Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontspannen badderen in Toscane – van de natuurlijke bronnen bij Saturnia tot de prachtige thermen in Montecatini Terme

Toscane kent heel wat natuurlijke warmwaterbaden, waar de Etrusken en de Romeinen zich al graag lieten verwennen door het weldadige water. Vooral in het zuiden van de regio vind je een aantal prachtige, gratis toegankelijke spa’s – midden in de ongerepte natuur.

We tippen er vier: de Terme di Saturnia, Bagni San Filippo, Bagno Vignoni en Bagni di Petriolo. Daarna laten we ons verwennen in de thermen van Montecatini Terme, zodat we herboren weer op pad kunnen…

Terme di Saturnia – zwemmen in zwavel

Je zou het niet zeggen als je de beroemde warmwaterbronnen van Saturnia ziet, maar volgens een mythe is deze plek ontstaan als straf van de god Saturnus. Saturnus zou op een dag zo boos zijn geweest op de mensen, die voortdurend oorlog voerden en elkaar naar het leven stonden, dat hij een kokende stroom water op hen liet neerdalen om hen tot betere gedachten te brengen.

Of het waar is of niet, Saturnia is sinds de tijd van de Etrusken in trek als instant-verjongingskuur. Het warme water (met een constante temperatuur van zevenendertig graden) van de rivier Gorello stroomt met een snelheid van maar liefst achthonderd liter per seconde. Het enige nadeel is dat het water een sterke zwavelgeur verspreidt, die zo doordringend is dat je nog uren daarna een raar geurtje met je meedraagt.

Maar goed voor je huid en je haar is het zwavelwater wel. Het heilzame water bevat namelijk magnesium, carbonaat en algen, wat je huid verzacht en je haar een zijdeachtige glans bezorgt. De Romeinen hadden al in de gaten hoe therapeutisch het water van Saturnia werkt, en vandaag de dag nemen jong en oud nog graag een bad bij de Cascata del Mulino, de waterval bij de molen.

Een spectaculaire plek, waar het ook buiten de zomermaanden goed toeven is. Vergeet geen slippers, badkleding en een grote handdoek mee te nemen waarachter je je kunt omkleden. Er zijn geen kleedhokjes, het is primitief badderen zoals de Romeinen en de Etrusken al deden.

Stop zeker ook de schitterende roman Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolò Ammaniti bij je zwemspullen. Hoofdpersoon Graziano Biglia probeert namelijk precies op deze plek professoressa Flora Palmieri te verleiden. Een andere aanrader is Schimmenrijk van Rosita Steenbeek, dat zich afspeelt in Saturnia en omgeving.

met dank aan Melinda Nagy & Inna Felker voor een aantal foto’s

Bagni San Filippo

Bagni San Filippo is een klein dorpje met – volgens de trotse inwoners – de oudste natuurlijke thermen ter wereld. Het water is weldadig warm, zo tussen de vijfentwintig en vijftig graden, en stroomt van hoge rotsen naar beneden, waar het een warm bad vormt.

Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen…

met dank aan Fabio Michele Capelli voor een aantal foto’s

Bagno Vignoni

Ook niet ver van Siena vind je het dorpje Bagno Vignoni, aan de voet van de Monte Amiata. Dit dorp, met pakweg 30 inwoners, heeft wel een heel bijzonder dorpsplein: het Piazza dei Sorgenti (‘Plein van de Bronnen’), een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van bijna vijftig bij dertig meter.

De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt.

Nu moet je voor een echt bad nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je (gratis) lekker kunt dobberen, midden in de natuur.

Bagni di Petriolo

De Terme di Petriolo, in de magische natuur van de Maremma, niet ver van Siena en de Abbazia di San Galgano, waren al een populair wellnessoord in de Romeinse tijd. Maar ook later zakte men hier graag even weg in het warme water (dat een temperatuur van ruim veertig graden heeft). De Florentijnse familie De’ Medici kwam hier bijvoorbeeld graag een dagje kuren, net als pausen en kardinalen die in Siena woonden en werkten.

Het is nog een van de rustigste natuurlijke thermen in Toscane, waardoor je er volop kunt genieten van het schitterende samenspel van water, zon en de natuur om je heen. Dat is alleen al heerlijk ontspannend!

Ontspannen badderen in Montecatini Terme

Voor een echte thermenkuur reis je naar Montecatini Terme, een van de bekendste kuuroorden van Toscane. We waren er al eens een dagje, maar de heilzame eigenschappen van het water zouden pas echt effect hebben bij een kuur van minimaal vijftien dagen…

De verschillende thermen liggen verspreid door het hele stadje. Er is veel keuze, met maar liefst negen kuuroorden: de Terme Tettuccio, de Terme Regina, de Terme Leopoldine, de Terme La Salute, de Terme Redi (met thermaal zwembad), de Terme Excelsior, de Terme Grocco, de Terme Torretta en de Terme Tamerici.

met dank aan Mazur Travel voor een aantal foto’s

De hitte van de hel in Monsummano Terme

In Monsummano Terme, een klein stadje niet ver van Montecatini, vind je de Grotta Giusti Spa, waar je van ‘het paradijs’ via ‘het vagevuur’ in ‘de hel’ belandt. Gelukkig stap je na deze laatste etappe als herboren weer naar buiten en blijf je niet voor eeuwig in de hitte gevangen.

foto’s: Grotta Giusti Spa

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *