Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 ultieme tips voor een bezoek aan de Galleria degli Uffizi in Florence

De Galleria degli Uffizi is het bekendste museum van Florence. Zoals de naam nog laat horen, was dit grootse kunstmuseum ooit bedoeld om de kantoren (uffizi in oud-Italiaans) van De’ Medici te kunnen huisvesten.

Vanaf eind zestiende eeuw werd het gebouw ook gebruikt als depot voor de enorme kunstverzameling van De’ Medici. De zalen werden gevuld met ‘schilderijen, beelden, bibliotheken, juwelen, en andere waardevolle dingen, evenals relikwieën van heiligen, reliekhouders, en hun decoratie…’ zoals in een officieel document van Anna Maria Luisa De’ Medici te lezen valt.

Toen zij in 1743 overleed, kwam de gehele verzameling van de Uffizi in handen van Florence, op voorwaarde dat de werken de stad nooit voorgoed zouden verlaten.

Mede door deze bijzondere erfenis beschikt Florence nog altijd over een duizelingwekkend groot aantal bijzondere kunststukken, die toeristen van over de hele wereld naar de stad weten te lokken. Er zijn in de Galleria degli Uffizi zo veel schitterende kunstwerken te vinden, dat je aan een paar dagen niet genoeg hebt om ze allemaal te zien.

Daarom moet je je bezoek aan de Galleria degli Uffizi in elk geval een beetje voorbereiden. Hoe je dat precies doet – en hoe je het meest geniet van je bezoek aan dit kunstwalhalla, vertellen we je graag, in deze blog met tien ultieme tips die je helpen om van je bezoek een mooie ervaring te maken.

1 Begin met een flinke dosis geduld…

Neem een flinke dosis pazienza, geduld, mee. Je moet soms echt even wachten voor je een kunstwerk goed kunt zien en je oog in oog met een meesterwerk staat, zonder telefoons, tablets en camera’s in je blikveld.

Tijdens ons bezoek staat er ook een flinke wachtrij voor de Tribuna. Vanuit de kamer ernaast kun je deze bijzondere ruimte echter ook prima bekijken, met vaak slechts enkele andere slimmeriken voor je.

2 … en met het reserveren van toegangstickets

Er staan vaak lange rijen voor de ingang van de Galleria degli Uffizi, zeker in het hoogseizoen. Om de wachttijd aanzienlijk te verkorten, kun je voor je naar Florence komt het beste online een kaartje kopen via TicketsFlorence. Hiervoor betaal je vier euro (per kaartje) extra, maar dat is het dubbel en dwars waard – je tijd in Florence is immers kostbaar en het scheelt je echt een hoop wachttijd.

Een kaartje reserveren betekent overigens niet dat je zo door kunt lopen. Vanwege de tassencontrole moet je alsnog even in de rij, maar de wachttijd is aanzienlijk korter dan zonder gereserveerd kaartje. Zo wachtte Saskia op een drukke dag in mei slechts vijftien minuten in plaats van de ruim twee uur voor bezoekers zonder kaartje.

In het hoogseizoen kan de wachttijd nog verder oplopen (tot vier à vijf uur), dus dan win je nog meer tijd als je van tevoren alvast je kaartje(s) bestelt via TicketsFlorence.com. Zo heb je meer energie over voor alle meesterwerken die binnen wachten.

3 Maak een lijstje van wat je écht wil zien

De Galleria degli Uffizi is groot, enorm zelfs, met een oppervlakte van zo’n dertienduizend vierkante meter. Het museum biedt een thuis aan duizenden meesterwerken, van bekende Italiaanse kunstenaars als Botticelli, Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Caravaggio maar ook van minder bekende meesters.

Je kunt tijdens je bezoek niet ál die kunstwerken bewonderen; het zijn er gewoonweg te veel. Bereid je bezoek daarom goed voor door alvast te bedenken welke kunstwerken je zeker weten wil zien.

Ter plekke kun je een (gratis) brochure meenemen (in het Italiaans of in het Engels) met een plattegrond en een overzicht van wat er in welke zaal te zien is. Zo bewonder je Botticelli’s meesterwerken in de zalen 10-14, ontmoet je Michelangelo in zaal 35, Rafaël in zaal 66, Da Vinci in zaal 79 en Caravaggio in zaal 90.

4 Kijk verder dan de beroemde kunstwerken

Natuurlijk zijn ze prachtig: de betoverende Venus van Botticelli, zijn bloemrijke voorjaar en Michelangelo’s Heilige Familie. Maar er zijn zo veel meer mooie kunstwerken te vinden in de Uffizi. Bewonder ook de onbekendere pareltjes, waar geen tientallen mensen voor staan en waar geen camera’s op gericht zijn, maar waarvan je de schoonheid in alle rust kunt bekijken.

Ontdek zo jouw favoriete meesterwerkje. Saskia werd bijvoorbeeld geraakt door de elegantie van deze Venus van Lorenzo de Credi (zaal 29):

en door dit kleine tabernakel van Fra Bartolomeo in de zaal die is gewijd aan Michelangelo (zaal 35).

In dezelfde zaal vind je van zijn hand dit sprekende portret van Portia:

en een Madonna van Franciabigio:

Ook prachtig zijn Filippino Lippi’s Adorazione del Bambino en het portret van een oude man, van een onbekende Florentijnse schilder (beide te zien in zaal 28):

Maar er is veel en veel meer te ontdekken. Durf de beroemdste meesterwerken te laten voor wat ze zijn en laat je verrassen!

5 Nederlandse & Vlaamse meesters

Sla in de zalen 47 tot en met 55 (op de eerste verdieping) de Nederlandse en Vlaamse meesters niet over, met onder anderen Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Brueghel, Gerrit van Honthorst, Gabriel Metsu en Jan Steen.

6 Verhalen & anekdotes achter de kunstwerken

Wil je meer weten over de kunstwerken die je ziet? Dan loont een audiotour zeker de moeite. Zo kijk je niet alleen naar de kunstwerken, maar hoor je ook meer details over de werken en over de kunstenaars.

Wil je nóg meer te weten komen of heb je bijvoorbeeld een specifieke interesse voor een bepaalde kunstenaar of periode in de kunst, dan kun je de Uffizi ook met een gids bezoeken. Als gids kunnen we Alexandra Lawrence aanbevelen, die altijd verrassende feiten en boeiende verhalen vertelt.

Heerlijk leesvoer als voorbereiding op je bezoek aan de Uffizi (of om lekker lang na te genieten) zijn onder meer De levens (met verschillende kunstenaarsbiografieën die zijn opgetekend door Vasari) en Het raadsel van Botticelli (Marina Fiorato).

Ook fijn zijn deze blogs:

Altijd lente in Florence (over Botticelli’s La Primavera)

De mooiste vrouw van Florence (over Botticelli’s De geboorte van Venus)

Kunstkenners in de Uffizi (over de Tribuna en een aantal beroemde kunstwerken)

7 Tijdelijke tentoonstellingen

Kijk voor je bezoek ook naar welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn. Vaak zijn dit pareltjes met unieke thema’s – en unieke kunstwerken – die maar weinig bezocht worden.

8 Blik óók naar buiten!

Natuurlijk bekijk je vooral de prachtige schilderijen en beelden die in de Uffizi te vinden zijn. Maar vergeet ook niet af en toe naar buiten te kijken. Achter de ramen gaan prachtige vergezichten schuil, met in de hoofdrol de koepel van de Duomo, de torens van de Badia Fiorentina en het Palazzo Vecchio, de Ponte Vecchio en het Forte di Belvedere.

Er wacht zelfs een verrassend kunstwerk op je, net buiten een van de ramen: I Passi d’Oro (‘de gouden stappen’) van Roberto Barni. Spot jij dit gouden mannetje?

9 Geniet van een rustmoment op het terras

Neem niet alleen de tijd voor alle kunstwerken, maar ook voor het dakterras met prachtig uitzicht op het Palazzo Vecchio (dat je bijna kunt aanraken) met zijn stoere toren en de koepel van de Duomo.

Er is een deel waar je even kunt rondwandelen en genieten van het uitzicht én er is een deel gereserveerd voor de caffetteria. Dit is echt een oase van rust na de drukte binnen. Hoewel je hier aan je tafeltje € 5,50 voor een cappuccino betaalt, is dit bedrag wél inclusief een onbetaalbaar uitzicht op de grootse monumenten van de stad, een onmisbaar rustmoment én een uurtje ongestoord nagenieten van alle moois dat je gezien hebt. En als je het bij een flesje mineraalwater houdt, kost dit alles nog wat minder.

Saskia noteerde er bijvoorbeeld alvast de eerste indrukken en ideeën voor deze blog, las een aantal hoofdstukken in de biografie van Michelangelo en genoot van een spremuta (vers sinaasappelsap) mét skyline.

10 Een paar praktische tips

Neem liefst geen rugzak of grote tas mee, want die mogen niet mee naar binnen en moet je dus voor de start van je bezoek bij de garderobe afgeven (dit is overigens gratis). Ook selfiesticks zijn (gelukkig) verboden in de zalen van de Uffizi.

De Galleria degli Uffizi is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 8.15 uur tot 18.50 uur. De kassa sluit om 18.00 uur. Zoals we al schreven kun je het beste kaartjes reserveren via TicketsFlorence. Je kunt zelf een dag en tijd selecteren voor je bezoek. Na reservering krijg je een voucher die je uit moet printen om op de dag zelf bij de speciale kassa voor gereserveerde kaartjes in kunt wisselen voor toegangstickets.

Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. Ook de Galleria degli Uffizi is dan gratis toegankelijk. Reken dan wel op nóg langere rijen…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Leuk en informatief artikel, maar waarom verwijzen jullie voor de Uffizi-tickets naar een commerciële site, waar die tickets € 20,50 kosten, dus nog eens € 4 duurder dan officieel gereserveerde tickets? De enige officiële site verkoopt ze voor € 16,50: http://www.b-ticket.com/b-ticket/uffizi/

 2. Ciao Peter, we schrijven altijd over onze eigen ervaring en aangezien we zelf een kaartje hebben gekocht via TicketsFlorence kunnen we dus alleen over die ervaring berichten. Bovendien betaal je helemaal geen € 20,50 maar € 16,- (dat is al inclusief de € 4,- reservering die je via de officiële website ook betaalt). Je kunt dit via de genoemde link duidelijk lezen (en ook nog eens meteen in het Engels, terwijl je op de door jou genoemde site echt goed moet zoeken naar de link naar de Engelstalige site (die staat namelijk helemaal onderaan verstopt). Af en toe is er een toeslag van € 1,- (via beide websites) wanneer er een bijzondere tentoonstelling is.

 3. Beste Saskia,

  Dank voor je reactie. Ik had als datum op TicketsFlorence 22 december en 27 december ingevuld, en dan komt er een bedrag van € 20,50 te staan, maar ik heb daarnet ook een datum in januari ingevuld, en dan kost het €16…

 4. Beste,
  Ik vroeg me af hoe lang een ticket blijft éénmaal je binnen bent. Mag je zolang blijven als je wil?
  Of is er een maximum duur aan verbonden?

 5. Ciao Glenn, er zit alleen een tijdslot op de entree, daarna mag je zo lang tussen de kunstwerken door dwalen als je wil, tot sluitingstijd althans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *