaas krijg je er tijdens de uitzending maar een glimp van mee, maar met onze City Walk in Pisa geniet je uitgebreid van alle moois op deze wonderlijke plek en elders in de stad.

Ook de omgeving van Pisa is de moeite waard. In deze blog delen we twintig afwisselende tips voor de provincie Pisa, van het Vespamuseum in Pontedera tot fotogenieke cirkels rondom Volterra, van een pastafabriek in een charmant burchtdorpje tot een kleurrijke muurschildering van Keith Haring in het centrum van Pisa.

Piombino – de poort naar Elba

Alsof er nog niet genoeg gepuzzeld is, is ook de volgende bestemming onduidelijk. Gelukkig ontdekken de kandidaten al snel dat ze naar Piombino moeten, dat bekend staat om de ijzer- en staalindustrie en om de haven waar je de boot naar Elba kunt nemen.

Dat gaan de kandidaten ook doen, maar niet voor ze de oude stadspoort Torrione-Rivellino hebben gevonden, die op de sleutelhanger in de auto prijkt. Deze toren maakt deel uit van de verdedigingswerken van Piombino, die deels zouden zijn ontworpen door Leonardo da Vinci.

Ze vinden er tickets voor de veerboot naar Elba, kaartjes voor een theatervoorstelling en een kaart van Portoferraio (de hoofdstad van het eiland) met verschillende gemarkeerde plekken. Het vertrek is voorzien voor de volgende dag, dus genieten de kandidaten van een gezellig etentje bij Ristorante Enoteca DaLuca (aan de Corso Vittorio Emanuele II).

Als je zelf in Piombino bent en niet alleen maar de boot naar Elba wil nemen, wandel dan naar het Piazza Bovio, aan het einde van de pier, voor een schitterend uitzicht over zee en de eilanden Elba, Cerboli en Montecristo.

Leuk om te weten: de legende vertelt dat Venus, geboren in de diepte van de Tyrreense zee, uit de golven opkwam en plotseling haar kostbare parelsnoer brak. De parels vielen in de zee en creëerden de eilanden van de Toscaanse archipel. De grootste parel werd het eiland Elba.

Portoferraio – de hoofdstad van Elba

Na de overtocht vanuit Piombino (die ongeveer een uur duurt en die je kunt boeken bij Moby of Toremar) komen de kandidaten aan in Portoferraio, de hoofdstad van Elba. Ze vertrekken in duo’s, waarbij twee kandidaten op weg gaan naar Forte Stella, dat in de zestiende eeuw werd gebouwd in opdracht van Cosimo de’ Medici om het eiland beter te kunnen verdedigen tegen de voortdurende aanvallen van piraten.

Het andere duo vertrekt naar de Torre della Linguella, die ook wel de Torre del Martello wordt genoemd. Ook deze toren werd gebouwd in opdracht van de familie De’ Medici, als onderdeel van de verdedigingswerken. Later werd de toren ook gebruikt als gevangenis, waar onder meer de anarchist Giovanni Passannante, die in 1878 probeerde de toenmalige Italiaanse koning Umberto I te vermoorden, achter de tralies verdween.

Wie Elba zegt, zegt ook Napoleon, die in 1814 naar het eiland verbannen werd. De kandidaten brengen dan ook een bezoek aan de Villa dei Mulini, waar Napoleon verbleef. Het dankt zijn naam aan de vier molens die hier ooit stonden, maar die inmiddels hebben plaatsgemaakt voor de tuin.

Naast deze villa had Napoleon nog een zomerverblijf op het eiland, Villa San Martin. De schuur die erbij hoorde, werd in opdracht van Napoleon omgetoverd tot een heuse balzaal waar menig feest is gehouden.

Voor de kandidaten is er nog geen reden tot een feestje. Hun speurtocht leidt hen naar het Teatro dei Vigilanti, dat eigenlijk een kerk was. Op verzoek van Napoleon werd het een theater, waar nog regelmatig voorstellingen worden gehouden.

Vervolgens bereiken ze dan eindelijk de plek waar ze hun medekandidaten Tygo en Nikkie moeten zien te vinden; het Forte Falcone. Dit ‘valkenfort’ ligt op het hoogste punt van Portoferraio en maakte net als Forte Stella en de Torre della Linguella deel uit van de verdedigingswerken van het eiland.

Wil je nog meer van Elba zien, check dan deze blog over Elba, met tips van Monique die al lang op het eiland woont en haar tips graag met je deelt. Ook leuk is deze wandeling op Elba.

Het grootste strand van Elba is dat van Marina di Campo: een zeer langgerekte halve maan van fijn zand dat net ten oosten van het gelijknamige plaatsje ligt. Je vindt er zowel vrij strand als strandtenten waar je een bedje en parasol kunt huren. In dit artikel tippen we nog veel meer prachtige stranden op Elba.

Op de veerboot terug naar het Toscaanse vasteland maken de kandidaten de test. Wat staat hen te wachten als ze weer vaste grond onder de voeten hebben?

Abbazia di San Galgano – een abdij zonder dak

Voor de eerste opdracht op het vasteland kozen de programmamakers de abdij van San Galgano als decor. Geen verkeerde keuze, want deze abdij zonder dak is een juweeltje dat elke Italiëliefhebber minstens één keer in zijn leven gezien moet hebben.

Anders dan in andere kerken en abdijen ligt de schoonheid hier niet in fresco’s, koepelgewelven en altaarstukken, maar in het samenspel van stenen, licht, schaduw, zon en wolken. Elk hoekje is weer anders, op elk moment van de dag wachten nieuwe verrassingen in combinatie met de steeds veranderende hemel.

In deze blog lees je meer over de Abbazia di San Galgano en de nabijgelegen kapel, La Rotonda di Montesiepi, waar je het beroemde zwaard in de rots kunt bekijken, met van beide prachtige foto’s om even bij weg te dromen.

De charme van het middeleeuwse Chiusdino

Neem net als de kandidaten zeker ook een kijkje in het nabijgelegen Chiusdino, een middeleeuws dorpje niet ver van de Abbazia di San Galgano. Het schittert op bijna zeshonderd meter hoogte, waardoor je er een prachtig uitzicht hebt over de Val di Merse, de vallei die zijn naam dankt aan de rivier de Merse, die er dwars doorheen stroomt.

Aan de sfeervolle straatjes van Chiusdino lees je de lange historie bijna af: de robuuste, warmrode stenen kunnen dan wel niet praten, maar ze vertellen in stilte over het verleden. In deze blog wandel je even mee door dit charmante plaatsje.

Bolgheri – bellissimo dorpje tussen de wijngaarden

De kandidaten maken de voorlaatste test in Bolgheri, een klein maar fijn dorpje dat bekend staat om de heerlijke wijnen. Proeven kan bijvoorbeeld bij Enoteca Tognoni (Via Lauretta 5), waar de kandidaten de uitslag van de test krijgen.

foto’s: Enoteca Tognoni

Ook een aanrader is Bolgheri+ (Strada Giulia 14). Hier hangt zelfs een krijtbord met de tekst: ‘In questo ristorante si organizzano corsi di recupero per astemi’ – ‘In dit restaurant worden herstelcursussen voor geheelonthouders georganiseerd’.

Proeven kan vaak ook direct bij de wijnboer zelf, zoals bij Azienda Agricola Chiappini. De kandidaten spelen een spel met wijnvaten van Tenuta Argentiera. Dat kennen we niet, maar we gaan er een volgende keer zeker kijken.

Wil je écht iets bijzonders (en heb je een groot wijnbudget), neem dan zeker een fles Sassicaia mee, een volle rode wijn die alleen door Tenuta San Guido mag worden gemaakt.

De kandidaten logeren bij Il Sebastiano, dat deel uitmaakt van de agriturismo Castello di Bolgheri. Ook tijdens een eerdere aflevering zie je beelden van deze accommodatie.

Tour tussen de cipressen

Zorg wel dat je nog kunt rijden, want de beroemde Viale dei Cipressi, de ‘cipressenweg’ die van Bolgheri naar Castagneto Carducci leidt, is de moeite van een ritje waard. In deze blog lees je er meer over.

De mijnen van San Silvestro

De mol moet natuurlijk ook even ondergronds. Dat gebeurt in het Parco Archeominerario di San Silvestro in de Val di Cornia, waar nog tot 1976 koper, zilver en zink werd gedolven. De overgebleven kandidaten maken een ritje in het mijntreintje, terwijl ze elkaar vragen moeten stellen. Dankzij het oorverdovende lawaai worden echter niet alle antwoorden juist geregistreerd.

Er zijn in Toscane nog meer plekken waar je een voormalige mijn kunt bezoeken, zoals bij het Museo delle Miniere (Montecatini Val di Cecina) en het Museo Minerario di Abbadia San Salvatore.

De tuinen van La Foce

Voor de laatste scènes reizen we naar het landgoed La Foce, wederom in de Val d’Orcia, de streek waar de eerste aflevering van Wie is de mol? werd opgenomen.

De schitterende tuinen van deze villa werden aan het begin van de twintigste eeuw ontworpen door de Britse tuinarchitect Cecil Pinsent, in opdracht voor Iris Origo, een Brits-Amerikaanse schrijfster, toen ze in het huwelijk trad met haar man Antonio en naar deze prachtige maar wat verwaarloosde plek verhuisde.

La Foce bestond toen uit een oude villa, meer dan veertienhonderd hectare braakliggende landbouwgrond en een groot aantal vervallen boerderijen. Het duurde zo’n vijftien jaar voordat de prachtige tuinen gereed waren.

Toen brak er een tijd vol dubbele gevoelens aan: Iris en Antonio kregen twee kinderen, maar om hen heen woedde de Tweede Wereldoorlog.

Toen de strijd na een aantal jaren verhevigde en de partizanen vooral in Toscane in opstand kwamen, besloten Iris en Antonio vluchtelingen en ontsnapte krijgsgevangenen onderdak te bieden. Iris tekende haar ervaringen op in het boek Oorlog in Val d’Orcia.

Van deze periode is in de paradijselijke tuin niets meer te merken. In de fontein spetteren twee stenen dolfijnen, je dwaalt langs citroenbomen, langs geurende rozen en een prieel dat in het voorjaar is bedekt met blauweregen. Wat hogerop vind je lavendelstruiken, fruitbomen en heerlijk geurende mediterrane kruiden, die worden afgeschermd van de buitenwereld door een klein bos. Meer informatie (ook over de mogelijkheid om bij La Foce vakantie te vieren) vind je op de website van La Foce.

Nog meer tips voor je vakantie in Toscane

Naast bovenstaande locaties heeft Toscane nog veel meer moois te bieden. We hebben alle bijzondere plekken verzameld op deze kaart, zodat je al onze tips handig kunt terugvinden.

Ga je met het hele gezin naar Toscane, check dan onze tips voor een vakantie in Toscane met kinderen. De bijzonderste plekken en verhalen in Florence, Siena, Pisa, Lucca en Pistoia ontdek je met onze City Walks.

Logeren in het typisch Toscaanse landschap dat je in de afleveringen van Wie is de mol? zag, kan onder meer bij Podere La Coppa bij Asciano, bij een van deze locaties tussen de wijngaarden of bij deze kleine maar fijne campings in Toscane.

Check ook onze praktische informatie voor een vakantie in Toscane, met tips voor het vinden van de meest voordelige vlucht tot de leukste logeeradressen en de mooiste bezienswaardigheden (inclusief skip the line-tickets en insiders tips).

Voorpret voor je vakantie in Toscane

Perfect voor op vakantie óf voor volop voorpret: ons puzzelboekje met Toscane in de hoofdrol, dat je kunt bestellen via deze link. Ook deze Waar is de mol?-quiz zorgt hopelijk voor wat inspiratie. Nog meer in de stemming kom je met deze tien films met Toscane als decor.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *