Home » Reizen door Italië » Toscane » Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane

In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Hier snoven ze de frisse buitenlucht op, gingen ze op jacht en genoten ze van literatuur, muziek en schilderijen.

Villa-Artimino-Medici-Toscane-Unesco-2Villa di Artimino

Sinds 2013 staan twaalf van deze villa’s samen met twee tuinen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om precies te zijn gaat het om Villa di Cafaggiolo, Villa del Trebbio, Villa di Careggi, Villa Medici di Fiesole, Villa di Castello, Villa di Poggio a Caiano, Villa La Petraia, Villa di Cerreto Guidi, Palazzo Seravezza, Villa La Magia, Villa di Artimino, Villa di Poggio Imperiale, de Giardino di Boboli in Florence en het Parco della Villa Medicea di Pratolino.

Villa-Medici-Cafaggiolo-ToscaneVilla di Cafaggiolo

Unesco nam de twaalf villa’s en twee tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’. De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap.

Volgens de Unesco ‘belichamen de villa’s een nieuwe vorm en functie van residenties die in elk opzicht verschillen van de boerderijen die rijke Florentijnen soms in hun bezit hadden en van de militaire verdedigingswerken en kastelen die in het Toscaanse landschap oprezen. De villa’s van De’ Medici zijn het eerste voorbeeld waarbij woongenot, tuinarchitectuur en omgeving samengaan, waarmee ze een lichtend voorbeeld zijn voor andere buitenverblijven die tijdens de renaissance in Italië en Europa werden gebouwd.’

We lichten in deze blog drie bijzondere Medici-villa’s uit:

Villa di Poggio a Caiano
De Villa di Poggio a Caiano in Prato werd gebouwd door Giuliano da Sangallo, in opdracht van Lorenzo il Magnifico. De villa, die tegenwoordig een museum is, was een van de interessantste gebouwen van de vroege renaissance. Opvallend zijn de grote entree, die doet denken aan de ontvangstruimte van Romeinse villa’s, en de open loggia die over de hele lengte van de benedenverdieping loopt.

Villa-Medici-Poggio-a-Caiano-Toscane

Toen Lorenzo in 1492 overleed, was de villa nog niet voltooid. De werkzaamheden lagen lange tijd stil; pas in 1512 begon men opnieuw met bouwen, in opdracht van paus Leo X, Lorenzo’s zoon die de pauselijke troon had beklommen. De grote hal werd versierd met fresco’s van onder anderen Pontormo, Andrea del Sarto en Franciabigio.

Villa La Petraia
Ook Villa La Petraia in Florence is tegenwoordig een museum, met een schitterende tuin en een nog prachtiger uitzicht. De villa was eerst in handen van de familie Brunelleschi (van de beroemde architect die de koepel van de Duomo van Florence ontwierp).

Villa-Medici-Petraia-Toscane-Unesco

Uiteindelijk kwam de villa in de handen van De’ Medici. Ferdinando liet het gebouw in 1587 flink onder handen nemen, waarbij ook de tuin werd uitgebreid, die verdeeld ligt over drie terrassen, met onder andere bloembedden, citroenbomen, een oude zonnewijzer en een standbeeld van Venus, van de hand van Giambologna.

Villa-Medici-Petraia-Toscane-Unesco-2

De villa bood later ook onderdak aan onder meer koning Vittorio Emanuele II en zijn vrouw Rosa. Het is een hele belevenis om door de met fresco’s versierde balzaal te lopen, met de geschiedenis van deze plek in gedachten. Ook de muziekkamer spreekt tot de verbeelding, met een oude piano, evenals de eetzaal, met unieke Vlaamse wandtapijten.

Villa di Artimino
Villa di Artimino wordt ook wel de ‘villa van de honderd schoorstenen’ genoemd, aangezien de villa tal van schoorstenen telt, waardoor hij al van verre te herkennen is. In 1596 wordt de villa, die dateert uit de middeleeuwen, door Buontalenti omgetoverd tot een buitenverblijf dat De’ Medici waardig was.

Villa-Artimino-Medici-Toscane-Unesco

De villa werd vooral gebruikt als jacht- en buitenverblijf; de familie was er vaak als het ’s zomers in de stad veel te warm was. In 1626 werd er een dertig mijl lange muur om het terrein heen gebouwd; de resten van een van de poorten zijn nog altijd te zien. De villa kent een hele reeks beroemde gasten, onder wie Galileo Galilei en Leonardo da Vinci. Ook waren er tal van kunstwerken te zien, van onder meer Pontormo, Bronzino, Caravaggio en Titiaan.

Villa di Artimino is tevens het oorspronkelijke thuis van zeventien lunetten van de hand van Justus Utens, die alle Medici-villa’s prachtig vereeuwigde. Tussen 1599 en 1602 schilderde Utens alle Medici-landgoederen, steeds in de vorm van een halve maan en met een opvallend oog voor detail. Om de villa’s zo precies mogelijk weer te geven, bezocht hij elke villa zelf. Daarnaast maakte Utens gebruik van bouwtekeningen en kaarten, om zelfs de kleinst mogelijke details goed weer te geven.

Cafaggiolo-Utens Castello-Utens La-Petraia-Utens

Utens werkte volgens een vrij strak stramien: alle lunetten hebben een afmeting van 240 bij 142 centimeter en worden omlijst door een gouden rand. Onderaan in het midden is steeds de naam van de villa geschilderd. Om steeds het hele landgoed weer te kunnen geven, heeft Utens af en toe wel moeten smokkelen met het perspectief.

Inmiddels zijn de lunetten helaas niet meer op hun oorspronkelijke plek te zien. Ze hebben onderdak gevonden in de hierboven genoemde Villa La Petraia.

Pitti-Boboli-Utens Poggio-Caiano-Utens Pratolino-Utens

De tuinen van De’ Medici
Naast de villa’s staan er ook twee tuinen op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Allereerst de Giardino di Boboli, die zich uitstrekt achter de enorme stenen façade van het Palazzo Pitti in Florence.

Boboli-Florence

Tussen Florence en San Piero a Sieve schittert de groene parel die we kennen als het Parco della Villa Medicea di Pratolino. In 1822 werd de tuin grotendeels vernietigd, maar later werd de tuin opnieuw aangelegd en kreeg het park de naam Villa Demidoff.

In het park bewonder je naast fonteinen, grotten en een volière ook allerlei standbeelden, zoals de Colosso dell’Appennino, de ‘Kolos van de Apennijnen’, een creatie van de Vlaamse kunstenaar Giambologna.

Villa-Demidoff-Toscane

Het beeld is wel tien meter hoog en dus met recht reusachtig te noemen. Het kijkt uit over het water en lijkt diep na te denken over zijn bestaan – maar wellicht tuurt hij ook gewoon naar zijn spiegelbeeld. Ooit herbergde zijn binnenste prachtige grotten, maar die zijn nu niet meer toegankelijk.

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Italië neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Medici-villa’s vormen samen slechts een van de pareltjes – in onze kleurrijke Special ontdek je álle Werelderfgoed in Italië.

Bestel Ciao tutti Special Werelderfgoed in Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *