Download gratis de Ciao tutti app!

Campo dei Miracoli – een wereld vol wonderen in Pisa

Wie Pisa bezoekt, kan niet om de Torre Pendente, Scheve Toren, heen. Maar hoe bijzonder deze toren ook is, op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen, vind je nog veel meer moois. Wij gaan het straks live bekijken, na onze aankomst in Pisa, voor jullie alvast een virtueel verhaal over deze wereld vol wonderen – en een unieke kijk vanaf de Scheve Toren:

Pisa, Duomo visto dalla Torre Pendente (by Massimo Lenzo)Pisa, Torre pendente, cella campanaria (by Massimo Lenzo)foto’s: Massimo Lenzo

Aan het andere uiteinde van het Veld der Wonderen staat het Battistero, de doopkapel. Met een omtrek van ruim 107 meter is dit de grootste doopkapel van heel Italië. Wanneer je het beeld van Johannes de Doper op de top meerekent, is de doopkapel zelfs een klein stukje hoger dan de scheve toren. Hoewel deze Johannes vanaf de grond vrij klein lijkt, is hij in werkelijkheid 3,3 meter hoog!

Het allermooist – mooier nog dan de Scheve Toren – is het Campo Santo, de begraafplaats. Het kerkhof is een verstilde ode aan de doden. Het dankt zijn naam aan de scheepslading heilige aarde van Golgotha, die hier in de twaalfde eeuw gestort zou zijn. Daardoor zouden de lichamen die hier werden begraven binnen een etmaal vergaan, waarna er nog slechts een skelet restte. Toch verkozen veel Pisanen ervoor zich te laten begraven in marmeren sarcofagen of tombes, waarvan er nog een groot aantal te zien is.

Het Campo Santo is vooral beroemd vanwege de schitterende fresco’s die de wanden van de galerijen sieren. Hoewel de fresco’s ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd zijn geraakt, geven ze nog steeds een goede indruk van de pracht en praal die ze ooit moeten hebben uitgestraald. Beroemd is vooral het veertiende-eeuwse fresco Triomf van de dood, dat geschilderd is door iemand met de schitterende naam Buonamico Buffalmacco.

Buonamico_Buffalmacco_001

De tekeningen die gebruikt werden om de fresco’s op de muren aan te brengen, zijn te zien in het Museo delle Sinopie, dat eveneens aan het Piazza dei Miracoli ligt. Leuk om de verschillen tussen deze tekeningen en de uiteindelijke fresco’s op te sporen!

Pisa, Torre pendente, Duomo e Battistero visti da nord (by Massimo Lenzo)foto: Massimo Lenzo

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.