Home » Reizen door Italië » Florence » In de voetsporen van Dante
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In de voetsporen van Dante

Wie door Florence wandelt, kan niet om Dante heen. Veel plekken herinneren aan zijn leven in de stad, zijn ontmoeting met Beatrice en zijn inspiratie voor La Divina Commedia. Vandaag wandelen we door de stad zoals Dante die nog gekend moet hebben….

We beginnen in het hart van de stad, bij het Baptisterium. Hier werd Dante in het voorjaar van 1266 gedoopt. Dante droeg het Baptisterium een warm hart toe, zoals hij laat blijken in zijn beroemde werk La Divina Commedia. Dantes bewondering voor de mooie doopkerk is meer dan terecht; vooral het mozaïekplafond is indrukwekkend.

Aan de overkant van het plein, in de enorme Duomo, hangt het misschien wel bekendste portret van Dante, waarop Domenico di Michelino Dante heeft afgebeeld terwijl hij de stad Florence verlicht met zijn werk. Op het Piazza di Duomo, tussen het Piazza delle Pallottole en de Via dello Studio, vind je de Steen van Dante, een plakkaat op de grond met daarop de tekst ‘Sasso di Dante’. Op deze plek zou Dante de vorderingen van de bouw van de Duomo hebben gadegeslagen.

We vervolgen onze route door de Via dello Studio en wandelen naar de Santa Margherita dei Cerchi, die nu vaak simpelweg de Chiesa di Dante, oftewel de kerk van Dante, wordt genoemd. Hier ontmoette Dante zijn grote liefde Beatrice, op wie hij zijn leven lang verliefd zou blijven. Iets verderop in de straat staat La Casa di Dante, waarin nu een klein museum is gevestigd dat gewijd is aan Dantes leven en werk. Aan een van de muren die aan het plein voor Dantes huis grenzen, hangt een plaquette die laat zien hoe de skyline van Florence er in Dantes tijd uitzag.

Als we linksaf slaan lopen we door de Via Dante Alighieri. We gaan dan direct weer links de Via del Proconsolo in. Bijna aan het einde van deze straat ligt het Museo Nazionale del Bargello. Daar waar je nu kunt genieten van een uitgebreide collectie beeldhouwwerk (van onder andere Michelangelo, Donatello en Giambologna), hoorde Dante dat hij uit Florence werd verbannen. In de kapel op de eerste verdieping hangt een fresco van Giotto, waarop Dante in het paradijs te zien is. Het Bargello herbergt zo twee herinneringen aan Dante die niet verder uit elkaar konden liggen.

Schuin aan de overkant ligt Badia Fiorentina, waar Dante regelmatig naar de mis ging. Volgens de overlevering zou Bocaccio hier ook regelmatig lezingen hebben gegeven over La Divina Commedia. Steek vervolgens Piazza San Firenze over en wandel via Borgo de’ Greci naar Piazza di Santa Croce, waar een enorm wit beeld van Dante de wacht houdt voor Santa Croce. In deze kerk vind je de grafmonumenten van onder anderen Michelangelo, Macchiavelli en Galilei. Hoewel Dante hier niet begraven is (hij werd verbannen naar Ravenna, waar hij ook stierf), vind je naast Michelangelo’s graf wel een aan hem gewijd gedenkteken.

In de vele straatjes rondom het plein is er volop gelegenheid om een aperitivo te drinken. Wie liever een ijsje eet, kan terecht bij Gelateria Vivoli, volgens velen de beste ijssalon van de stad. Wandel met een ijsje in de hand nog even naar Piazza della Signoria, waar Dante evenmin een onbekende was. Hij woonde bijvoorbeeld regelmatig vergaderingen bij in het huidige Palazzo Vecchio. Op Piazzale degli Uffizi kun je met Dante op de foto.

Dan is het tijd om de dag in de stijl van La Divina Commedia af te sluiten. En waar kan dat beter dan aan het einde van de wereld, oftewel bij Finisterrae. In dit kleurrijke, mediterrane restaurantje aan Piazza di Santa Croce eet je de heerlijkste gerechten uit de landen rond de Middellandse Zee. Op de kaart staan meer dan genoeg Italiaanse specialiteiten, maar ook Spaanse, Griekse, Franse, Libanese, Marokkaanse en Turkse gerechten ontbreken niet. Met het prachtige uitzicht vanaf de patio op de Santa Croce, kun je heerlijk bijkomen en (na)genieten van Dantes goddelijke stad.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Heerlijk deze opfrisser van mijn geheugen! Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *