Home » Reizen door Italië » 9x nazomeren in Italië – de beste tips & ideeën
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

9x nazomeren in Italië – de beste tips & ideeën

Met de herfst in zicht tippen we vandaag negen heerlijke najaarsbestemmingen in Italië. Hopelijk laat jullie agenda het toe om nog even van de nazomer te proeven, een van de heerlijkste momenten in Italië. Overdag is de temperatuur nog vaak aangenaam en aan het einde van de middag vult de lucht zich met die schitterende gouden gloed, die alles in een sprookjesachtig spotlight lijkt te zetten.

Het is de ideale tijd om te proeven van truffels, pasta’s, rode wijnen en verleidelijke dolci. Verleng de zomer en geniet dit najaar nog even van het beste van Italië!

Piemonte op z’n best
Buono met een hoofdletter B, dat is de regio Piemonte in een notendop. In het najaar is de regio op z’n best. Niet alleen kleuren de wijngaarden in prachtige herfsttinten, op tafel schittert de lekkerste najaarsoogst, met als grootste trofee de tartufo bianco, de witte truffel.

Vooral Alba, de hoofdstad van de Langhe, staat bekend om dit ‘witte goud’. Hier gaat elk jaar in oktober de jacht op de truffel van start. Tegelijkertijd vindt dan de Fiera Nazionale del Tartufo Bianco plaats, een truffelbeurs waar truffels worden gekeurd, geproefd en verkocht.

In Bra kun je je in het najaar tegoed doen aan tal van kazen, tijdens de kaasbeurs Cheese. Maar ook buiten de beurzen, in de Piemontese dorpjes zelf, valt er komende maanden volop te genieten, van de kleurrijke Cappella del Barolo, middeleeuwse dorpjes, het betoverende Lago d’Orta, gigantische banken midden in de natuur, mercati met allerhande lekkers van het seizoen… Piemonte blijft je verrassen – zeker als je voor je vertrek naar deze regio onze tips erbij pakt.

Wijnfeesten in heel Italië
Het najaar is in heel Italië het seizoen van de druivenpluk – én van de wijnfeesten, waarbij je uiteraard volop kunt proeven van wijn.

Het kleinschalige wijnfestival Al vino Al vino wordt elk jaar in het derde weekend van september gehouden in Panzano, een van de Chianti-dorpjes. Het centrale plein van dit wijnstadje wordt een paar dagen lang ingenomen door lokale wijnboeren, die iedereen graag laten proeven van hun wijn.

wijn-kar-Toscane

De inwoners van Impruneta (Toscane) kijken het hele jaar uit naar het Festa dell’Uva, het Feest van de Druif. Op de laatste zondag van september staat de druif – en uiteraard de wijn – centraal. Eerst is er een grote optocht met prachtige praalwagens en groepen uit de vier verschillende wijken van Impruneta. Na de optocht zijn er allerlei optredens en kun je proeven van wijn en ander lekkers.

foto: Festa dell’Uva

Tijdens de Sagra dell’Uva in Cupramontana (Le Marche), het op een na oudste wijnfeest van heel Italië, komen ruim vijftigduizend mensen vanuit de hele regio genieten van de nieuwe Verdicchio, uiteraard vergezeld van de lekkerste culinaire specialiteiten en live muziek. Daarnaast is er een prachtig wijncorso, waarbij de wagens worden versierd met druiventrossen en –bladeren.

In Bardolino, aan het Gardameer, wordt begin oktober het Festa dell’Uva e del Vino gevierd. Je kunt proeven van de lokale wijn, de restaurants hebben speciale wijnmenu’s en ter afsluiting is er een feestelijk vuurwerk.

De Sagra dell’Uva in Marino (Lazio) wordt sinds 1924 op de eerste zondag van oktober gevierd ter ere van de lokale witte wijn, die uiteraard volop wordt geschonken. In 2008 maakte men een ludieke fout bij het aanleggen van de tijdelijke wijnfontein die tijdens het festival het stadje siert. De wijn werd niet naar de fontein gepompt, maar naar de kranen van de inwoners van Marino, die zomaar water in wijn zagen veranderen…

De herfst is ook de ideale tijd voor een mooie wijnroute. Via deze link vind je een aantal suggesties, van een route dwars door de Chianti tot een heilige wijnweg in Umbrië, van een schitterende panoramaroute op en om de Monte Conero (Le Marche) tot de slingerende Strada del Prosecco (Veneto) – die laatste kan ook per Vespa!

Emilia-Romagna – de lekkerste regio van heel Italië
Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië. Het wordt niet voor niets ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Allerlei overheerlijke specialiteiten zijn hier ‘geboren’ , van lasagne tot tagliatelle en tortellini, van mortadella tot Prosciutto di Parma en culatello, van piadina tot Parmezaanse kaas en aceto balsamico. In deze blog zetten we de lekkerste producten op een rijtje.

Heb je weinig tijd, dan proef je dit alles al tijdens een stedentrip Bologna. Een lang weekend in deze stad voelt dankzij de ontspannen sfeer, de fijne osteria’s en gezellige piazza’s als een lange vakantie. En als je je koffer vol stopt met alle bovengenoemde lekkernijen, kun je thuis extra lang nagenieten…

Struinen door de Eeuwige Stad
In het najaar is het ideaal weer om te struinen door Italiaanse steden. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Bologna, maar ook voor Rome. De bomen langs de Tiber kleuren in alle tinten rood, geel en goud, de herfstzon is nog heerlijk warm en geeft de stad extra glans: de koepels, kerktorens en daken schitteren in een gouden gloed. Fijne bijkomstigheid: het is meestal nog warm genoeg voor een lunch op het terras.

Als het een dagje toch iets minder weer is, is er in Rome overigens ook genoeg te beleven. Check hier bijvoorbeeld onze tips voor Rome in de regen en hier de mooiste musea en monumenten zonder rijen en reserveringen.

Rome-herfst

Matera – nog even Culturele Hoofdstad van Europa
Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Een extra reden om deze fascinerende stad te bezoeken, want er zijn allerlei tentoonstellingen en evenementen. Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Neem echter ook de tijd voor Matera zelf: het slenteren door de straatjes, het in je opnemen van de fantastische panorama’s, de sprookjesachtige aanblik van de stad als de schemer valt… Via deze link lees je al onze tips voor Matera.

Puglia – een sprookjesachtig paradijs
Hoewel Puglia voor de Italianen dit jaar dé zomerbestemming bij uitstek was, met dank aan de tropisch aandoende stranden, kun je er ook in het najaar heerlijk vakantie vieren. Of je nu gaat voor een tour langs de sprookjesachtige trulli, voor een stedentrip in Bari of Lecce of voor een lekker lange road trip van de Gargano tot het zuidelijkste puntje, Puglia zal je meteen weten te betoveren.

Via deze link vind je veel tips voor Puglia, maar het beste reisgezelschap is Saskia’s boek Mijn Puglia, met extra veel verhalen en tips voor je vakantie in dit paradijs op aarde…

Genieten op grote hoogte
Voor foodies is Zuid-Tirol the place to be in oktober. Allereerst tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt, waar brood en gebak in alle opzichten aan bod komen. Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse (banket)bakkers kun je Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

Südtirol 2008,

In het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal proef je van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt. Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse Speck centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitverkoren, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

SŸdtirol

Het najaar is hier ook het seizoen voor het törggelen. Hoewel de naam erg Duits klinkt, is het een Zuid-Tiroolse verbastering van het Latijnse woord torculum, dat wijnpers betekent. Het zou ooit zijn ontstaan als een soort culinair dankjewel van de wijnboeren uit het Valle Isarco. Zij mochten hun dieren ’s zomers namelijk laten grazen op de weiden van de bergboeren.

Als tegenprestatie nodigden ze de boeren uit de bergen uit voor een boerenfeestmaal met jonge wijn. Met het törggelen werd dus eigenlijk de ruilhandel beklonken, zij het achteraf. Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – eind september, begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen nog altijd de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten.

Zoek de zon op op Sicilië
Liever nog wat zon in plaats van tintelfrisse berglicht? Reis dan naar Sicilië, met prachtige barokstadjes, een keuken om je vingers bij op te eten, schitterende stranden, eeuwenoude tempels, kleurrijke eilandjes waar je de tijd vergeet en uitgestrekte natuurgebieden.

Bezoek je de Val di Noto, in het zuidoosten, sla dan het Ibla Buskers Festival in Ragusa niet over. Van 10 tot en met 13 oktober wordt elk plein, elke straathoek een toneel – met verrassende acts en acrobatische toeren.

Geen tijd voor een rondreis? Ga dan een lang weekend naar Palermo. Saskia en Carola genoten eind oktober nog van heerlijk zomerse dagen in Palermo, een stad van schitterende contrasten. Het spel van licht en donker, het verschil tussen brede straten en duistere achterafstraatjes, van de stilte in de kerken tot de drukte op de verschillende markten. Niets is wat het lijkt, niets is wat je verwacht. Teleurstellend is de stad allerminst. Als je je overgeeft aan het ritme van Palermo zul je de schoonheid van de stad ontdekken en in je hart sluiten.

Wandelen aan de Amalfikust
In het najaar is het heerlijk wandelen in Italië. De temperatuur is aangenaam, je hoeft niet meer voor dag en dauw te vertrekken om de ongenadig brandende zon te vermijden en het is in de dorpjes die je onderweg tegenkomt veel minder druk.

Een van de mooiste wandelroutes is Il Sentiero degli Dei, het Pad van de Goden, aan de Amalfikust. Deze adembenemende en duizelingwekkende wandelroute tussen de bergdorpjes Bomerano en Nocelle leidt je langs rotsen, wijnranken, afgronden, grotten, spectaculaire uitzichten, struikgewassen, kruidenbloesem, vijgen- en bramenstruiken.

Op een hoogte van 550 meter waan je je halverwege de hemel en de zee en kronkelt het voetpad zich langs de kust in de richting van Positano, dat tien kilometer verderop in de middagzon ligt te dutten en zich aan de hellingen en rotsen vast lijkt te klampen.

Makkelijker is Il Sentiero dei Limoni, een wandeling langs heerlijk geurende citroenboomgaarden tussen Maiori en Minori. Iets verderop volg je Il Sentiero del Principe, een prinselijke wandelroute. Liever een wijnroute? Dat kan ook, als je (per auto of Vespa) de Strada del Vino Costa d’Amalfi volgt.

Nog meer herfstbestemmingen
Natuurlijk zijn ook andere steden en regio’s heerlijk in de herfst. Inspiratie voor elke regio van Italië vind je op onze homepage, waar je makkelijk doorklikt naar de regio van jouw keuze. Buone vacanze!

Extra tip: de Giornate FAI d’Autunno
Tijdens het herfstweekend van 12 en 13 oktober ontdek je de meest bijzondere palazzi, kerken, kastelen, parken en schatten van Italië. Veel monumenten en gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek openen tijdens deze Giornate FAI d’Autunno hun deuren. Via deze link ontdek je alle deelnemende plekken in Italië. Een ideale gelegenheid voor een gratis kennismaking met uniek Italiaans erfgoed!

Geniet van een heerlijke herfst in Italië!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Wauw, wat een super-blog! Je krijgt zin om te vertrekken. Thanks for sharing 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *