Ga op pad met onze City Walks!

Thermen in Toscane – wellness in de ongerepte natuur

Toscane kent heel wat natuurlijke warmwaterbaden, waar de Etrusken en de Romeinen zich al graag lieten verwennen door het weldadige water. Vooral in het zuiden van de regio vind je een aantal prachtige, gratis toegankelijke spa’s – midden in de ongerepte natuur. We tippen er vier:

Saturnia-thermen-Toscane

Bagni al Petriolo
De Terme di Petriolo, in de magische natuur van de Maremma, niet ver van Siena en de Abbazia di San Galgano, waren al een populair wellnessoord in de Romeinse tijd. Maar ook later zakte men hier graag even weg in het warme water (dat een temperatuur van zo’n 42 graden heeft). De Florentijnse familie De’ Medici kwam hier bijvoorbeeld graag een dagje kuren, net als pausen en kardinalen die in Siena woonden en werkten.

Thermen-Toscane

Het is nog een van de rustigste natuurlijke thermen in Toscane, waardoor je er volop kunt genieten van het schitterende samenspel van water, zon en de natuur om je heen. Dat is alleen al heerlijk ontspannend!

Niet ver van dit natuurlijke thermencomplex ontdekte Eliza was here Fattoria Casabianca, een agriturismo waar heerlijke Chianti wordt gemaakt.

Fattoria-Casabianca-1

Eliza: ‘Een uur geleden liep ik over het uitgestrekte terrein van de agriturismo. Van het ene boerderijhuis naar het andere, over de paden die net zo heuvelachtig zijn als de rest van het Toscaanse landschap. Terwijl ik tussen de wijnranken door stapte, kwam de eigenaar naast me lopen en vertelde honderduit over hoe hij zijn wijnen van de velden in de flessen krijgt. Wacht maar totdat je ze proeft!’

Fattoria-Casabianca-2 Fattoria-Casabianca-3

Bagno Vignoni
Ook niet ver van Siena vind je het dorpje Bagno Vignoni, aan de voet van de Monte Amiata. Dit dorp, met pakweg 30 inwoners, heeft wel een heel bijzonder dorpsplein: het Piazza dei Sorgenti (‘Plein van de Bronnen’), een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter.

Bagno-Vignoni

De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond, op duizend meter diepte, die met haar 52 graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers verwarmt.

Nu moet je voor een echt bad nét even buiten het dorp zijn, in het Parco dei Mulini, waar je (gratis) lekker kunt dobberen in een net zo rechthoekig bad midden in de natuur.

Terme di Saturnia
Je zou het niet zeggen als je de beroemde warmwaterbronnen van Saturnia ziet, maar volgens een mythe is deze plek ontstaan als straf van de god Saturnus. Saturnus zou op een dag zo boos zijn geweest op de mensen, die voortdurend oorlog voerden en elkaar naar het leven stonden, dat hij een kokende stroom water op hen liet neerdalen om hen tot betere gedachten te brengen.

Thermen-Saturnia

Of het waar is of niet, Saturnia is sinds de tijd van de Etrusken in trek als instant-verjongingskuur. Het warme water (met een constante temperatuur van 37 graden) van de rivier Gorello stroomt met een snelheid van maar liefst achthonderd liter per seconde. Het enige nadeel is dat het water een sterke zwavelgeur verspreidt, die zo doordringend is dat je nog uren daarna een raar geurtje met je meedraagt.

Maar goed voor je huid en je haar is het zwavelwater wel. Het heilzame water bevat namelijk magnesium, carbonaat en algen, wat je huid verzacht en je haar een zijdeachtige glans bezorgt. De Romeinen hadden al in de gaten hoe therapeutisch het water van Saturnia werkt, en vandaag de dag nemen jong en oud nog graag een bad bij de Cascata del Mulino, de waterval bij de molen.

thermen-Saturnia-Toscane

Dicht bij Saturnia heeft Eliza was here een fijn adresje gevonden: Terme di Sorano. Eliza: ‘Vanaf het moment dat ik een stap zette in mijn appartement, voelde ik me er thuis. Ooit was het een oud gebouw geweest, dat kon je wel zien. Nu was de ruimte gerestaureerd tot ruime, luxe studio, met stenen muren en zichtbare, houten balkon aan het hoge plafond.

Terme-Sorano Terme-Sorano-2 Terme-Sorano-3

Op weg ernaartoe had ik het grote terras met ligbedden opgemerkt, en hoewel ik ook een privétuin had, besloot ik op een van de ligbedden neer te ploffen. Ik keek uit over het glooiende Toscaanse landschap en verwonderde me over de uitgestrekte vlaktes om me heen.’ 

Bagni di San Filippo
In de buurt van dit vakantieadres vind je Bagni San Filippo, een klein dorpje met – volgens de trotse inwoners – de oudste natuurlijke thermen ter wereld. Het water is weldadig warm, zo tussen de 25 en 50 graden, en stroomt van hoge rotsen naar beneden, waar het een warm bad vormt.

Bagni-San-Filippo-thermen-Toscane (1)Bagni-San-Filippo-thermen-Toscane (3) Bagni-San-Filippo-thermen-Toscane (2)

Door de samenstelling van het water is vooral de Fosso Bianco spectaculair om te zien: een schitterend witte rots, die door jaren kalkafzetting zo uit een sprookje lijkt te komen…

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Eliza-was-here

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *