Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 films met Toscane als decor

De heuvels in alle tinten groen, de zon die op de wijnranken en olijfbomen schijnt, de karakteristieke dorpjes met hun smalle straatjes, indrukwekkende palazzi en fascinerende geschiedenis… Toscane biedt altijd weer een fantastische aanblik.

Niet alleen wij worden elke keer weer geïnspireerd door het typisch Toscaanse landschap; ook filmmakers maakten en maken dankbaar gebruik van het fantastische decor dat Toscane heet.

Vanochtend noemden we al de nieuwe Netflix-serie 6 Underground, in deze blog tippen we tien films die zich stuk voor stuk afspelen in la bella Toscana. Heerlijk als voorpret voor je vakantie bij de populaire Camping Norcenni Girasole Club of elders in Toscane, maar dankzij de schitterende scènes ook goed tegen de heimwee na terugkomst!

1 Under the Tuscan Sun
Mede dankzij deze film zijn Toscane en zonnebloemen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het meer dan succesvolle boek van Frances Mayes, waarin ze haar nieuwe leven in Toscane (ze verhuisde naar een vervallen boerderij in de buurt van Cortona) beschrijft, bracht op het witte doek nog meer romantische zielen in vervoering. Wie nog niet verliefd is op Toscane, wordt het na het zien van deze film zeker!

2 La vita è bella – Arezzo
Arezzo komt zeer herkenbaar in beeld in Roberto Benigni’s schitterende maar schrijnende La vita è bella. Het is een prachtig verhaal over de kracht van liefde in een wereld vol waanzin, dat begint in het Italië van 1939.

Rasoptimist Guido is verliefd op Dora, die als bruid beloofd is aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Helaas wordt ook in Italië de rassenwet in werking gesteld en worden de joodse Guido en z’n zoontje naar een concentratiekamp gedeporteerd.

De levensomstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk, maar Guido is vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die het wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is!

3 Gladiator – Val d’Orcia
Voor deze film kwam volgens regisseur Ridley Scott maar één plek in aanmerking: de fotogenieke Val d’Orcia, ten zuiden van Siena, met zijn uitgestrekte graanvelden die lang niet zo lieflijk zijn als bijvoorbeeld de wijngaarden in de Chianti. Scott koos deze locatie vooral vanwege het bijzondere licht, dat volgens hem nergens anders zo mooi is. Hij laat Maximus niet voor niets precies op deze plek dromen van het paradijs…

4 Twilight Saga – Montepulciano
De hoofdrolspelers in de films van de Twilight Saga moeten niets hebben van de Toscaanse zon. Zij leven vooral ’s nachts, bij het licht van de maan. Wie overdag de filmlocaties wil opzoeken, struint door de straatjes van Montepulciano en brengt een bezoek aan de San Biagio.

De belangrijkste scène, waarin Bella vampier Edward probeert te redden, is opgenomen op het Piazza Grande en bij het Palazzo del Comune. De zeven meter hoge fontein, die wordt omschreven in het boek, staat hier echter niet; die werd gemaakt van hout en papier-maché en speciaal voor de film op het centrale plein geplaatst.

5 De Toscaanse bruiloft
In een klassieke villa in het zonovergoten Toscane runt Sanne samen met haar vader en stiefmoeder de trouwlocatie Casa Matrimonio, de ideale plek om je droombruiloft te vieren. In Villa Matrimonio komen gasten bij elkaar om het leven en de liefde te vieren. Een Toscaanse bruiloft vormt voor alle gasten het hoogtepunt van hun verblijf. Voor sommigen is het landgoed bekend terrein en zij komen er wel heel graag. Want trouwen doe je immers maar… twee keer!

6 The English Patient – Montepulciano en omstreken
In het voormalige klooster Sant’Anna in Camprena bevindt zich de kamer waar Juliette Binoche haar patiënt verzorgde. Of kamer, eigenlijk bestaat de kamer zelf helemaal niet, die werd gebouwd in een van de filmstudio’s. Het uitzicht dat we vanuit de kamer zien, bestaat echter wel, net als de keuken waar Binoche en Willem Dafoe een ei bakken.

Wie in de sporen van The English Patient wil treden, vindt het klooster halverwege Pienza en Montepulciano. Het Piazza Grande van Montepulciano is de plek waar Juliette Binoche samen met haar Indiase vriend op de motor aan komt rijden, omdat hij haar fresco’s wil laten zien.

Maar… klopt dat wel? De kathedraal lijkt veel groter en er is geen fresco te zien. Het klopt helemaal. In de film kan immers alles = en de regisseur heeft de basiliek van Arezzo ‘even’ verplaatst naar het grote plein in Montepulciano.

7 Quantum of Solace – Siena
De Palio van Siena dient als deel van het decor van de James Bond-film Quantum of Solace. De achtervolgingsscène over de daken van Siena is bijna net zo spannend als de paardenrace een paar meter lager. Vergeet ook niet goed te kijken naar de achtervolging per auto, aan het begin van de film. Bond racet dan door de bergen in de buurt van Carrara, waar ook de beroemde marmergroeven te vinden zijn.

8 Nostalghia – Abbazia di San Galgano
Een van de mooiste plekken van Toscane, dat predicaat mag San Galgano zeker dragen. De oude abdij speelt een rol in Andrej Tarkovski’s film Nostalghia, waarin de Russische dichter Andrej Gortsjakov naar Italië reist om onderzoek te doen naar het leven en werk van zijn achttiende-eeuwse landgenoot, de musicus Pavel Sosnovski.

Eenmaal ter plaatse verliest Andrej al snel iedere interesse in de musicus doordat hij op melancholieke wijze mijmert over zijn thuisland, dat hij meer mist dan ooit tevoren.

Terwijl hij zich tussen de schoonheid van de Italiaanse kunst begeeft, worden de herinneringen aan wat hij heeft achtergelaten en wat hij wellicht nooit meer zal zien alleen maar sterker.

9 Stealing Beauty – ten zuiden van Siena
In deze film van regisseur Bernardo Bertolucci vertrekt de negentienjarige Lucy Harmon naar Italië, om even tot zichzelf te komen na het overlijden van haar moeder. Ze wil een portret van zichzelf laten schilderen, maar ze wil ook en vooral weer contact opnemen met een oude vakantieliefde, Nicolo Donati.

Lucy wil daarnaast ook een raadsel uit haar moeders dagboek oplossen. Dat alles vindt plaats tegen de achtergrond van de meest schitterende beelden van Toscane, vooral ten zuiden van Siena, zoals alleen Bertolucci die kan vastleggen. Alleen daarom al meer dan de moeite waard!

10 La meglio gioventù de overstroming van de Arno in Florence
Last but not least
een geweldig Italiaans epos, dat we niet vaak genoeg kunnen kijken! Hoewel het verhaal zich zeker niet alleen in Toscane afspeelt, bevat de film schitterende scènes van de gevolgen van de overstroming in Florence, in november 1966.

De film geeft een prachtig beeld van de Italiaanse geschiedenis, met onder andere het gevecht tegen de Siciliaanse maffia, de grote voetbalmatchen van de Italiaanse nationale ploeg, de studentenprotesten, het terrorisme van de Rode Brigades en de Fiat-crisis, met als rode draad het leven van de Italiaanse broers Nicola en Matteo. Een van de beste Italiaanse films ooit!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. loes fortuin

    ik lees altijd met veel plezier ciao tutti en vind jullie filmtips top. Ik heb wel een vraag: hoe kan ik die films bekijken. Ze zijn soms neit meer te koop en ik heb ook geen dvd meer. Hebben jullie een downloadadres of zo?

  2. Grazie Loes! En nee, we zagen ze allemaal op dvd (vaak zijn ze tweedehands nog te koop op dvd). Een aantal films is ook te zien via o.a. CineMember, Picl en Cinetree.

  3. De mooiste film over Toscane vind ik Shadows in the Sun met een glansrol voor Harvey Keitel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *