Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

20x doen & proeven in de provincie Pisa

Als je aan Pisa denkt, denk je vast aan de Scheve Toren, hét symbool van de stad. Maar Pisa is zoveel meer dan deze overhellende toren. Zowel in de stad als in de gelijknamige provincie valt er veel te zien, te beleven, te proeven.

We delen twintig afwisselende tips voor een heerlijke vakantie in de provincie Pisa, van het Vespamuseum in Pontedera tot fotogenieke cirkels rondom Volterra, van een pastafabriek in een charmant burchtdorpje tot een kleurrijke muurschildering van Keith Haring in het centrum van Pisa.

5x doen & proeven in de stad Pisa

Campo Santo – heilige grond op het Campo dei Miracoli

Aan de voet van de Scheve Toren wachten veel meer pareltjes. Dit kleine stukje Pisa heet niet voor niets Campo dei Miracoli, Veld der Wonderen. De mooiste plek is het Campo Santo, de begraafplaats, een verstilde ode aan de doden.

Het kerkhof dankt zijn naam aan de scheepslading heilige aarde van Golgotha, die hier in de twaalfde eeuw gestort zou zijn. Daardoor zouden de lichamen die hier werden begraven binnen een etmaal vergaan, waarna er nog slechts een skelet restte.

Toch kozen veel Pisanen ervoor zich te laten begraven in marmeren sarcofagen of tombes, waarvan er nog een groot aantal te zien is. In deze blog laten we je de mooiste plekken van het Campo Santo zien.

Zoek de sporen van de duivel op de Duomo van Pisa

Op het Campo dei Miracoli staat naast de Scheve Toren en het Campo Santo ook de indrukwekkende Duomo. Binnen word je overdonderd door alle marmeren pracht en praal, buiten wacht een duivels wonder. Aan de zijkant van de Duomo, op de zijde die langs het Camposanto loopt, is namelijk een stuk marmer te zien waarin allemaal kleine gaatjes zitten.

Volgens de overlevering zijn deze gaatjes in het marmer gemaakt door de nagels van de duivel, die de bouw van de kathedraal eigenhandig probeerde tegen te houden. Het schijnt overigens ook zo te zijn dat wanneer je het aantal gaatjes telt, je nooit op hetzelfde aantal uitkomt. Werk van de duivel dus, want wie anders is in staat om er een paar gaatjes bij te maken zonder dat je het ziet?

Een felgekleurde muurschildering Keith Haring

Het kleurrijkste stukje Pisa vind je ver weg van het Campo dei Miracoli, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II. Hier prijkt op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio een muurschildering van Keith Haring.

Dit kunstwerk, met de titel Tuttomondo (Heel de wereld) is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar. Het is te zien op de zijwand van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II. In deze blog lees je meer over Keith Harings kunstwerk in hartje Pisa.

Ontdek nog meer moois in Pisa

Pisa heeft nog heel veel meer moois te bieden. Van unieke tentoonstellingen in het Palazzo Blu en het statige Piazza dei Cavalieri tot de verleidelijke chaos van de markt op het Piazza delle Vettovaglie en de stilte in de botanische tuinen.

Eenmaal weg van de toren zijn er in Pisa tal van plekken die de moeite van een bezoekje waard zijn. Met onze City Walk ontdek je al die bijzondere plekken in Pisa, met natuurlijk onderweg ook genoeg culinaire tips. Je kunt deze unieke wandeling via deze link bestellen.

Verken Pisa en omgeving per fiets

Wil je de mooiste plekken van Pisa en omgeving per fiets verkennen? Dat kan met de app Smile & Ride. Download de app, kies een fietsroute en geniet van een heerlijke tocht door het Toscaanse landschap, weg van de massa.

Al fietsend bewonder je de prachtigste vergezichten en geniet je van een olijfolie- of wijnproeverij. Wil je liever het centrum van Pisa verkennen? Dat kan ook, tijdens een fietstocht met een ervaren stadsgids. Ook een fietstocht naar zee of naar het dicht bij de stad gelegen natuurpark San Rossore behoort tot de mogelijkheden.

Smile & Ride ligt op vijftig meter afstand van het treinstation van Pisa. Hier kies je een fiets (van stadsfiets tot e- bike, van tandem tot kinderfiets, met bijbehorende accessoires) die past bij je gekozen route. Eigenaren Elena en Mario helpen je graag op weg.

Smile & Ride heeft een netwerk met fietsverhuurbedrijven in Lucca en Florence, zodat je de fiets eventueel ook daar achter kunt laten. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Smile & Ride of neem je contact op met Elena en Mario via info@smileandride.com of via 0039-3755617631.

15x doen & proeven in de provincie Pisa

Museo Piaggio – een museum vol Vespa’s in Pontedera

Een bezoek aan het Museo Piaggio, het Vespa-museum, in Pontedera mag tijdens je ontdekking van de provincie Pisa niet ontbreken. Dit gratis toegankelijke museum ligt naast de huidige Piaggio-fabriek en biedt een overzicht van de allermooiste en beroemdste Vespa’s in de geschiedenis van dit Italiaanse merk.

Naast ruim tweehonderdvijftig Vespa’s vind je er ook een ruime collectie van de vrolijke en superhandige Apes en Gilera-motoren.

Het prachtig gelegen Teatro del Silenzio in Lajatico

In het fraaiste openluchttheater van Toscane is het 364 dagen per jaar stiller dan stil. Het heet dan ook niet voor niets het Teatro del Silenzio. Je vindt het theater even buiten het dorpje Lajatico, in een adembenemende setting, te midden van de glooiende akkers.

Er is maar één Italiaanse artiest die de stilte hier eens per jaar mag doorbreken en die de reis naar dit openluchttheater nóg meer de moeite waard maakt: Andrea Bocelli, geboren en getogen in Lajatico. Al meer dan tien jaar op rij organiseert de virtuoze zanger elke zomer een befaamd openluchtconcert in het Teatro del Silenzio.

Als iedereen zijn plaats heeft ingenomen, betreedt Il Grande Maestro ieder jaar op spectaculaire wijze het podium. Zo is hij al eens te paard, aan de hand van schermers en aan de zijde van een groep mooie dames verschenen.

Naast de tenorklanken van Bocelli, te midden van een groot orkest en koor, is de aankleding van het theater een beleving op zich, met als decor een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en de glooiende Toscaanse heuvels. Het kunstwerk blijft na afloop achter, zodat je elk jaar wordt verrast door een ander decor, ook buiten de voorstelling om.

Martelli – de pastafamilie van Lari

Al sinds 1926 maakt de familie Martelli haar beroemde pasta, verpakt in felgele zakken die niet alleen je keuken opvrolijken maar die ook van elke pastamaaltijd een feestje maken.

Bijna een eeuw lang pasta maken betekent dat de familie Martelli de kunst van het kneden, mengen, drogen en verpakken als geen ander verstaat. Daarbij voert de traditie de boventoon; in het procedé is sinds al die tijd weinig tot niets veranderd. Want waarom zou je snijden in een succesrecept?

De kleine pastafabriek van Martelli staat in Lari, een slaperig burchtdorp waar iedereen welkom is om de kunst van het pasta maken te komen bewonderen. Wij namen alvast een kijkje en vertellen je er in deze blog alles over.

Een dagje Volterra

Volterra kent een lange, indrukwekkende geschiedenis. Het stadje werd gesticht door de Etrusken, die het de naam Velathri gaven. Hun erfenis is nog op tal van plekken te zien, maar al dwalend door de straten van Volterra zie je veel en veel meer: wapperende was, kunstwerken van albast, sfeervolle pleinen, kleine kerkjes en hoge torens, adellijke palazzi (vaak met mooi versierde cortili, binnenplaatsen, of kleine ‘paardjes’ aan de gevel), straataltaartjes…

We tippen in deze blog vijftien dingen die je niet mag missen als je een dagje naar Volterra gaat, met uiteraard ook genoeg culinaire tips.

Kunstige graancirkels rondom Volterra

Rondom Volterra is er een schitterende symbiose tussen cultuur en natuur. Van veraf zie je ze al opduiken, de cirkels in de graanvelden. Ze staan rechtop, als grote ringen, en zeker met de ondergaande zon in de rug lijken ze te schitteren als de aureolen boven de hoofden van heiligen op de oude schilderijen die je in de musea hier in overvloed ziet.

Het zijn echter niet zomaar cirkels, nee, het zijn Luoghi d’Esperienza, ‘Plaatsen van Beleving’. Al sinds 2009 staan ze fier in het landschap, wortelen ze in de Toscaanse grond en omringen ze letterlijk een deel van het landschap.

Dit alles is bedacht door kunstenaar Mauro Staccioli, die is geboren in Volterra en de werken hier plaatste in ‘een dialoog met zijn geboortegrond, met het landschap waarin geschiedenis, cultuur en mensenwerk samenkomen’.

Hoewel deze Luoghi d’Esperienza eigenlijk maar een jaar zouden blijven staan, staat een aantal van de kunstwerken nog steeds fier in het landschap. We hopen dat ze ons nog lang een bijzondere ervaring bieden, want hoe mooi het Toscaanse landschap is – door zo’n kunstig ringetje oogt het er nog net weer een beetje mooier…

Lunchen bij Trattoria Albana in Mazzolla

Mazzolla is een gehucht dat door de meeste toeristen wordt overgeslagen. Behalve door wie de film The Trip to Italy heeft gezien, want dan weet je dat je er heerlijk kunt eten, bij Trattoria Albana. Giuseppe Cassarà kookt er de sterren van de hemel, met de beste Toscaanse ingrediënten.

Je schuift er aan voor een antipasto met verschillende vleeswaren (denk aan salumi di cinghiale, cinta senese, prosciutto), pecorini, bruschette, crostini en verdure sott’olio; gevolgd door ravioli di faraona porri e mandorle of ravioli di agnello pomarancino. Als secondi zijn er coniglio alle erbe con olive e nocciole, cinghiale in umido alla volterrana, piccione marinato al vinsanto of maialino di latte al forno.

Trattoria Albana is dagelijks geopend, van 12.00 tot 15.00 uur voor de lunch en van 19.00 tot 22.00 uur voor diner. Tussen 15.00 en 18.00 uur kun je er terecht voor een plankje vleeswaren en kaas bij een glas wijn. Je vindt deze heerlijke trattoria aan de Via Comunale 69 in Località Mazzolla.

foto’s: Trattoria Albana

Museo delle Miniere in Montecatini Val di Cecina

Wist je dat Toscane in de negentiende eeuw niet alleen lekkernijen naar andere Europese landen exporteerde, maar ook een van de grootste koperleveranciers van heel Europa was? In Montecatini Val di Cecina kun je afdalen in een voormalige kopermijn, op zoek naar sporen van een onbekend verleden… We vertellen je er alles over in deze blog.

Mucci – een wervelwind aan delicatessen in Monteverdi Marittimo

Monteverdi Marittimo oogt vrijwel altijd uitgestorven. Op het Piazzetta della Torre prijkt een fontein met een schildpad die al net zo slaperig oogt als het heuveldorpje zelf.

Maar schijn bedriegt, want een straat verderop, achter het vliegengordijn van Specialità Mucci e Staccioli, gonst het van de bedrijvigheid. Qui prodotti tipici toscani, zo lees je op de gevel, gevolgd door formaggio pecorino en salami di cinghiale. Typisch Toscaanse producten, inderdaad, schapenkaas en worst van wild zwijn.

Binnen word je verwelkomd door nog veel meer Toscaanse delicatessen, waar Carlo, een van de eigenaren, je onvermoeibaar van laat proeven, vergezeld van een bekertje wijn, op welk moment van de dag je ook komt. In deze blog zie je wat er allemaal voor lekkers te vinden is.

Ook proeven van alle lekkers van Specialità Mucci e Staccioli? Je vindt deze delicatessenzaak aan het Piazza del Convento 8 in Monteverdi Marittimo. De winkel is dagelijks (behalve op woensdag en zondag) geopend van 8.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur. Je kunt er ook vers belegde broodjes halen, dus het is ook een ideale stop voor een lunch (of om een picknick in te slaan).

Pomaia en het enorme Boeddhabeeld

Je verwacht het niet, midden in een landschap vol kerkjes, kapellen en cipressen, maar in Pomaia huist toch echt een van de belangrijkste boeddhistische centra in Italië: het Lama Tzong Khapa instituut. Er staat ook een enorm Boeddhabeeld, dat vredig uitkijkt over het schilderachtige landschap rondom Pomaia.

Aan tafel bij Macelleria Falaschi in San Miniato

In Toscane vind je een aantal beroemde slagers, zoals Dario Cecchini in Panzano nel Chianti en Macelleria Falorni in Greve del Chianti. Iets ten noorden van het Chiantigebied, in de middeleeuwse dorpskern van San Miniato, vind je Macelleria Falaschi, een slagerij met vitrines vol lekkers met daarachter Retrobottega, een restaurant waar je direct kunt proeven van alle hammen, worsten en andere lekkernijen.

Vanaf het terras heb je schitterend uitzicht over het Toscaanse landschap, hetgeen alle schalen met vleeswaren en pasta’s nog verrukkelijker doet smaken…

Je vindt Macelleria Falaschia aan de Via Augusto Conti 16 in San Miniato. Aanschuiven aan een van de tafels in Falaschi’s restaurant kan op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.30 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 22.00 uur. Op zondag is Retrobottega alleen geopend voor lunch, van 12.30 tot 15.30 uur.

Truffels zoeken in de bossen rondom San Miniato

Het middeleeuwse San Miniato staat bekend als de truffelhoofdstad van Toscane. De truffels die hier gevonden worden zijn zo smaakvol, dat ze samen met de truffels van Alba (in Piemonte) tot de beste van heel Italië worden gerekend.

Wil je zelf wel eens truffels zoeken? Dat kan! Je kunt op pad met Massimo Cucchiara, een tartufaio in hart en nieren. Massimo leerde de kunst van het truffels zoeken van zijn opa Lino.

Samen met truffelhond Stella neemt hij je mee naar de bossen rondom San Miniato, op zoek naar dit Toscaanse goud. Met de truffeloogst bereidt Massimo’s zus Letizia een smakelijke lunch. Dankzij Stella genieten we van heerlijke gerechtjes met truffel (in deze blog lees je alle details).

Ook op truffeljacht? Via de website Truffe in Tuscany vind je alle mogelijkheden die Massimo – en Stella – te bieden hebben. Van een simpele truffeltocht tot een uitgebreide truffel-ervaring, alles is mogelijk!

Het koken met en proeven van truffel is in handen van Letizia. Op haar website Cooking Tuscany vind je alle informatie over kookworkshops, proeverijen, lunches en diners. De mogelijkheden verschillen per seizoen, maar bieden stuk voor stuk het beste uit de Toscaanse keuken.

Extra tip: in november is San Miniato voor even de lekkerste plek op aarde. Dan wordt er namelijk het wereldberoemde festival van de witte truffel gehouden, officieel ook wel La Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco di San Miniato genoemd. In deze blog lees je er meer over!

Kunst kijken in het kleurrijke gehucht Ghizzano

Ghizzano is een gehucht dat deel uitmaakt van het dorp Peccioli. Je zou er nooit stoppen, tenzij je weet dat dit plaatsje is omgetoverd tot een klein openluchtmuseum, met moderne kunstwerken van Alicja Kwade, David Tremlett en Patrick Tuttofuoco die opduiken tussen de kleurrijke gevels. Via deze link vind je meer foto’s van dit unieke kunstdorpje.

Solid Sky van Alicja Kwade | foto: Andrea Testi
foto: Andrea Testi

Certosa di Calci – een van de mooiste kloosters van Toscane

Niet ver van Pisa ligt het Certosa di Calci, een voormalig kartuizer klooster. Een plek voor stilte, afzondering en bezinning, waar geluid van buiten nauwelijks doordringt. Aartsbisschop Francesco Moricotti van Pisa liet het klooster in 1366 bouwen, voor monniken die zich hier in complete stilte en afzondering tot God konden wenden.

In de vijftiende en zestiende eeuw werden allerhande belangrijke werkzaamheden en restauraties uitgevoerd. In die tijd kreeg het klooster zijn huidige barokke uitstraling vol pracht en praal. De voorgevel is gemaakt van marmer uit het dichtbij gelegen San Giuliano Terme. Ditzelfde marmer werd gebruikt voor de bouw van de grootse monumenten op het Piazza dei Miracoli in Pisa.

In dit artikel lees je meer over de schitterende pracht en praal van het klooster, met nog veel meer foto’s van de enorme vertrekken en overdadige decoraties.

Het klooster biedt overigens ook onderdak aan het Museo di Storia Naturale e del Territorio van de Universiteit van Pisa. Je kunt er fossielen, mineralen en dieren bewonderen.

Bagni di Pisa – heerlijk ontspannen in het thermale water

De thermen van San Giuliano Terme werden lang geleden al gebruikt, door de Romeinen en eerder nog door de Etrusken. Zij gebruikten het warme water al om hun gezondheid te bevorderen.

In de achttiende eeuw liet de toenmalige groothertog van Toscane, Francesco Stefano di Lorena, het gebouw restaureren en kreeg het zijn huidige koninklijke uitstraling. De thermen zijn nog steeds populair en daarmee is Bagni di Pisa Palace & SPA een heerlijke bestemming voor een ontspannend dagje uit.

Er zijn natuurlijke masserende waterstralen, binnen- en buitenbaden met thermaal water met een temperatuur van 38°C, een ontspanningsruimte met kruidenthee en vers fruit, een zoutwaterbad, een grot met thermaal water, een Turks stoombad en een sauna.

Ook ontspannen in deze bijzonder mooie thermen? Bagni di Pisa Palace & SPA is te vinden aan Largo Shelley 18 in San Giuliano Terme. Als je langer van de thermen wil genieten, kun je hier ook blijven slapen.

Montescudaio – een van de borghi più belli d’Italia

Een uitzicht op glooiend groen met daarachter de blauwe zee en een rode wijn met DOC-keurmerk: Montescudaio has got it all. En dan behoort het ook nog eens tot de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

De ingang naar de middeleeuwse nederzetting bevindt zich bij de Torre Civica uit de twaalfde eeuw. De Santa Maria Assunta straalt je met allure tegemoet. Een geheimpje van de schijnbaar smetteloze ster: ze heeft in 1846 een make over ondergaan vanwege een heftige aardbeving.

Voor de kerk, in de noordwestelijke hoek van het enorme plein, staat La Guardiola, de uitkijktoren van het dorp. Op heldere dagen zie je vanaf deze toren de eilanden Gorgona en Capraia liggen en als je geluk hebt het noordelijke puntje van Corsica. Kijk ook even naar beneden, naar het pittoreske landschap rondom, waar het heerlijk toeren is, tussen wijngaarden, boerderijen en cipressen.

In de provincie Pisa vind je overigens genoeg verstilde dorpjes die weliswaar niet het keurmerk van borghi più belli d’Italia mogen dragen, maar die minstens zo mooi zijn om rond te dwalen. Rijd bijvoorbeeld eens naar Vicopisano (op de foto’s hieronder) of naar Sasso Pisano en laat je betoveren door de sfeervolle aanblik van deze authentieke dorpjes.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane en wil je ook de andere provincies verkennen? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *