Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Biancone – Neptunus op het Piazza della Signoria in Florence

Het Piazza della Signoria in Florence is een grote beeldenbende. Als je je blik kunt losrukken van Davids gespierde torso en peinzende blik, zie je dat er op en om dit plein talloze beelden te zien zijn, grotendeels verzameld onder de Loggia dei Lanzi en in de nissen van de Galleria degli Uffizi.

Neptunus-Florence
In 1559 schreef Cosimo I De’ Medici een wedstrijd uit voor de eerste publieke fontein van Florence. Veel beroemde kunstenaars stuurden een ontwerp in, onder wie Cellini, Giambologna en Ammannati. De keuze viel uiteindelijk op de inzending van deze laatste, omdat de Neptunus die hij op de fontein wilde plaatsen een duidelijke verwijzing was naar de overwinning van Florence op Pisa.

Wellicht hielp het ook dat Ammannati zijn Neptunus het gezicht van Cosimo wilde geven. Wat ook de doorslag gaf, Ammannati kreeg een ietwat provisorische studio toegewezen onder de Loggia dei Lanzi en werkte daar maar liefst vijf jaar aan zijn marmeren zeegod. Op 10 december 1565 werd Neptunus onthuld, maar hij kon nog niet door water worden omringd. Het bij de fontein behorende waterbekken werd namelijk pas tien jaar later voltooid

Net als Michelangelo’s David is Ammannati’s Neptunus gemaakt van marmer uit Carrara. Anders dan bij de onthulling van David het geval was, zagen de Florentijnen nu echter vooral dat het marmer te wit, te smetteloos, te weinig echt was.

Neptunus kreeg de bijnaam Biancone, ‘de grote witte’ en Ammannati werd bespot. De Florentijnen riepen en masse uit: ‘Ammannato Ammannato che bel marmo hai rovinato.’ Ammannato, Ammannato, wat een mooi marmer heb je geruïneerd…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *