Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Porcellino in Florence – uit ‘Naar Italië’ van Rindert Kromhout

Italië is het lievelingsland van Rindert Kromhout. Hij kan er de mooiste, gekste, spannendste en vrolijkste verhalen over vertellen. Waar kun je leren gladiator te worden? Hoe bestel je het grootste ijsje in het Italiaans?

Hoe lang houdt Venetië het hoofd nog boven water? Wat is de engste begraafplaats van Rome? Waar staat het gouden huis van Nero? Hoe werkt de maffia? Welke Italiaanse heilige kan vliegen? Zonder zijn boek kun je als kind niet naar Italië gaan!

Het meest gekuste everzwijn

Ook over Florence weet Rindert Kromhout bijzondere verhalen te vertellen, zoals over het meest gekuste everzwijn. ‘Op de Mercato Nuovo (die de ‘Stromarkt’ wordt genoemd omdat je er vroeger allerlei dingen kon kopen die van stro zijn gemaakt) in Florence staat een groot bronzen everzwijn. Zijn snuit glimt, omdat die door duizenden mensen is gekust.

Er was een tijd dat dit everzwijn ’s nachts veranderde in een knappe jongeman. Elke nacht dwaalde de jongen door de stad en elke ochtend werd hij weer standbeeld. Op een van zijn nachtelijke tochten ontmoette hij een meisje op wie hij verliefd werd. Zij werd ook verliefd op hem en wilde dolgraag met hem trouwen. De jongen zei: ‘Ik moet je iets vertellen. Er is iets wat je van me moet weten voordat we kunnen trouwen.’

En hij onthulde haar zijn geheim. ‘Vertel dit aan niemand anders,’ waarschuwde hij haar. ‘Want als je dat doet, verander ik voorgoed in een everzwijn en zullen we elkaar nooit terugzien.’ Het meisje beloofde het. Ze hield zich aan haar belofte, nu ja, ze vertelde het alleen aan haar moeder.

En die moeder vertelde het ook aan niemand door, alleen aan haar beste vriendin… Enfin, binnen een paar uur wist heel Florence het. Het geheim was geen geheim meer en de jongeman was voor eeuwig een bronzen everzwijn. Misschien dat een kus op zijn bronzen snoet ooit die betovering kan verbreken…’

Een aai over de neus van Il Porcellino

De meeste mensen kussen het everzwijntje, dat in Florence bekend staat als Il Porcellino, echter niet meer op zijn neus, maar aaien er even overheen om zich van een terugkeer naar Florence te verzekeren. Voor een beetje geluk moet je iets meer je best doen: gooi een muntje tussen de poten van het zwijntje en zorg ervoor dat het in één keer in het rooster rolt. Buona fortuna!

Het bronzen everzwijn is in 1612 vervaardigd door Pietro Tacca. De vorm ontleende hij aan een Romeinse kopie van een Hellenistisch origineel, dat nu in de Galleria degli Uffizi te bewonderen is. Het originele bronzen beeld bevindt zich in het Museo Bardini.

Het zwijntje was oorspronkelijk bedoeld voor de Giardino di Boboli, de enorme tuinen achter het Palazzo Pitti. Il Porcellino heeft het groen van de Boboli-tuinen echter nooit mogen aanschouwen. Het zwijntje werd in eerste instantie met zijn snuit naar het oosten geplaatst, aan de Via Calimala, precies tegenover de Farmacia del Cinghiale, de apotheek van het wilde zwijn.

De massa’s toeristen die het zwijntje over zijn snuit kwamen aaien versperden echter zo vaak de doorgang, dat het gemeentebestuur al snel besloot het zwijntje te verhuizen naar de andere kant van de Mercato Nuovo. Daar laat hij zich nog steeds geduldig over zijn neus aaien – zodat Florence verzekerd is van een voortdurende stroom bezoekers die terugkeren dankzij de wonderbaarlijke invloed van deze bronzen snuit…

Op safari in Florence

Naast het zwijntje zijn er nog veel meer dieren te vinden in Florence. Saskia neemt je, samen met Florentijn Federico, mee op safari in Firenze – of Florence zoals we in Nederland zeggen. Want naast de beroemde Duomo met zijn indrukwekkende koepel, de Ponte Vecchio en Michelangelo’s David vind je midden in Florence ook een bijzondere beestenboel. Ga je mee op zoek naar zeilende schildpadden en brullende leeuwen?

Klik in de podcast-player hieronder op play en ontdek samen met Saskia verschillende (wilde) dieren in de stad.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat ontzettend leuk om een foto van il porcellino te zien. Telkens als ik samen met mijn man in Firenze was, kreeg het varken een aaitje van mij en kocht ik een tas bij het stalletje dat zichtbaar is achter il porcellino! Een verrassing om het na een lange tijd weer te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *