Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Speuren naar street art in Florence

In de vele bekende en onbekende(re) musea in Florence vind je ontelbaar veel kunstwerken, van Michelangelo’s marmeren David tot Botticelli’s Venus. Heel veel kunst vind je echter ook gewoon op straat: op de muren, de rolluiken en de straatstenen van de stad.

In deze blog tippen we onze favoriete stukjes street art in Florence, van mooie Madonna’s tot vrolijke verkeersborden, van figuurtjes met rode ballonnen en hartjes tot meesterwerken met een duikbril op.

Zoek ze als je door de straten van Florence wandelt – je zult ze op de meest onverwachte plekken tegenkomen, met steeds nieuwe pareltjes die op de muren worden achtergelaten!

Meesterwerken van Madonnari

We zijn dol op de vele straatkunstenaars die in Florence te vinden zijn. En dan bedoelen we niet de kunst van de illegale straatverkopers die je voor een paar euro een poster op A5-formaat proberen te verkopen (vaak ook nog van Venetiaanse gondels terwijl je door Florence loopt…), nee, dan bedoelen we de creaties van de echte straatkunstenaars, die in het Italiaans worden aangeduid met de term Madonnari.

Deze Madonnari worden zo genoemd omdat ze vaak de schitterendste Madonna’s op een klein stukje straat weten te creëren. Hoewel ze uiteraard ook andere onderwerpen op de straatstenen kwijt kunnen, zoals een perfecte kopie van Botticelli’s Venus.

We hebben ontzettend veel waardering voor deze kunstenaars, die uren op hun knieën op de harde straatstenen zitten om een kunstwerk te creëren dat bij de eerste regendruppels wordt weggevaagd, alsof het er nooit is geweest…

Clet – verkeersagent van de ziel

Clet Abraham, een Franse kunstenaar die al meer dan twintig jaar in Florence woont, tovert regelmatig een glimlach op het gezicht van de inwoners van de stad van de renaissance. Met zijn humoristische kunst zorgt hij voor een vrolijke, hedendaagse noot tussen de eeuwenoude palazzi.

Hij wordt door de inwoners van Florence daarom ook wel ‘verkeersagent van de ziel’ genoemd. Meer dan toepasselijk, want Clet tovert verkeersborden namelijk om tot kunst. Kunst met een knipoog, want wie een verkeersbord dat door Clet onder handen is genomen passeert, kan niet anders dan glimlachen of hardop grinniken.

Als je door Florence wandelt, zie je ze overal: de grappige verboden-in-te-rijden-borden waarop een mannetje er met de witte balk vandoor probeert te gaan. Of met een mannetje dat bloemen plukt in een gevaarlijke bocht, een engeltje van een pijl die inderdaad in de richting van de hemel wijst…

Wil je tijdens een bezoek aan Florence niet alleen de borden op de foto zetten, maar ook een origineel souvenir meenemen, breng dan een bezoek aan het atelier van Clet in de wijk San Niccolò (Via dell’Olmo 8).

Hier kun je zijn borden in allerlei soorten en maten kopen, maar als dat een beetje teveel van het goede is kun je ook gewoon een T-shirt, ansichtkaart of sticker uitzoeken als aandenken aan je bezoek aan de stad. Vrolijke reacties gegarandeerd!

Nog een klein foto-overzicht van Clets creaties die we in september 2022 in Florence ontdekten. Zijn verkeersborden hangen niet op vaste plekken. Clet beplakt regelmatig nieuwe borden, maar er worden ook wel borden weggehaald door de gemeente. Ga dus zelf goed op zoek naar zijn vrolijke verkeersborden!

Rode ballonnetjes en balancerende mannetjes

Onder de Engelse naam Exit/Enter opereert een anonieme Italiaanse artiest in de straten van onder andere Florence, Rome, Amsterdam en Berlijn.

De kunstenaar heeft al vaak verklaard hoe zijn uitzonderlijke hoofdpersonage geboren is: ‘Het mannetje is er altijd geweest in mijn tekeningen op papier. Het dook vaker en vaker op in mijn werk, bewoog zich en ging in interactie met andere tekens in mijn schetsboek. Tot ik er op een nacht eentje bevrijd heb op straat.’

De creaties hangen vaak aan rode ballonnetjes of hartjes, symbolen die de kunstenaar niet zomaar koos. ‘Mijn mannetjes balanceren hoog op lange ladders in een poging de hemel aan te raken of in een koers naar bloemen en hartjes.

Zo worden ze een boodschap van lichtheid, een uitweg of zelfs een vlucht uit de koortsachtigheid van deze moderne wereld. Maar ze zijn vooral een uitnodiging om jezelf te zoeken en terug te keren naar waarden die even eenvoudig als zuiver zijn.’

We delen een fotoreportage van de creaties van Exit/Enter die we in september 2022 vastlegden. Sommige van zijn creaties die je hierboven ziet, zijn inmiddels verdwenen, vaak omdat street art wordt overgeschilderd door de leden van de Fondazione Angeli del Bello, die deze creatieve uitingen niet kunnen waarderen.

De kunstenaars laten zich echter niet tegenhouden en maken weer nieuwe street art-werkjes op de muren van de stad.

Blubs meesterwerken met duikbril

Street artist Blub voorziet onder het motto l’arte sa nuotare (‘de kunst kan zwemmen’) kunstwerken uit de renaissance van duikbrillen, snorkels en luchtbellen. Blub tekende een duikbril voor onder anderen Dante, Mona Lisa en Michelangelo’s David.

De boodschap erachter is duidelijk: wie in de kunstenaarswereld wil zien te overleven, moet kunnen zwemmen. Blub: ‘Het water staat symbool voor de crisis. De kunst kan aanmoedigen om crisis en problemen te overwinnen. Daarvoor heb je alleen een duikbril nodig en moet je leren zwemmen.’

Ook Blub kwamen we in september 2022 op veel plekken in de stad tegen:

De vrolijke vrouwen van LeWoms en Lediesis

Ook prachtig zijn de vrolijk gekleurde dames van LeWoms:

en de knipogende Super Women van Lediesis:

Nog meer street art spotten in Florence

Via deze link kun je ook veel grote street art-werken in Florence vinden. Wil je liever met een gids op pad? Dat kan ook: via Destination Florence boek je een Street Art & Street Food-tour.

Wij spotten nog een aantal kleine kunstwerkjes:

Street art hoort natuurlijk eigenlijk thuis op straat, maar bij Dhai Studio Atelier (Via San Niccolò 44 – tevens de studio van Carla Bruttini) kun je ook een stukje street art voor thuis kopen:

Wie is jouw favoriete street artist? We horen het graag als je mooie werkjes in Florence hebt gespot!

Ontdek meer street art in Italië

Fan van street art? Check dan ook deze blogs over street art – in onder meer Bologna, Rome en Palermo, maar ook in kleinere dorpjes. Met dank aan al deze pareltjes geniet je nog meer van je bezoek aan een van deze plaatsen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Om blij van te worden! Ik kan al jaren (wegens lichamelijke klachten) nergens meer heen en ik geniet keer op keer weer van je bijdragen!
    Warme groet uit Oostburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *