Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de villa’s van De’ Medici in Toscane

In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Ze snoven er de frisse buitenlucht op, gingen op jacht en genoten van literatuur, muziek en schilderijen.

Villa-Artimino-Medici-Toscane-Unesco-2Villa di Artimino

Sinds 2013 staan twaalf van deze villa’s op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de Giardino di Boboli in Florence en het Parco di Pratolino.

Parco della Villa Medicea di Pratolino

Unesco nam deze villa’s en tuinen op vanwege ‘hun unieke getuigenis van de invloed die de familie De’ Medici heeft gehad op de moderne Europese cultuur, door hun bijdragen aan de kunsten’.

De villa’s zijn gebouwd in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, in harmonie met het omringende landschap. Volgens Unesco ‘belichamen de villa’s een nieuwe vorm en functie van residenties die in elk opzicht verschillen van de boerderijen die rijke Florentijnen soms in hun bezit hadden en van de militaire verdedigingswerken en kastelen die in het Toscaanse landschap oprezen.

De villa’s van De’ Medici zijn het eerste voorbeeld waarbij woongenot, tuinarchitectuur en omgeving samengaan, waarmee ze een lichtend voorbeeld zijn voor andere buitenverblijven die tijdens de renaissance in Italië en Europa werden gebouwd.’

Je vindt ze allemaal terug op deze Unesco-website, met routes waarbij je een bezoek aan verschillende villa’s kunt combineren. In deze blog tippen we vier van de schitterende Medici-villa’s.

Giardino di Boboli

Villa di Poggio a Caiano

Villa di Poggio a Caiano bij Prato werd gebouwd door Giuliano da Sangallo, in opdracht van Lorenzo il Magnifico. De villa, die tegenwoordig een museum is, was een van de interessantste gebouwen van de vroege renaissance. Opvallend zijn de grote entree, die doet denken aan de ontvangstruimte van Romeinse villa’s, en de open loggia die over de hele lengte van de benedenverdieping loopt.

Villa-Medici-Poggio-a-Caiano-Toscane

Toen Lorenzo in 1492 overleed, was de villa nog niet voltooid. De werkzaamheden lagen lange tijd stil; pas in 1512 begon men opnieuw met bouwen, in opdracht van paus Leo X, Lorenzo’s zoon die de pauselijke troon had beklommen. De grote hal werd versierd met fresco’s van onder anderen Pontormo, Andrea del Sarto en Franciabigio.

Villa La Petraia

Ook Villa La Petraia in Castello (bij Florence) is tegenwoordig een museum, met een schitterende tuin en een nog prachtiger uitzicht. De villa was eerst in handen van de familie Brunelleschi (van de beroemde architect die de koepel van de Duomo van Florence ontwierp).

foto’s interieur: Federico Magonio

Uiteindelijk kwam de villa in de handen van De’ Medici. Ferdinando liet het gebouw in 1587 flink onder handen nemen, waarbij ook de tuin werd uitgebreid, die verdeeld ligt over drie terrassen, met onder andere bloembedden, citroenbomen, een oude zonnewijzer en een standbeeld van Venus, van de hand van Giambologna.

Villa-Medici-Petraia-Toscane-Unesco-2

De villa bood later ook onderdak aan onder meer koning Vittorio Emanuele II en zijn vrouw Rosa. Het is een hele belevenis om door de met fresco’s versierde balzaal te lopen, met de geschiedenis van deze plek in gedachten. Ook de muziekkamer spreekt tot de verbeelding, met een oude piano, evenals de eetzaal, met unieke Vlaamse wandtapijten.

Villa di Artimino

Villa di Artimino wordt ook wel de ‘villa van de honderd schoorstenen’ genoemd, aangezien de villa tal van schoorstenen telt, waardoor hij al van verre te herkennen is. In 1596 wordt de villa, die dateert uit de middeleeuwen, door Buontalenti omgetoverd tot een buitenverblijf dat De’ Medici waardig was.

De villa werd vooral gebruikt als jacht- en buitenverblijf; de familie was er vaak als het ’s zomers in de stad veel te warm was. In 1626 werd er een dertig mijl lange muur om het terrein heen gebouwd; de resten van een van de poorten zijn nog altijd te zien.

De villa kent een hele reeks beroemde gasten, onder wie Galileo Galilei en Leonardo da Vinci. Ook waren er tal van kunstwerken te zien, van onder meer Pontormo, Bronzino, Caravaggio en Titiaan.

Villa di Artimino is tevens het oorspronkelijke thuis van zeventien lunetten van de hand van Justus Utens, die alle Medici-villa’s prachtig vereeuwigde. Tussen 1599 en 1602 schilderde Utens alle Medici-landgoederen, steeds in de vorm van een halve maan en met een opvallend oog voor detail.

Om de villa’s zo precies mogelijk weer te geven, bezocht hij elke villa zelf. Daarnaast maakte Utens gebruik van bouwtekeningen en kaarten, om zelfs de kleinst mogelijke details goed weer te geven.

Cafaggiolo-Utens Castello-Utens La-Petraia-Utens

Utens werkte volgens een vrij strak stramien: alle lunetten hebben een afmeting van 240 bij 142 centimeter en worden omlijst door een gouden rand. Onderaan in het midden is steeds de naam van de villa geschilderd. Om steeds het hele landgoed weer te kunnen geven, heeft Utens hier en daar wel moeten smokkelen met het perspectief.

Inmiddels zijn de lunetten helaas niet meer op hun oorspronkelijke plek te zien. Ze hebben onderdak gevonden in de hierboven genoemde Villa La Petraia.

Pitti-Boboli-Utens Poggio-Caiano-Utens Pratolino-Utens

Villa La Magia

Villa La Magia in Quarrata (bij Pistoia) is de plek waar hertog Alessandro de’ Medici en keizer Karel V elkaar in 1536 ontmoetten. Het was in eerste instantie een simpele woontoren die werd gebouwd door de familie Panciatichi, in de eerste helft van de veertiende eeuw. Tussen 1427 en 1465 werd de villa uitgebreid tot een ware buitenresidentie, waar belangrijke bezoekers – onder wie dus Karel V – werden ontvangen.

In 1579 was de villa de plek waar groothertog Francesco I de’ Medici en Bianca Cappello elkaar het jawoord gaven, met een groot huwelijksfeest voor honderden gasten. De villa kwam in 1584 in handen van Francesco I, die Buontalenti inhuurde voor grootscheepse restauratie- en uitbreidingswerkzaamheden.

Ook de omgeving werd onder handen genomen, met onder andere de aanleg van een groot meer waar de groothertog graag ging vissen. De villa bleef tot 1645 eigendom van De’ Medici. Daarna werd Pandolfo Attavanti uit Castelfiorentino de nieuwe eigenaar, die samen met zijn zoon zowel de tuin als de villa zelf enorm uitbreidde. Verschillende families volgden elkaar op als eigenaren van het terrein, tot het in 2000 in handen kwam van de gemeente en als lokaal erfgoed werd aangemerkt.

foto’s: Villa La Magia

Ontdek alle Medici-villa’s en tuinen in Toscane

Ook de andere Medici-villa’s en tuinen hebben een enorm interessante geschiedenis en cultuur. Om alle unieke villa’s en tuinen van de De’ Medici te ontdekken, raden we je aan om een vakantiewoning in de buurt van Florence te boeken.

Op de website van Interhome vind je de mooiste Toscaanse accommodaties, op verschillende plekjes – midden in de natuur of juist dicht(er) bij een stad. De meeste woningen van Interhome zijn van privé-eigenaren, dus je kent er ook gelijk een local die je wegwijs kan maken in de omgeving!

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

Midden-Italië heeft onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Midden-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *