Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De lekkerste kookworkshops & culinaire vakanties in Italië

Wil je tijdens je vakantie in Italië een kookworkshop volgen, waar een Italiaanse mamma je de geheimen van de lekkerste recepten onthult en je de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken leert? Dat kan!

In heel Italië zijn er verschillende mogelijkheden om samen met locals de keuken in te duiken, uiteraard gevolgd door een uitgebreide lunch of een gezellig diner waar je van je kookkunsten kunt proeven.

In dit artikel tippen we de leukste kookworkshops in de laars, van verse pasta leren maken in Bologna tot koken in een trullo in Puglia. Krijg je geen genoeg van de Italiaanse keuken, dan zijn er ook compleet verzorgde culinaire vakanties. Ook daarvoor geven we een aantal fijne tips.

foto: Le Cesarine

Verrukkelijk Venetië
Tijdens een kookworkshop van Cook in Venice maak je kennis met  de Venetiaanse keuken. Cook in Venice is een initiatief van Monica Cesarato en Arianna Patron. Samen staan ze al jaren in de keuken om de allerlekkerste Venetiaanse recepten te bereiden voor hun eigen families én om hun gasten de ‘geheimen’ van de Venetiaanse keuken bij te brengen.

Tijdens hun workshop leer je koken als een echte Venetiaanse mamma, hetgeen betekent dat je net als zij start met boodschappen doen op de markt aan de voet van de Rialtobrug. Vervolgens is een vijftiende-eeuws Venetiaans palazzo de setting voor een Luilekkerland bestaande uit onder meer inktvis, risotto en tiramisù.

Lees ook onze blog over Cook in Venice

Verse pasta maken in Bologna
Een van de beste pastaworkshops vind je in Bologna. Bij La Vecchia Scuola Bolognese (Via Stalingrado 81) leer je hoe je verse pasta moet maken. Uiteraard komen met name de Bolognese pastasoorten tagliatelle en tortellini aan bod.

Deze ‘pastaschool’ staat onder leiding van Alessandra Spisni en is de enige school ter wereld die ook professionele sfoglini (pastamakers) opleidt. Wil je professioneel aan de slag, dan kun je hier ook langere cursussen volgen.

Natuurlijk zijn er ook cursussen van een dagdeel, met naderhand volop gelegenheid om je eigen creaties te proeven (ook voor medereizigers die de kunst van het pastamaken al onder de knie hebben of die geen culinaire ambities hebben).

foto’s: La Vecchia Scuola Bolognese

Le Cesarine
In het dialect van Romagna zijn cesarine degenen die het in de keuken voor het zeggen hebben. Een perfecte naam dus voor alle deelnemers aan dit culinaire netwerk, die hun keukens voor je openstellen.

Je kunt bij Le Cesarine niet alleen terecht voor een kookworkshop of een kookdemonstratie, maar ook voor lunches en diners waarbij je niet zelf de handen uit de mouwen hoeft te steken maar lekker mag aanschuiven. Desgewenst komen ze ook in je vakantiehuis koken.

foto’s: Le Cesarine

Koken volgens de traditie van Artusi
Als grondlegger van de Italiaanse keuken gonst de naam van Pellegrino Artusi door vele Italiaanse keukens. Je kunt thuis alvast in zijn kookboek duiken, bij Casa Artusi (Via A. Costa 23-27, Forlimpopoli) leer je de fijne kneepjes van het vak van kundige koks die in de voetsporen van Artusi zijn getreden.

Nog een paar aanraders in Emilia-Romagna:
*Al Vecchio Convento in Portico di Romagna
*de kookvakanties van Cucina Originale
*de culinaire reizen van Sarena Solari
*Try and Taste in Savignano sul Panaro

Thuis in de Toscaanse keuken
Giulia Scarpaleggia van Jul’s Kitchen woont op het Toscaanse platteland, tussen Siena En Florence. Ze deelt regelmatig heerlijke recepten op haar blog, maar ze stelt haar sfeervolle keuken ook graag open voor kookworkshops, al dan niet in combinatie met een bezoek aan de lokale markt om inkopen te doen.

Samen met Giulia kook je een op en top Toscaans menu, van een antipasto tot en met een dolce. Je maakt bijvoorbeeld pici, de dikke, met de hand gerolde pasta die in het hart van Toscane vaak op de kaart staat, pastasauzen, een braadstuk, een bijgerecht met seizoensgroente, amandelkoekjes of een taart. Giulia biedt desgewenst ook vegetarische, vegan en glutenvrije opties.

Lees ook de blog over ons marktbezoek met kookworkshop van Jul’s Kitchen

Opera in the Kitchen
In de Chianti wordt bijzonder goede wijn gemaakt. Tussen de wijnranken wordt er ook bijzonder lekker gekookt, zo ervaar je tijdens een unieke kookworkshop van Opera in the Kitchen.

Zoals de naam al aangeeft, wordt samen koken en eten hier gecombineerd met opera. Na een gezellige kookworkshop wacht er een prachtige gedekte tafel (met uitzicht over de Chianti-heuvels) waar je aanschuift voor de gerechten die je zelf hebt bereid. Het toetje gaat vergezeld van ontroerende opera-aria’s, die langzaam wegsterven over de wijngaarden…

Lees ook onze blog over Opera in the Kitchen

Nog een paar fijne plekken voor een kookworkshop in Toscane:
*Canto del Maggio in Terranuova Bracciolini (Arezzo)
*Cook in Tuscany, Montefollonico
*Cooking Tuscany in San Miniato
(waar je met verse en desgewenst zelf gezochte truffels kookt)
*Toscana Mia in Gaiole in Chianti

foto: Il Canto del Maggio

Heerlijke historische kookweek in Toscane
Ze droomde er al lang van en nu is het zover: Ciao tutti’s gastblogger Manon van eet!verleden organiseert in mei 2020 een historische kookweek in Toscane. Deze week is de enige in zijn soort, zit bomvol historie en heerlijke maaltijden en is bovendien volledig verzorgd.

Tijdens deze exclusieve reis duik je in de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Je verblijft op een schitterend Italiaans landgoed in Castelfiorentino, in de buurt van Florence. Inspirerende en leerzame kookworkshops (over o.a. de Romeinse, middeleeuwse en renaissancekeuken) worden afgewisseld met bezoeken aan uniek culinair erfgoed, proeverijen op eeuwenoude familiebedrijven, inkopen doen op lokale markt en maaltijden op wel heel bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte om te ontspannen of een frisse duik te nemen in het zwembad!

Koken met oma bij Moretti Omero
Hoewel het vooral bekend staat als wijnhuis, kun je bij Moretti Omero (vlak bij Montefalco) ook terecht voor een fijne kookworkshop onder de bezielende leiding van Giusi en haar nonna, oma, die in de keuken aanschuift om te keuren of alles volgens Umbrische traditie gaat…

Lees ook onze blog over de kookworkshop bij Moretti Omero

Aan het aanrecht in Assisi
Letizia Mattiacci is dol op de Umbrische heuvels, waar ze geboren en getogen is. Sinds 2003 deelt ze die passie met de gasten van Alla Madonna del Piatto, een tot bed & breakfast omgebouwde boerderij waar je heerlijke gerechten uit de keuken van Umbrië leert maken, met hier en daar een Siciliaanse touch. Een voorproefje krijg je alvast via haar kookboek A Kitchen with a View.

Kookweken in Umbrië
Wil je weten hoe mozzarella gemaakt wordt of wil je eens mee op een truffeljacht, zien hoe een olijvenperserij werkt of leren hoe je olijfolie moet proeven? Dan is de kookweek die Heleen van Vista sull’oliveto samen met de Italiaanse Anna Maria organiseert een aanrader.

Tijdens zo’n week volg je drie dagen een kookles bij Anna Maria. Je verblijft bij Vista sull’oliveto. Overdag heb je alle tijd om de omgeving te ontdekken, heerlijk te luieren aan het zwembad of op je eigen privéterras.

In 2019 vinden de kookweken plaats van 13 tot 20 april, van 27 april tot 4 mei, van 28 september tot 5 oktober en van 5 tot 12 oktober.

A tavola in Le Marche
De kookworkshops van La Tavola Marche starten in de moestuin van een vijfhonderd jaar oude boerderij, om verse ingrediënten te verzamelen. Na een rondje langs de kippen voor wat verse eieren duik je de keuken in, waar chef Jason alle geheimen van de cucina povera deelt. Deze eenvoudige keuken weet met simpele ingrediënten smaakvolle gerechten op tafel te toveren.

foto’s: La Tavola Marche

In de keuken bij Mamma Agata
Ravello is een van de mooiste kustplaatsen van Italië, met name dankzij het adembenemende uitzicht dat je vanaf het Terrazza dell’Infinito (Terras der Oneindigheid) hebt. Net zo hemels is de kookschool van Mamma Agata.

Agata kookte voor beroemdheden als Elizabeth Taylor en Jacqueline Kennedy, maar ze stelt haar deur ook open voor iedereen die de lekkerste gerechten uit de keuken van Campanië wil ontdekken. Na een paar uurtjes koken strijk je neer op het terras voor de lunch, met als bijgerecht een spectaculair uitzicht over de Amalfikust.

Workshop pizza bakken
Napels is de bakermat van de enige echte pizza marghetita. Waar kun je dan beter pizza’s leren bakken dan in Napels? Zowel Ontdek Napels als Salerno Travel organiseert een pizzaworkshop waarbij je pizza’s leert bakken als een echte Napolitaanse pizzaiolo (pizzabakker).

In een traditionele pizzeria maak je de echte pizza margherita, die in een authentieke houtoven wordt gebakken. Je leert wat de verschillende technieken zijn om de pizza haar vorm te geven, hoe je het deeg kneedt en waarom je een pizzabodem in de lucht gooit.

Nog meer kookworkshops in Napels & aan de Amalfikust
*pastaworkshop in Napels
*kookworkshop in Salerno
*kookles in Sorrento

Lyceo Mediterraneo
De mediterrane keuken schittert bij Lyceo Mediterraneo, een kookschool in de Cilento. Er zijn kookcursussen van drie dagen, zeven dagen en twee weken, waarbij theorie steeds wordt afgewisseld met uitstapjes in de omgeving. Tijdens een vijfdaagse cursus leer je bijvoorbeeld meer over verschillende soorten bloem, olijfolie en buffelmozzarella, maar ook over het kleurrijke keramiek waar deze regio zo bekend om is.

Koken in een trullo op het platteland van Puglia
Frans van Munster en zijn vrouw Anna wonen op het platteland van Puglia. Je kunt bij hen terecht voor een kookles, gewoon bij hen thuis, in een authentieke trullo die ze geheel hebben ingericht als keuken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Cook in Puglia – kookworkshops in Squizano (Lecce)
Wil je de lekkerste pasta’s uit Puglia leren maken? In Squinzano, een slaperig dorpje niet ver van Lecce, vind je de kookschool van Cook in Puglia, waar je samen met lokale mamma’s en nonna’s een heerlijke lunch bereidt. Je leert niet alleen de beste technieken, maar ook waar je de beste ingrediënten vindt. Wie weet verklappen de keukenprinsessen zelfs hun eeuwenoude recepten, die van moeder op dochter zijn doorgegeven!

Onder het genot van een glas lokale wijn en Italiaanse muziek ontdek je de culinaire tradities van de Salento, zonder de ingrediënten af te wegen, maar wél met een extra dosis liefde en passie. Natuurlijk wordt er na het koken tijdens een uitgebreide lunch geproefd van al het lekkers en neem je de recepten mee naar huis.

Op reis met Nicoletta Tavella
Nicoletta Tavella van La Cucina del Sole organiseert een aantal keer per jaar een kookreis naar Puglia, haar Italiaanse thuis. Je verblijft bij Casina dei Preti in de buurt van Conversano. Van hieruit maak je een aantal excursies, zoals een bezoek aan Monopoli, Polignano a Mare en Bari.

Nicoletta verzorgt tijdens de reis een aantal workshops. Je bezoekt de lokale markt, proeft en ruikt lokale producten en geniet van al het goede dat Puglia te bieden heeft.

Nicoletta neemt je overigens ook graag mee naar Sicilië en Bologna, met op elke plek een heerlijk programma vol culinaire momenten.

De smaak van Sicilië
Evelyn van Koken op Sicilië neemt je mee naar de oostkust van het eiland, voor een culinaire kennismaking met Sicilië. Je bezoekt bijvoorbeeld een lokale wijnboer, de kaasmaker (voor ricotta voor de befaamde cannoli) en de bijenkoning van de Etna.

Tijdens dit verblijf leer je de fijne kneepjes en de geheimen van de Siciliaanse keuken en de lokale wijnen, terwijl je ondertussen voldoende tijd hebt om de omgeving te ontdekken en te genieten van al het moois dat Sicilië te bieden heeft.

Bij elke kookreis staan er verschillende gerechten op het menu. Een aantal klassiekers, zoals cannoli, caponata en arancini staan altijd op de planning, aangevuld met steeds wisselende gerechten (bijvoorbeeld gnocchi en melanzane alla parmigiana). Het ligt een beetje aan het seizoen en het weer wat er te koop is (of aan wat er die dag voorbij zwemt), maar smakelijk is het altijd…

Lees onze verslagen van deze kookreis:
*proef de smaak van Sicilië
*smullen van een Siciliaanse lunch
*Siciliaanse risottoballetjes die smaken naar meer
*Masterchefs in een Siciliaanse keuken

Nog meer kookworkshops op Sicilië
*de beroemde kookschool van Anna Tasca Lanza
*laagdrempelige kookworkshops bij Tenuta Madonnina
*wijnreis met kookworkshop van Tururi Tours

Heb je nog een goede tip voor een kookworkshop of culinaire vakantie in Italië? Laat gerust een reactie achter onder aan deze blog of stuur ons een e-mail. Grazie!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *