Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

9x nazomeren in Italië

Met de herfst in zicht tippen we vandaag negen heerlijke najaarsbestemmingen in Italië. Verleng de zomer en geniet dit najaar nog even van het beste van Italië!

mooiste-strand-Italie (3)

Naar het strand!
Terwijl het in Nederland en België in augustus al herfst lijkt, kun je in het zuiden van Italië tot diep in oktober genieten van een dagje strand. Niet alleen schijnt het zonnetje overdag nog heerlijk, ook het zeewater is nog lekker warm, dankzij de lange, hete zomerdagen. De meeste vakantiegangers zijn weer aan het werk, waardoor je overdag het strand vaak voor jezelf hebt.

De zon gaat wel wat eerder onder, maar dat betekent dat je na een romantische zonsondergang meteen aan tafel kunt schuiven voor een Italiaans diner. Bovendien koelt het ’s avonds en ’s nachts lekker af, zodat je heerlijk slaapt. Need we say more?

Wie wil genieten van een zomers najaar in Italië, gaat wel het beste zuidelijker dan Rome. In bijvoorbeeld Calabrië, Puglia en op Sardinië en Sicilië kun je nog prima terecht voor een heerlijke najaarsduik en een dagje bruinen onder de herfstzon!

Sardinië-strand-Mariolu

Piemonte op z’n best
Buono met een hoofdletter B, dat is de regio Piemonte in een notendop. In het najaar is de regio op z’n best. Niet alleen kleuren de wijngaarden in prachtige herfsttinten, op tafel schittert de lekkerste najaarsoogst, met als grootste trofee de tartufo bianco, de witte truffel. Vooral Alba, de hoofdstad van de Langhe, staat bekend om dit ‘witte goud’. Hier gaat elk jaar in oktober de jacht op de truffel van start. Tegelijkertijd vindt dan de Fiera Nazionale del Tartufo Bianco plaats, een truffelbeurs waar truffels worden gekeurd, geproefd en verkocht.

Barolo

In Bra kun je je in het najaar tegoed doen aan tal van kazen, tijdens kaasbeurs Cheese, in Turijn wordt dit najaar de Slow Food-beurs Salone del Gusto gehouden. Maar ook buiten de beurzen, in de Piemontese dorpjes zelf, valt er komende maanden volop te genieten. Schuif na een schitterende roadtrip langs de wijngaarden aan bij een trattoria en laat je verwennen!

Piemonte-wijngaarden

Wijnfeesten in heel Italië
Het najaar is in heel Italië het seizoen van de druivenpluk – én van de wijnfeesten. Het eerste weekend van september viert men in Stradella (Lombardije) VinUva, een festival gewijd aan zowel druiven als wijn. Uiteraard kun je volop proeven van vooral wijn.

Het kleinschalige wijnfestival Al vino Al vino wordt elk jaar in het derde weekend van september gehouden in Panzano, een van de Chiantidorpjes. Het centrale plein van dit wijnstadje wordt een paar dagen lang ingenomen door lokale wijnboeren, die iedereen graag laten proeven van hun wijn.

wijn-kar-Toscane

De inwoners van Impruneta (Toscane) kijken het hele jaar uit naar het Festa dell’Uva, het Feest van de Druif. Op de laatste zondag van september staat de druif – en uiteraard de wijn – centraal. Eerst is er een grote optocht met prachtige praalwagens en groepen uit de vier verschillende wijken van Impruneta: Fornaci, Pallò, Sant’Antonio en Sante Marie. Na de optocht zijn er allerlei optredens en kun je uiteraard volop proeven van wijn en ander lekkers.

In Bardolino, aan het Gardameer, waar van 2 tot en met 6 oktober 2014 het Festa dell’Uva e del Vino wordt gevierd. Je kunt proeven van de lokale wijn, de restaurants hebben speciale wijnmenu’s en ter afsluiting is er een feestelijk vuurwerk.

wijngaarden

Leuk om in detail te noemen in het kader van de wijnfestivals is de Sagra dell’Uva in Marino (Lazio). Dit wijnfeest wordt sinds 1924 op de eerste zondag van oktober gevierd ter ere van de lokale witte wijn, die uiteraard volop wordt geschonken. In 2008 maakte men een ludieke fout bij het aanleggen van de tijdelijke wijnfontein die tijdens het festival het stadje siert. De wijn werd niet naar de fontein gepompt, maar naar de kranen van de inwoners van Marino, die zomaar water in wijn zagen veranderen…

Struinen door de stad
In het najaar is het ideaal weer om te struinen door Italiaanse steden. Of je nu naar Rome, Venetië, Verona, Florence, Turijn of Siena gaat, de koepels, kerktorens en daken schitteren dankzij de herfstzon in een gouden gloed. Ook is het niet meer zo heet, zodat je heerlijk kunt struinen langs alle bezienswaardigheden. Het is zeker overdag meestal nog warm genoeg voor een lunch op het terras.

Rome-herfst

Bovendien gaan in het najaar schitterende exposities van start, dit najaar zelfs met een Nederlands tintje. Zo verwelkomt Rome Escher (van 20 september 2014 tot en met 22 februari 2015) en schittert Van Goghs werk in Milaan (van 18 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015). Daarover binnenkort meer, maar wie de exposities niet wil missen zet ze alvast in de agenda!

Genieten op grote hoogte
Zuid-Tirol is voor foodies echt the place to be in oktober. Allereerst tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt (3 tot en met 5 oktober), waar brood en gebak in alle opzichten aan bod komen. Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse (banket)bakkers kun je Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

strudel-Zuid-TirolSüdtirol 2008,

In het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal proef je op 4 en 5 oktober van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt. Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse Speck centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitverkoren, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

SŸdtirol

Het najaar is hier ook het seizoen voor het törggelen. Er vloeit de nodige wijn bij het törggelen, maar daarnaast komen er ook andere Zuid-Tiroolse specialiteiten op tafel, waaronder kastanjes.

Kookchallenge in de Abruzzo
Wie het dorpje Villa Santa Maria betreedt, kan maar beter een schort en koksmuts bij zich hebben. Dit schitterende plekje is namelijk het thuis van het Istituto Professionale Alberghiero Giovanni Marchitelli, een prestigieuze koksschool – zeker als we het grote aantal beroemde Italiaanse chef-koks dat hier vandaan komt in ogenschouw nemen. Deze culinaire wortels gaan terug naar het begin van de zeventiende eeuw, toen prins Ferrante Caracciolo hier een koksschool oprichtte. Met hun diploma op zak trokken de koks vanuit het dorpje de wijde wereld in, waar ze hooggeplaatste politici, keizers en koningen verrasten met hun smakelijke gerechten.

pasta-hart

Nog steeds houdt Villa Santa Maria haar culinaire naam hoog, onder andere met het evenement Rassegna dei Cuochi. In oktober komen er meer dan zesduizend mensen naar het dorpje om de strijd om de titel ‘Il Cuoco DOC’ te aanschouwen en allerlei lekkernijen te proeven. Ook een hoogtepunt is de processie ter ere van de beschermheilige van de Italiaanse koks.

Het Pad van de Goden
In het najaar is het heerlijk wandelen in Italië. De temperatuur is aangenaam, je hoeft niet meer voor dag en dauw te vertrekken om de ongenadig brandende zon te vermijden en het is in de dorpjes die je onderweg tegenkomt veel minder druk.

Sentiero-degli-Dei1 Sentiero-degli-Dei10 Sentiero-degli-Dei13

Een van de mooiste wandelroutes is Il Sentiero degli Dei (Het Pad van de Goden), bij de Amalfikust. Deze adembenemende en duizelingwekkende wandelroute tussen de bergdorpjes Bomerano en Nocelle leidt je langs rotsen, wijnranken, afgronden, grotten, spectaculaire uitzichten, struikgewassen, kruidenbloesem, vijgen- en bramenstruiken. Op een hoogte van 550 meter waan je je halverwege de hemel en de zee en kronkelt het voetpad zich langs de kust in de richting van Positano, dat 10 kilometer verderop in de middagzon ligt te dutten en zich aan de hellingen en rotsen vast lijkt te klampen.

Tip: de panorama’s van de kust zijn overweldigend, een reden te meer om de route linksom, van Bomerano naar Nocelle te lopen. Bovendien is de route dan ook licht dalend.

Feest in Assisi
Een bezoek aan Assisi is altijd mooi, maar begin oktober is het in dit stadje in Umbrië drukker dan ooit. Op de sterfdag van de heilige Franciscus (4 oktober) trekken nog meer mensen naar de basiliek dan anders. Bezoek de San Francesco, die bestaat uit twee gedeelten, een onder- en een bovenkerk. In de benedenkerk tref je een van de beroemdste portretten van Franciscus van Assisi aan, van de hand van Cimabue. In de bovenkerk schitterende fresco’s van Giotto.

AssisiSan-Francesco-Assisi

Ga zeker ook even naar de veel kleinere Santo Stefano, waar Franciscus volgens de overlevering zelf graag heen ging om te bidden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de klokken van dit kerkje spontaan gingen beieren toen Franciscus in een naburig dorpje zijn laatste adem uitblies.

olijfboom-Italie-olijfolie

Olijfoogst
In het zuiden van Italië begint men vaak al in oktober met het plukken van de olijven. Wie dit mee wil maken, kan zijn hart ophalen in Puglia, waar de uitgestrekte olijfgaarden het landschap kenmerken. Ga bijvoorbeeld naar Presicce, het stadje dat ook wel il trionfo del barocco, de triomf van de barok, wordt genoemd.

Presicce-Puglia-2

Ontdek de geheimen die onder het Piazza del Popolo verborgen liggen: ondergrondse olijfoliepersen, ook wel ‘trappeti’ genaamd, waar de speciale molens van oktober tot maart olijven pletten voor de productie van excellente olijfolie. In en om Presicce waren er 23 van dit soort ondergrondse persen, waarvan acht in het historisch centrum.

Slenter door de wijk Corciuli, in het oudste gedeelte van het stadje, en door de wijk Corte Soronzi, bewonder het Palazzo Adamo-Izzo, eveneens met een mooie tuin, flaneer door de Via Marchese Arditi, de mooiste straat van heel Presicce, met veel palazzi van rijke families.

Presicce-Puglia

Geniet van een heerlijke herfst in Italië!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wauw, wat een super-blog! Je krijgt zin om te vertrekken. Thanks for sharing 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *