Home » Reizen door Italië » Florence » De leeuwen van Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De leeuwen van Florence

Maar weinig mensen weten dat Florence, net als Venetië, een leeuw als symbool heeft. Bijna iedereen kent de Franse lelie, die overal in de stad opduikt en zo al heel lang geleden het heersende symbool is geworden voor Florence. Toch mogen we de leeuw van Florence niet vergeten. Vandaag dus een klein eerbetoon aan de leone.

Gisteren noemde ik hem al even, de Marzocco-leeuw die de wacht houdt voor het Palazzo Vecchio, links van de David. Zijn naam, Marzocco, zou een afgeleide zijn van Martocus, de kleine Mars. Het beeld is vervaardigd door Donatello, die de opdracht kreeg een dergelijke leeuw te maken voor de Santa Maria Novella. Het origineel staat echter al bijna 150 jaar in het Bargello, maar de meeste bezoekers van Florence zien de Marzocco op het Piazza della Signoria.

De leeuw houdt een schild vast met daarop het andere symbool van Florence, de rode lelie op een witte ondergrond. Volgens de Florentijnen droeg de leeuw oorspronkelijk ook een gouden kroon met daarop de woorden: ‘Voor het waardige vaderland draag ik een kroon, zodat de vrijheid gehandhaafd zal worden.’ Het beeldje werd, zeker in de tijd van de oorlogen tussen de verschillende steden, door de Florentijnen op handen gedragen. Tijdens de Slag bij Cascina in 1364, waar de Florentijnen vochten tegen hun aartsrivalen, de inwoners van Pisa, dwongen de Florentijnen de Pisaanse krijgsgevangenen het achterwerk van de Marzocco te zoenen.

Er waren echter al eerder leeuwen in de stad, echte leeuwen welteverstaan. In de dertiende eeuw liepen die eerst te ijsberen in een grote kooi tegenover het Baptisterium, op de plek waar nu de Loggia del Bigallo te vinden is. Later verhuisden de leeuwen naar het Piazza della Signoria. Waar nu de Loggia dei Lanzi staat, rook het in die tijd naar leeuwen.

Cosimo I vond dat echter maar niets, dus toen hij zijn intrek nam in het Palazzo Vecchio (omstreeks 1540), liet hij de leeuwen weghalen. Ze verhuisden naar grote kooien achter het palein. De naam van de straat achter het Palazzo Vecchio, Via dei Leoni, herinnert nog altijd aan deze periode.

Over deze leeuwen doet overigens nog een bijzonder verhaal de ronde. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat een leeuw ontsnapte. Een onachtzame bewaker, een hongerige leeuw… Je kunt je de paniek in de stad wel voorstellen. De leeuw maakte rustig een ommetje door de straten rondom het Palazzo Vecchio. In de Via della Ninna zat een eenjarig jongetje, Orlandino genaamd, te spelen. Hij keek op en zag een reusachtige poes. Hij keek het dier gefascineerd aan, zich niet bewust van het gevaar. Zijn moeder zag op afstand de leeuw steeds dichter naar haar zoontje toe wandelen en bestierf het van angst. Maar de leeuw had geen kwaad in de zin. Hij tilde het kindje voorzichtig op en bracht het naar de moeder.

De leeuw werd gevangen en het kind werd onthaald als een kleine held. Het kreeg van de Signoria, een soort gemeenteraad, een enorme som geld, zodat het zou kunnen gaan studeren. Deze kleine Orlandino groeide op en werd de stamvader van het Florentijnse geslacht Leoni, waarvan de afstammelingen nog steeds graag dit bijzondere verhaal vertellen.

Terug naar de Marzocco, die nog steeds fier de wacht houdt aan de voet van het Palazzo Vecchio. Wie vanaf hier omhoog kijkt, ziet boven de ingang twee gouden leeuwen, en op de toren van het palazzo nog een leeuw, die tegen de windvaan opklimt. Al deze leeuwen waken over het centrum van de stad, en zullen de inwoners blijven beschermen en verdedigen, zoals ze al eeuwenlang doen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *