Home » Reizen door Italië » Toscane » Diepgeworteld in het landschap van Toscane
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Diepgeworteld in het landschap van Toscane

Toscane zou zonder cipressen een deel van zijn aantrekkingskracht verliezen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Florence. 53% van de ondervraagden gaf aan dat de karakteristieke boom onmisbaar is in Toscane.

Cipressi in Val d'Orcia

Cipressen staan echter niet alleen symbool voor het Toscaanse landschap, maar ook voor het contact tussen hemel en aarde, tussen de doden en levenden. Vanwege hun enorme lengte (ze worden soms wel 60 meter hoog) reiken cipressen niet alleen letterlijk naar de hemel, ook figuurlijk vervullen ze deze rol. De Romeinen beschouwden de cipres al als een heilige boom, als een symbool voor eeuwig leven, hetgeen blijkt uit hun afscheidsrituelen. Zo stond voor het huis van iemand die was overleden enige tijd een cipres, werd een gestorven Romein vaak opgebaard op cipressentakken en werd het pas gedolven graf afgedekt met takken van deze altijd groene boom. Het is dan ook geen toeval dat cipressen nog steeds vaak op of rond kerkhoven te vinden zijn; de inwoners van Toscane geloven nog steeds dat cipressen de geest van de overledenen in alle rust naar de hemel begeleiden.

Italië zou Italië niet zijn als er niet ook een mooi mythisch verhaal over de cipres te vertellen is. Volgens de Romeinse dichter Ovidius dankt de cipres zijn bestaan aan de jonge herder Cyparissus. Deze jonge herder was zeer gesteld op een mythisch hert waarmee hij een bijzondere band had opgebouwd. Tijdens de jacht werpt Cyparissus zijn speer naar een hert dat in de schaduw ligt te rusten. Wat hij niet heeft gezien, is dat het gedode hert zijn lievelingshert is. Cyparissus is ontroostbaar en smeekt de god Apollo om hem voor eeuwig te laten rouwen. Apollo geeft toe en tovert hem om tot een cipres, zodat hij verlost is van zijn verdriet. Daarmee is deze bijzondere boom niet alleen een symbool voor de dood, maar ook voor de troost. Dat maakt de aanblik van deze bomen nog een beetje mooier…

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *