Home » Reizen door Italië » Campanië » Il Sentiero degli Dei – het pad van de goden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il Sentiero degli Dei – het pad van de goden

Paul Janssen liep het paradijselijke pad van de goden. Voor Ciao tutti doet hij verslag van dit momentum magnificum:

Sentiero-degli-Dei1

‘Dat de Amalfikust tot een van de mooiste kusten ter wereld behoort is een understatement. Terecht dus dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een bezoek aan de Amalfitaanse kust blijft echter meestal beperkt tot een snelle auto- of busrit langs Positano, Ravello en Amalfi via de schitterende maar overvolle kustweg Via Nastro Azzurro (SS163). In de heuvels achter de kustweg liggen aan de voet van het San Angelomassief echter machtig mooie uitdagende wandelwegen die je schitterende vergezichten langs de grillige kust bieden.

De állermooiste is de Sentiero degli Dei (Pad van de Goden) dat zijn naam duidelijk niet gestolen heeft. Deze adembenemende en duizelingwekkende wandelroute tussen de bergdorpjes Bomerano en Nocelle leidt je langs rotsen, wijnranken, afgronden, grotten, spectaculaire uitzichten, struikgewassen, kruidenbloesem, vijgen- en bramenstruiken.

Op een hoogte van 550 meter waan je je halverwege de hemel en de zee en kronkelt het voetpad zich langs de kust in de richting van Positano, dat tien kilometer verderop in de middagzon ligt te dutten en zich aan de hellingen en rotsen vast lijkt te klampen. Deze wandeling stond al jaren op onze bucket list.

Sentiero-degli-Dei2

Bij vertrek vanuit de – schitterend tegen een berghelling gelegen – Agriturismo San Alfonso in Furore leidt de Sentiero dei nidi di corvo ons via een stevige klim naar het aansluitpunt van de route, vlakbij Bomerano, dat deel uitmaakt van de gemeente Agerola. Agerola is makkelijk vanuit Amalfi per bus (SITA) te bereiken en staat bekend om zijn fior di latte, een frisse mozzarellasoort. Samen met wat focaccia vormt dit de ideale ‘godenlunch’ voor onderweg.

Sentiero-degli-Dei3

Hier in Bomerano bevindt zich op het Piazza Paolo Capasso het officiële startpunt van de route. Je kunt de tocht ook vanuit het lager gelegen Praiano starten. Dit is echter alleen voor de échte doorzetters want de steile klim van enkele honderden meters is zwaar en voert over honderden ongelijke traptreden. Via het Convento di San Domenico loop je vervolgens naar de Chiesa di San Domenico alvorens je pas echt uitgedaagd wordt door een steil paadje dat via de Colle la Serra uiteindelijk halverwege op de Sentiero degli Dei aansluit.

De panorama’s van de kust zijn overweldigend, een reden te meer om de route linksom, van Bomerano naar Nocelle te lopen. Bovendien is de route dan ook licht dalend. Onderweg naar de Colle La Serra laten we Furore in de diepte achter ons en passeren we enkele kleine huisjes waarbij we ons afvragen hoe de mensen hier leven, want er is geen toegangsweg te bekennen. Waarschijnlijk beschikken ze over ezels om het vervoer mogelijk te maken. De bewoners hebben in elk geval wel het mooiste uitzicht ter wereld!

Sentiero-degli-Dei4

Even verderop is een wijnboer druk met z’n oogst bezig. We maken even een praatje met deze vriendelijke man. De stalen kisten zitten goed vol met heerlijke blauwe en witte zoete druiven en hij dringt zelfs aan om een trosje mee te nemen voor onderweg, erg lekker!

Sentiero-degli-Dei6

In de diepte ligt Praiano ons lief aan te kijken en al snel krijg je vanuit deze positie een goed perspectief van deze grillige kust, niet echt iets voor lopers met hoogtevrees!

Sentiero-degli-Dei7

Voorbij de Colle La Serra dienen zich steeds mooiere vergezichten aan en kunnen we af en toe zelfs al een glimp van het verder gelegen Positano opvangen. Op deze hoogte en van deze afstand lijkt dat niet ver meer, maar schijn bedriegt en uiteindelijk wil je het ook niet te snel bereiken, zó mooi is het hier. Maar eerst moeten we om deze rotswand heen zien te komen.

Sentiero-degli-Dei8

Nadat we deze gepasseerd zijn, komt het (officiële) eindpunt van de Sentiero, het dorpje Nocelle, in zicht en zien we de gehele Amalfikust, zelfs het eiland Capri! We hebben vanmorgen al besloten dat we Positano via de ‘verlengde’ Sentiero willen bereiken.

Vandaag de dag kunnen lopers namelijk in Nocelle uit twee routes kiezen. Enerzijds kun je naar Positano via de afdaling van de beruchte 1500 (!) trappen – en voor wie dan nog zin heeft ligt ‘slechts’ nog eens 300 traptreden lager het strand en het blauwe water te wachten – naar Arienzo óf anderzijds door bovenlangs te blijven lopen naar het gehucht Montepertuso. Wij kozen voor de laatste optie.

Sentiero-degli-Dei9

Nocelle is een schattig dorpje met slechts 300 inwoners dat vroeger maar op twee manieren bereikbaar was: te voet over een smal pad óf via een steile klauterpartij vanuit Positano over talloze trappen. Blijkbaar heeft dat nog heel lang geduurd, want Nocelle is pas sinds enkele jaren met de auto bereikbaar.

Aangekomen op het kerkpleintje genieten we van onze welverdiende ‘godenlunch’ en een adembenemend uitzicht op de kust. Verderop worden we nog verrast door een local die met z’n paarden over de trappen van het dorpje af komt dalen om op deze manier iets te vervoeren. Zo ging dat vroeger (ook met ezels) en nu dus blijkbaar ook nog steeds, grappig!

Sentiero-degli-Dei10

Voordat we Montepertuso bereiken, passeren we het fameuze gat in de rots dat hoog boven aan de rechterkant opdoemt.

Sentiero-degli-Dei11

Vervolgens gaat het via het steegje rechts langs de kerk naar Positano. We wandelen achtereenvolgens door olijfgaarden, passeren druipsteengrotten, ruiken rozemarijn en rucola en genieten van deze unieke tocht.

Sentiero-degli-Dei12

Verder dalend naderen we Positano langzaam via de achterkant, hetgeen een ander, verrassend beeld geeft van dit steile dorpje.

Sentiero-degli-Dei13

En dan zit de tocht erop! Vier uur na ons vertrek dalen we via opnieuw honderden trappen af naar het centrum van Positano. Ter afsluiting doen we ons op het terras van La Zagara tegoed aan een heerlijk fris citroentaartje. Alle verwachtingen zijn méér dan uitgekomen en met een zalig gevoel hervatten we aan het einde van de middag de terugtocht per bus naar Amalfi (ook mogelijk per veerboot).

De Sentiero degli Dei is uniek in zijn soort en verveelt geen moment. Het Pad der Goden zou eigenlijk door elke fervente wandelaar minimaal één keer gelopen moeten worden. Magnifico!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

8 reacties

 1. Mooie rapportage, je moet eens solliciteren bij zo’n programma als Veronica Travel. Alleen een opmerking het waren geen paarden maar muilezels die daar naar beneden kwamen. gr Ed

 2. Mooi stukje Italië verwoord in een nog mooier verhaal met schitterende foto’s

  Groetjes
  Jean Rouschop

 3. Bellissima! aspetto con ansia la prossima storia! Saluti, Ilja

 4. Mia Theunissen

  Prachtige reportage van”Il Sentiero degli Dei” en ik kan het weten omdat ik daar heb gewandeld. Wij hadden een huis gehuurd op deze wandelroute. De eigenaar van het huis, heeft onze vier koffers met een paard vervoerd! Een droom en niet te vergeten het eten in deze streek!!

 5. Hallo Paul,
  Gisteren heb ik jouw vrouw ontmoet op een workshop Italiaans koken. Mijn passie voor Italie spat er dan ook vanaf. Ik kwam er achter dat we jouw informatie hebben gebruikt voor onze vakantie aan de Amalfikust afgelopen oktober ! En Saskia volg ik al jaren. Spreek redelijk italiaans en ben net zo als jullie op vele prachtige plekken geweest en gewandeld.
  We hebben er prachtige wandelingen gedaan.. twee maal het pad der goden!!! We hebben ook mooie foto’s met o.a. paardjes onderweg met ladingen hout en super mooie vergezichten.
  Wij logeerden in Agerola bij en agrirurismo heel centraal gelegen.

  Groet Roos uit Bunde.

 6. Hoi Roos,

  Ik hoorde van Lianne al over jullie kennismaking, erg leuk! en wat is het (Italiaans) wereldje soms toch klein 🙂
  De Sentiero degli dei behoort tot de mooiste wandelingen die ik ooit gemaakt heb. De stilte, de vergezichten, de prachtige omgeving én het besef dat je op 600m gewoon boven langs de beroemdste kust van de wereld loopt is echt kicken!
  Maar er zijn nog veel meer mooie wandelingen. Jullie hebben zowaar Capri overgeslagen om de Sentiero voor een tweede keer te lopen? Dan heb je op Capri anders ook een supermooie wandeling gemist. Die staat op http://www.vesuviotour.nl/Blog/id:37/ en gaat langs de mooiste plekken op Capri.
  Maar wat dacht je van deze, een supermooie wandeling in Cinque terre: https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/reizen-door-italie-ligurie/van-riomaggiore-naar-portovenere/

  Mijn mailadres is manniederlibero@home.nl, misschien eens leuk om wat ervaringen uit te wisselen

  gr. Paul

 7. Net terug van Amalfikust… en ook het “pad der goden gelopen” Een mooie wandelroute met magnifieke uitzichten.. Het pad wat in het verlengde ligt van Nocelle naar Montepertusa was door de extreme weersomstandigheden weggespoeld, op 01 Oktober 2017 nog niet te belopen. Je kunt heel makkelijk via de verharde weg lopen.. en dan pak je de trappen weer iets voorbij Montepertusa. is minder fraai… maar er is geen keus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *