Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toscane met kinderen – de beste tips voor een onvergetelijke vakantie

Ga je met je (klein)kinderen op vakantie naar Toscane? Check dan deze uitgebreide blog vol met afwisselende tips voor de leukste bezienswaardigheden en dagjes uit. Van bijzondere plekken in de bekende steden Florence, Pisa en Siena tot avontuurlijke klimparken, van kindvriendelijke stranden tot pretparken, dierentuinen en interessante musea.

Tips voor een bezoek aan Florence met kinderen

We starten in de hoofdstad van Toscane, Florence – of Firenze zoals de Italianen het zo mooi zeggen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet zo’n kindvriendelijke bestemming lijkt, met die overdaad aan musea en monumenten, zijn er heel wat plekken te vinden die de kids nog lang bij zullen blijven.

Vertel de kinderen het verhaal over het bronzen zwijntje op de Mercato Vecchio en laat hen het zwijntje over zijn neus aaien. Ga op zoek naar de verborgen wijnraampjes en de vrolijke verkeersborden van Clet.

Maak een rondje in de historische draaimolen op het Piazza della Repubblica, ontdek op hetzelfde plein de maquette van Florence in miniatuur en haal een lekkere gelato bij Perchè No! (Via dei Tavolini 19/r), Il Festival del Gelato (Via del Corso 75/r) of Gelateria Edoardo (Piazza del Duomo 45/r).

Het Palazzo Vecchio, het stadhuis van de stad en tevens museum, biedt originele tours en workshops aan voor kinderen. Zo kun je speuren naar zeilende schildpadjes, wandelen door geheime gangen en leren hoe je een fresco maakt. Meer informatie vind je via deze link.

Wat frisse lucht opsnuiven na een wandeling door de stad doe je in de Giardino delle Rose, de rozentuin, waar de kinderen op zoek kunnen gaan naar een slapende kat, een koffer met een boot en een dansende salamander. Ook het Parco delle Cascine, de Giardino di Boboli en de Giardino dell’Orticultura zijn oases van groen in de stad.

Voor de lekkere trek kun je met de kinderen naar de Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo, waar op de eerste verdieping voor iedereen wat lekkers is te vinden, van pasta en pizza tot street food.

Tip: we stippelden een handige route uit voor een bezoek aan Florence met kinderen. De wandeling is speciaal voor kinderen gemaakt, van kleine reizigers tot tieners. Ook volwassenen zullen zich echter niet snel vervelen op deze route.

Pretparken & waterparken in Toscane

Het grootste pretpark van Toscane is Cavallino Matto, ‘het gekke paardje’, in Marina di Castagneto. Je vindt hier ongeveer dertig attracties: achtbanen, een treintje, een 4D-bioscoop, bootjes…

Cavallino Matto

Voor waterpret rijd je naar een van de twee waterparken van Acqua Village, in Cecina en in Follonica. Acqua Village in Cecina is het grootste van de twee, met drie zwembaden, zes glijbanen, waaronder eentje van maar liefst honderddertig meter lang en eentje die vijftien meter de lucht in gaat. Het waterpark in Follonica is iets kleiner, maar heeft wel een disco zodat er na het zwemmen ook gedanst kan worden.

Acqua Village

Niet spectaculair maar wel mooi aangelegd en een must visit als je met kinderen in Toscane bent: het Parco di Pinocchio in Collodi. Je wandelt langs alle hoofdpersonen uit dit sprookje, dat in de Toscaanse heuvels tot leven kwam, en eindigt in de bek van de walvis. Er is voor de kleintjes ook genoeg vertier, met onder meer een klein theater, een speeltuin en een draaimolen.

Parco di Pinocchio

In Piccolo Mondo (San Giuliano Terme) genieten de kleintjes van een kartparcours, een piratenboot, een megaglijbaan plus een waterpark met een groot zwembad en glijbanen.

Kleinschaliger zijn Parco Pitagora (Lido di Camaiore), met onder meer een achtbaan, draaimolens, botsautootjes, springkussens en trampolines, Parco Gomma Piuma (Massa), Sunlight Park (Tirrenia) en Parco Bim Bum Bam (Torre del Lago Puccini).

Parco Bim Bum Bam

De leukste plekken in Pisa voor kinderen

Natuurlijk willen de kinderen de Scheve Toren van Pisa zien, op het Campo dei Miracoli, het Veld der Wonderen. Nóg leuker is om de toren te beklimmen. Daarvoor kun je het beste van tevoren een kaartje reserveren (met een toegangstijd), zeker in het hoogseizoen. Veel mensen willen de toren beklimmen en helaas kan niet iedereen tegelijk omhoog. Te veel bezoekers tegelijk zou de toren immers nog meer uit het lood kunnen brengen…

Een kaartje voor de Torre Pendente kun je reserveren via deze link. Kaartjes zijn beschikbaar voor kinderen vanaf acht jaar; jongere kinderen kunnen vanwege veiligheidsredenen de toren helaas niet beklimmen.

Zoek daarna naar de duivelse puntjes op de Duomo, de kathedraal, waar de Scheve Toren bij hoort. Stap vervolgens ook even over de drempel van het Battistero, de doopkapel. Met een omtrek van ruim honderd meter is dit de grootste doopkapel van heel Italië. Wanneer je het beeld van Johannes de Doper op de top meerekent, is de doopkapel net wat hoger dan de Scheve Toren. Hoewel deze Johannes vanaf de grond vrij klein lijkt, is hij zo’n drie meter hoog!

Binnen kun je je elk half uur laten overweldigen door de geweldige akoestiek, als een van de medewerkers al zingend de lucht in de doopkapel laat vibreren. Bijzonder om te horen!

Maar Pisa is meer dan de Scheve Toren en het Campo dei Miracoli… Neem de kinderen ook mee naar het klooster van Sant’Antonio Abate, met een kleurrijke muurschildering van Keith Haring. Dit kunstwerk, Tuttomondo (‘Heel de wereld’), is een van de weinige permanente schilderingen van deze graffitikunstenaar.

Een lekker ijsje haal je in Pisa bij De’ Coltelli (Lungarno Antonio Pacinotti 23). IJsmaker Gianfranco Cutelli opende zijn eerste ijsparadijs in 2003 – en meteen stonden er lange rijen die reikhalzend uitkeken naar een aantal bolletjes ijs uit zijn vitrine. Cutelli maakt zo’n twintig smaken per dag.

Gelateria De’ Coltelli

Bewonder Toscane vanaf grote hoogte

Voor alle kinderen die Toscane graag eens van boven willen bekijken, zijn er veel uitkijktorens. We noemden net al de Scheve Toren van Pisa, maar er zijn er nog veel meer, zoals de Torre di Mangia in Siena, de Torre Grossa in San Gimignano, de Torre Guinigi in Lucca, de Torre San Niccolò in Florence, de Torre di Arnolfo van het Palazzo Vecchio in Florence en de campanile, klokkentoren, van de Duomo in Florence.

het Palazzo Vecchio in Florence

Dieren, dolfijnen & dinosaurussen kijken

Liever dieren kijken? Dat kan onder meer in de dierentuin van Pistoia, bij Parco Zoo Poppi en in het Acquario di Livorno. Echt uniek is een dagje de zee op om dolfijnen te spotten. Cetus organiseert regelmatig een tocht met een catamaran, vanuit de haven van Viareggio (vertrek 9.30 uur, terugkeer 16.30 uur).

de dierentuin in Pistoia

In het Parco Preistorico Peccioli (in Peccioli) ontmoet je uitgestorven diersoorten: dinosaurussen in alle soorten en maten.

Ontmoet de cowboys van de Maremma

De Maremma is een nog ongerepte streek in het diepe zuiden van Toscane. In het Parco della Maremma kun je prachtig wandelen, fietsen en zelfs kanoën. Nog mooier is dat je hier een kijkje kunt nemen bij échte cowboys. Via deze link maak je kennis met deze butteri.

Een dagje naar de Toscaanse kust

Tijdens een vakantie hoort een dagje strand er natuurlijk bij. Gelukkig heeft Toscane ongeveer zeshonderd kilometer kust, genoeg dus om een mooi plekje uit te zoeken.

In deze blog delen we de allermooiste stranden langs de Toscaanse kust, waarbij we vertrekken in de streek Versilia (in het noorden van Toscane) en langzaam zuidwaarts reizen, naar de Maremma. Natuurlijk maken we ook een uitstapje naar de stranden van de eilanden Elba, Capraia, Pianosa en Giglio.

Zo kun je voor jouw gezinssamenstelling een perfecte plek uitzoeken, met fijne zandstranden zoals die aan de Golfo di Baratti en bij Castiglione della Pescaia voor als de kinderen nog wat kleiner zijn en wellicht een wat ruiger stukje kust als je met pubers op vakantie bent.

Golfo di Baratti

Tips voor San Gimignano met kinderen

Dankzij de vele middeleeuwse torens, die je al van veraf ziet, oefent San Gimignano een grote aantrekkingskracht uit op de kinderen. Je kunt de Torre Grossa beklimmen, in de Torre Campatelli Kun je zien hoe zo’n woontoren er van binnen uitziet. Ook leuk is een bezoek aan San Gimignano 1300, waar je de middeleeuwse stad in miniatuur bewondert.

Een andere must do in San Gimignano een ijsje halen bij Gelateria Dondoli, met te veel smaken in de vitrine om te kiezen!

Elke dag een ijsje

Als je op vakantie in Italië bent, mag je elke dag een ijsje. We tipten hierboven al een aantal ijssalons, maar in deze blog vind je nog veel meer gelateria’s. Volgens Gambero Rosso zijn dit de beste ijszaakjes van heel Toscane!

Gelateria Dondoli in San Gimignano

Op avontuur in een van de klimparken

Het Parco Avventura Il Gigante (Vaglia, ten noorden van Florence) is het grootste avonturenpark van Toscane, met zestien verschillende klimparcours. Maar Toscane kent nog veel meer parken waar je adrenalineniveau aanzienlijk zal stijgen. We tippen er een aantal van noord naar zuid:

Apua Adventure (Massa)
Selva del Buffardello (San Romano in Garfagnana)
Sospeso nel Verde (Villa Basilica, Lucca)
Parco Avventura Fosdinovo (Fosdinovo)
Il Giardino Sospeso (Riparbella)
Parco Avventura Boscotondo Gavigno (Cantagallo)
Parco Avventura Doganaccia (Doganaccia, Pistoia)
Tree Experience – Parco Avventura Vincigliata (Fiesole, Florence)
Parco Avventura CieloVerde (Marina di Grosseto)
Indiana Park Amiata (Castel del Piano)
Parco Avventura Saltalbero (Rapolano Terme, bij Siena)

Parco Avventura Il Gigante

Ontdek Siena met kinderen

Siena is een stad vol dieren. De verschillende contrada’s, wijken, van Siena zijn te herkennen aan bijzondere symbolen: een slak, een schildpad, een panter, een adelaar, een giraf, een stekelvarken… In deze wandeling kom je ze allemaal tegen!

De wijken nemen het twee keer per jaar tegen elkaar op tijdens de Palio, een spannende paardenrace. Die vindt plaats op het Piazza del Campo, het schelpvormige plein, waar je heerlijk kunt rennen. Aan dit plein staat ook de hierboven al genoemde Torre del Mangia, die je kunt beklimmen.

De Duomo is de grootste kerk van Siena, met een vloer vol mozaïek. Aan de buitenzijde van de Duomo zie je veel verschillende dieren. Wie ontdekt als eerste de leeuw of het paard?

Een leuke wetenswaardigheid voor wat oudere kinderen: op de linker zijmuur van de Duomo bevindt zich een van de oudste puzzels ter wereld, een magisch vierkant. Hier zijn de woorden uitgehakt in de muur van de kerk, maar het origineel werd in Pompeï aangetroffen op een graffito, een muurschrift.

In het magisch vierkant lees je vijf woorden: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. Dat betekent zoveel als ‘de zaaier op het veld houdt door zijn arbeid de wielen gaande’. Of te wel: wie zaait, zal oogsten – maar dan vervat in een schitterend palindroom. Lees de hierboven genoemde uitdrukking maar eens van achteren naar voren!

In Siena zie je, net als Florence, veel ijzeren paardjes aan de palazzi. Deze paardjes dienden vroeger als ‘stalling’ voor echte paarden. De teugels werden hieraan vastgeknoopt zodat de paarden niet weg konden terwijl hun berijder het palazzo betrad voor zaken.

Siena heeft niet veel groen. Daarvoor kun je naar L’Orto dei Pecci, vlak bij het Piazza del Campo. Wandel langs de moestuin die hier in de middeleeuwen al lag of schuif aan aan een van de tafels van het restaurant dat in de tuin is gevestigd. Onze favoriete plek? Onder de pergola!

Nog meer groen vind je in de Giardini La Lizza, met ook wat speelgelegenheid voor kinderen. Hier kun je even neerstrijken voor een kleine picknick, maar dat kan ook op de stadsmuren van het Fortezza Medicea, het oude stadsfort, aan het einde van La Lizza.

De beste tips voor een bezoek aan Lucca met kinderen

Lucca is een perfecte plaats om met kinderen te bezoeken. Niet alleen is de stad autoluw, zodat je er lekker kunt rondwandelen, op de stadsmuren is het ook prima fietsen. Aan de voet van de stadsmuur vind je op verschillende plekken een kleine speeltuin en er staat een kleurrijke carrousel.

Een bezoek aan de Torre Guinigi mag niet ontbreken. Op deze stenen toren, die je kunt beklimmen, staan een paar flinke steeneiken. Van boven op deze toren heb je een prachtig uitzicht over de daken van stad.

Ook de moeite waard: zoek het doolhof op een van de muren van de Duomo en stel je eigen ijsje samen bij Gelatarium, de leukste ijssalon van heel Lucca!

Als ridders en jonkvrouwen op zoek naar kastelen

In Toscane liggen veel stoere kastelen en burchten. Bezoek bijvoorbeeld het Castello dei Conti Guidi in Poppi, het kasteel in Populonia, het Castello di Verrucola, het Castello di Malaspina in Fosdinovo, het Castello del Piagnaro in Pontremoli, La Rocca di Staggia, het Castello di Porciano in Stia of het kasteel in Prato. Ook leuk met wat oudere kinderen: op de fiets langs kastelen!

Willen de ouders een glas wijn proeven? Kies dan voor een wijnkasteel als setting, dat maakt het voor de kinderen extra leuk. We tippen onder meer het Castello di Verrazzano en het Castello di Vicchiomaggio in Greve in Chianti, het Castello di Brolio in Gaiole in Chianti en het Castello Banfi in Montalcino. Alleen al van de buitenkant al indrukwekkend om te zien!

Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci

Wist je dat Leonardo da Vinci werd geboren in Toscane? In zijn geboortedorp, Vinci, treed je in zijn voetsporen. Even buiten het dorp ligt Da Vinci’s geboortehuis, maar ook in het dorpje zelf herinneren veel plekken nog aan Da Vinci. Zo vind je er L’Uomo di Vinci, een groot 3D-model van Leonardo’s Vitruviusman.

Het Museo Leonardiano is helemaal gewijd aan Leonardo de uitvinder. Het bestaat uit twee delen, het Palazzina Uzielli en het Castello dei Conti Guidi, waar je zestig modellen van uitvindingen van Leonardo kunt zien – van vliegmachines tot oorlogstuig en wetenschappelijke instrumenten.

Minstens zo mooi is het uitzicht vanaf het bovenste terras van het kasteel, bij de grote klok: je hebt heel Vinci aan je voeten en geniet van een bijna adembenemend panorama over de Toscaanse heuvels.

Ook in Florence is er een mooi museum, het Museo Leonardo da Vinci, met veel schaalmodellen die je allemaal mag bestuderen, aanraken en uitproberen.

Een museum vol Vespa’s

De sexy scooters waarop Italianen in elke stad en elk dorp schijnbaar moeiteloos door het drukke verkeer laveren, zijn nationaal erfgoed. De Vespa heeft zelfs een eigen museum, waarin je prachtige oude modellen, reclameposters en unieke versies van deze Toscaanse trots vindt.

In het Museo Piaggio, in Pontedera, kun je de Vespa in allerlei soorten en maten bewonderen – van de allereerste Vespa die in 1946 de fabriek uit zoemde tot moderne modellen van de afgelopen jaren.

Hier vind je bijvoorbeeld de originele Vespa waarmee Gregory Peck en Audrey Hepburn in de film Roman Holiday door Rome snelden, net als de Vespa die op verzoek van twee Italiaanse studenten gesigneerd is door niemand minder dan Salvador Dalí.

Nog meer bijzondere musea in Toscane

Je kunt met de kinderen natuurlijk ook naar een van de vele kunstmusea in Toscane. Geef ze bijvoorbeeld een schetsblok mee, informeer of er een speciale speurtocht is of maak er zelf een aan de hand van een paar bekende werken die je graag wil zien (zoals deze speurtocht langs de leukste dieren in de Galleria degli Uffizi in Florence). Wedden dat ze dat heel leuk vinden en enthousiast mee kijken en zoeken?

Buiten de klassieke musea kent Toscane ook veel bijzondere musea. Onderstaand lijstje zal bij kinderen vast in de smaak vallen!

Museo del Carnevale in Viareggio
Museo Minerario, mijnmuseum, in Abbadia San Salvatore
Ecomuseo del Casentino
Museo Galileo in Florence
Museo Stibbert in Florence
Etruskische necropolis bij Populonia
Museo del Calcio (voetbalmuseum) in Florence

de Etruskische necropolis bij Populonia

Anders kunst kijken: lekker in de buitenlucht!

Kunst kijken kan in Toscane ook heel goed in de openlucht. Onze favorieten zijn de Giardino dei Tarocchi in Capalbio, het Chianti Sculpture Park in Pievasciata, het park van Tenuta di Celle bij Pistoia, het dorp Peccioli, het Parco d’Arte Enzo Pazzagli in Florence en de al eerder genoemde Giardino delle Rose in Florence.

de Giardino dei Tarocchi in Capalbio

Nog meer aanraders: de Giardino di Daniel Spoerri bij Seggiano, het Bosco della Ragnaia bij Siena, het historisch centrum van Pietrasanta, de cirkels in de graanvelden rondom Volterra en de reus van Villa Demidoff.

de reus van Villa Demidoff

Met kinderen op ontdekking in de Mugello

De reus van Villa Demidoff brengt ons in de Mugello, de streek nét ten noorden van Florence. Dit is een van de meest ongerepte stukjes van Toscane. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen, een duik nemen in het Lago di Bilancino, naar het beroemde autocircuit of shoppen bij Designer Outlet Barberino. Nog meer tips, onder meer voor de unieke Melkweg en een bijzonder miniatuurmuseum, vind je via deze link.

Designer Outlet Barberino

Reis terug in de tijd naar de middeleeuwen

Toscane kent tal van plekken waar je je in de middeleeuwen waant. In de zomer reis je extra feestelijk terug in de tijd, dankzij de vele feesten en festivals die in de verschillende steden en dorpen worden gehouden. We tippen in deze blog vijf van onze favoriete middeleeuwse feesten – stuk voor stuk een reden om met je harnas en pijl en boog in de koffer naar Toscane te reizen.

Volterra1398

Nog veel meer tips voor een onvergetelijke vakantie in Toscane

Nog veel en veel meer tips delen we in ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen. In bijna duizend pagina’s delen we al onze tips voor een onvergetelijke vakantie in Toscane met kinderen. Met éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

De leukste accommodaties voor een vakantie met kinderen

Een vakantie in Toscane is niet compleet zonder een kindvriendelijk vakantieadres. Dit zijn vijf van onze favorieten:

*Agriresidence Vista Mare
*Residence Ghiacci Vecchi
*Novanta
*Agriturismo Diacceroni
*Camping Orlando in Chianti

Ben je op zoek naar een rustige, kleinschalige camping in Toscane? In dit artikel tippen we tien kleine maar fijne campings in deze populaire regio, die vaak verscholen liggen op het fotogenieke platteland, tussen wijnranken en olijfgaarden, vlak bij charmante Toscaanse dorpjes.

foto: Podere Pianetti

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Mariska D'hulster

  Beste,
  ik had graag vernomen hoeveel tijd je moet nemen om de road trip La Strada dei Sette Ponti te doen?

  Vriendelijke groeten,
  Mariska D’hulster

 2. Ciao Mariska,
  in dit artikel https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/toscane/strada-dei-sette-ponti-valdarno/ vind je alle details. Daarin staat ook de lengte van de route, zestig kilometer. De tijd die je ervoor moet nemen is natuurlijk afhankelijk van het feit of je de route met de auto, op de fiets of te voet aflegt. En ook met de auto is de tijd zelf te bepalen: rijd je de route met slechts een paar stops of stop je op meerdere plekken voor een wandeling, een picknick of een lange lunch? Het is geen parcours, maar een route waar je naar eigen invulling van kunt genieten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *