Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de mozaïeken in de vloer van de Duomo in Siena

Hij is weer te bewonderen: de állermooiste vloer ter wereld! De indrukwekkende vloer van de Duomo in Siena wordt het grootste gedeelte van het jaar afgedekt, om beschadiging door slenterende voeten te beperken. Een paar weken per jaar kun je de ruim vijftig verschillende vlakken met mozaïek en inlegwerk echter in volle glorie bewonderen.

In 2024 kun je de vloer van 27 juni tot 31 juli en dan van 18 augustus tot 16 oktober zien schitteren. Wij geven alvast een klein voorproefje:

De wolvin van Siena

Een van de meest opvallende mozaïeken is de wolvin van Siena, die je hierboven ziet, omringd door acht andere dieren die allemaal een bevriende stad vertegenwoordigen. We zien onder andere Pisa met een konijn, Rome met een olifant, Florence met een leeuw en Viterbo met een eenhoorn. In de vier hoeken vier kleinere Toscaanse steden: Grosseto, Massa, Volterra en Pistoia.

Van Bijbelse verhalen tot de geschiedenis van Siena

Er is allerlei moois te zien: Bijbelse verhalen, Sibillen, deugden, verhalen uit de geschiedenis van Siena… In de vloer bevindt zich tevens een labyrint, waar boetelingen ooit op hun knieën overheen kropen om vergeving te vragen voor hun zonden.

Je ziet ook een rad met de Romeinse adelaar, een verwijzing naar Rome als middelpunt van de wereld, en de berg van de wijsheid. 

Het rad van fortuin

Het laatste mozaïek in deze middelste rij, vlak onder de enorme zeshoek in het midden van de kerk, toont het rad van fortuin, waaraan ongelukkigen zich onder toeziend oog van vier filosofen (in de hoeken) als aan een laatste strohalm vastklampen.

Rondom deze afbeeldingen zie je allemaal Sibillen uit alle delen van de wereld die toentertijd bekend waren, met spreuken die verwijzen naar de bijbel. 

Verhalen uit het Oude Testament

In de middenruimte is de vloer versierd met verhalen uit het Oude Testament, zoals de kindermoord van Bethlehem, de onthoofding van Holofernes, het offer van Isaac en de verbanning van Herodes.

De verleidelijke Fortuna draagt de hoorn des overvloeds, maar staat wankel op een bol en een boot met een afgebroken mast. Het zeil dat ze draagt bolt op in de gunstige wind, maar de verstandigen wenden zich van haar af en gaan op weg naar de top van de heuvel.

Hun weg wordt bemoeilijkt door slangen en losliggende kiezels, maar boven wacht hun Socrates, die een palm krijgt aangereikt van Fortuna, en Crates, die de wereldse rijkdommen in zee gooit.

De mooiste vloer aller tijden

Het was Vasari die de vloer voor zover we weten als eerste ‘de mooiste en fraaiste vloer aller tijden’ noemde. Vasari had meer dan gelijk, deze prachtige vloer kent geen gelijke!

Praktische informatie voor je bezoek aan de Duomo van Siena

Op de website van de Duomo van Siena vind je alle informatie over openingstijden en toegangsprijzen. Je kunt ook van tevoren al kaartjes reserveren, via deze link.

Anders dan gewoon is in Italië, moet je namelijk wel een kaartje kopen om de kerk – en de vloer – te kunnen bewonderen. Maar dat is meer dan de moeite waard voor dit mozaïekwonder!

Bewonder overigens in de Duomo zeker ook de fresco’s in de Libreria Piccolomini. Ook een bezoek aan het bovenste gedeelte van de Duomo – de Porta del Cielo – is een aanrader.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Bon Giorno

  Duomo Siena Toscane
  Ik was er praktisch bij
  op een haar na
  door Uw imposante
  registratie, DANK!

  Irene Malvina

 2. Duomo van Siena

  Die vloeren zijn echt imposant
  alle beelden brengen ons dichtbij
  Dank voor Uw prachtige registratie
  wat anders dan het strandleven!

  Hartelijke Groet
  IM Grisel

 3. Oh wow! Goed om te weten. Ik heb plannen om over 2 weken naar Siena (en Rome en Toscane) te gaan. Komt dat even mooi uit! Thnx voor de goede tip en de geweldig informatieve website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *