Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Boodschappen doen met Michelangelo

In Florence stuitten we geregeld op sporen van Michelangelo. Iedereen kent natuurlijk zijn marmeren David, maar heel wat lezers zijn inmiddels ook wezen kijken naar het gezicht dat de grote meester in de stenen van het Palazzo Vecchio kraste.

Dit keer ontdekten we tijdens ons bezoek aan Florence een wel heel bijzonder aandenken aan Michelangelo: een van zijn boodschappenlijstjes!

Boodschappenlijstje-Michelangelo

Het lijstje maakt deel uit van een collectie van in totaal 169 volumes vol schetsen en aantekeningen van het Casa Buonarroti, het voormalige huis van Michelangelo dat nu dienst doet als museum.

Michelangelo heeft zijn boodschappenbriefje opgetekend in 1518. Wat er zoal op staat? Het is enigszins gissen, want zijn handschrift is soms artistiek onleesbaar. Maar desondanks denken we te kunnen ontcijferen dat de meester pani dua (twee broden) nodig had, gevolgd door un bocal di vino (wijn), tortegli (pasta?), una salama (vleeswaren), quattro pani (vier broden), un bocal di ??, un quartuccio di bruschino (rode wijn), spinaci (spinazie), quattro alici (ansjovis), tortelli, sei pani, due minestre di finocchio (venkelsoep?), un aringa (weer een haring), un boccal di ??

Waarschijnlijk gaat het om een lijstje voor meerdere dagen. Dat denken we althans, niet alleen vanwege de herhaling van boodschappen, maar ook vanwege de drie dikke strepen die voor een scheiding zorgen.

Wie nu denkt dat Michelangelo de tekeningetjes bij het lijstje maakte omdat hij nu eenmaal zo artistiek was, heeft het mis. Hij maakte zijn boodschappenlijstje dan wel zelf, zijn boodschappen liet hij door zijn bedienden halen. Die konden niet of nauwelijks lezen, vandaar dat Michelangelo een en ander verduidelijkte met tekeningetjes. Handig, want zo kunnen wij zijn gepriegel ook net een beetje makkelijker ontcijferen, bijna 500 jaar na dato…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *