Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cosimo I De’ Medici op het Piazza della Signoria in Florence – de verkeerde man op het paard

Midden op het Piazza della Signoria in Florence zit Cosimo I De’ Medici hoog te paard. Hij kijkt in de schaduw van het Palazzo Vecchio onverstoord neer op de Florentijnen en toeristen die over het plein wandelen.

Piazza-della-Signoria-Florence-Cosimo-paard-Giambologna (1)

Cosimo I De’ Medici werd in 1537 de baas van de Florentijnse Republiek, op een leeftijd van slechts zeventien jaar. Er zijn nog veel sporen van hem terug te vinden in Florence. Zo gaf hij de opdracht voor de bouw van de Galleria degli Uffizi, met een van de grootste kunstcollecties ter wereld.

Het ruiterstandbeeld, een creatie van Giambologna, was een idee van Cosimo’s zoon, Ferdinando I De’ Medici. Giambologna liet zich inspireren door een zelfde standbeeld van Marcus Aurelius, dat boven op het Capitool in Rome staat. Een verwijzing die Cosimo letterlijk hoger in het zadel tilde.

Piazza-della-Signoria-Florence-Cosimo-paard-Giambologna (2)

Al ging dat vlak na de Tweede Wereldoorlog even mis. Tijdens de oorlog moesten Cosimo en zijn paard namelijk even het veld ruimen. Toen de oorlog eenmaal voorbij was, werd het standbeeld met groots vertoon ingehaald.

Maar wat bleek? Paard en ruiter waren tijdens het onderduiken van elkaar gescheiden en nog niet herenigd. Het paard droeg geen Cosimo op zijn rug, maar een Amerikaanse soldaat – die door de Florentijnen vrolijk werd verwelkomd. Niemand die de bronzen Cosimo miste…

Gelukkig zit nu de enige echte Cosimo weer in het zadel!

Perseus-Piazza-della-Signoria-Florence

Meer over de andere beelden op het Piazza della Signoria

Cellini’s Perseus

Michelangelo’s David

Ammannati’s ‘witte reus’

Savonarola’s steen

Marzocco en de andere leeuwen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *