Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Enoteca L’Alchimista – een fantastisch familierestaurant in Montefalco

Onlangs belandde er een tip in onze mailbox, waarin Ristorante L’Alchimista in Montefalco werd aangeraden. Daar moesten we volgens een van onze lezers sicuramente een keer gaan eten.

Tijdens ons verblijf bij Borgo di Carognola reserveren we een tafeltje en rijden we vol verwachting richting Montefalco, ‘het balkon van Umbrië’, om ons een avond culinair in de watten te laten leggen.

Op weg naar het Piazza del Comune, waar Enoteca L’Alchimista te vinden is, passeren pittoreske doorkijkjes naar de middeleeuwse stadsmuren, uitnodigende wijnbarretjes en knusse restaurants. Eenmaal op het prachtige plein is het niet zo moeilijk om Enoteca L’Alchimista te ontwaren. Van de diverse aanwezige restaurantjes ziet het er het gezelligste uit en zitten er verreweg de meeste gasten. Een goed teken dus!

We worden vriendelijk verwelkomd door Clara, die vraagt of we binnen of buiten willen eten. Aangezien het nog heerlijk nazomerweer is, kiezen we voor buiten.

Zodra we zitten, komt eigenaresse Barbara naar ons toe. Na een hartelijke begroeting geeft ze ons een rondleiding door het restaurant, ondertussen met één oog alles in de gaten houdend. Het is tenslotte zaterdagavond en het restaurant zit goed vol.

‘Twintig jaar geleden begonnen we dit familierestaurant als enoteca met twee tafeltjes,’ vertelt ze. ‘Ondertussen zijn we behoorlijk gegroeid. Gelukkig run ik L’Alchimista samen met mijn vriend Giuseppe. Mijn moeder zwaait nog altijd de scepter in de keuken, mijn vader runt de boerderij in Montefalco.

Daar worden veel van onze eigen ingrediënten verbouwd, geoogst en vervaardigd, zoals de verse groenten (pomodori, zucchini…), olijfolie, tarwe en wijn. We werken alleen met de allerbeste ingrediënten en proberen nét even anders en innovatief te koken. We merken dat onze gasten dat zeer waarderen – en jullie hopelijk ook!’

Giuseppe & Barbara

Ondertussen zijn we in de keuken aanbeland, waar mamma Patrizia duidelijk de touwtjes in handen heeft. Iedereen in de keuken is bijzonder vriendelijk en geeft onbeperkt de mogelijkheid om wat foto’s te maken.

We zien dat er hier met liefde en passie gekookt wordt met inderdaad alleen verse ingrediënten. De handgesneden prosciutto, de kazen en de verse groenten zorgen ervoor dat het water je meteen in de mond loopt… Als het tijd is voor een teamfoto, doet la mamma zelfs een mooi schoon wit schort aan!

Op de begane grond treffen we – naast prachtige stijlvol gedekte tafels en een sfeervolle inrichting – ook een heel wandrek met de beste, voornamelijk lokale wijnen aan. Een enoteca pur sang!

Wij kiezen voor een heerlijke frisse Montefalco Bianco Scacciadiavoli (‘duivelsjagers’) uit 2018, een perfecte begeleiding bij onze antipasti. Niet alleen ziet het er hemels uit, de zuppetta di cipolla rossa di cannara, uovo in camicia & tartufo nero estivo is een streling voor de tong. Het is een gebonden soepje van zoete rode uien uit Cannara (een plaatsje in de provincie Perugia), met een gepocheerd eitje, gegarneerd met zwarte zomertruffel. Een uitstekende start van een heerlijke avond!

L’Alchimista kookt volgens het ritme van de seizoenen, met bijbehorende ingrediënten. In de gerechten zien we dan ook de langzame overgang van frisse zomergerechten naar warmere herfstsmaken.

We proeven ook de Parmigiana, die niet gemaakt is van aubergine maar van dezelfde rode ui uit Cannara, smaakvol bereid met een pecorino stagionato, die maar liefst twaalf maanden rijpte. Het is zo onbeschrijflijk lekker dat we graag nog een tweede portie zouden willen bestellen, als er niet nog meer gangen zouden volgen. Goddelijk!

Als primi genieten we van vers gemaakte strangozzi, een lange pastasoort uit Umbrië, een soort spaghetti maar dan net even wat dikker. Bij La finta carbonara (‘nep-carbonara’) worden de strangozzi geserveerd met een heerlijke saus van saffraanroomkaas uit Cascia (net als Cannara een plaatsje in de provincie Perugia), courgette, knapperig gebakken stukjes pancetta en zesendertig maanden gerijpte Parmezaanse kaas.

Barbara brengt ons ook strangozzi die nog niet op het menu staan, geserveerd met funghi sanguinosi. Deze ‘bloederige paddenstoelen’ verwijzen naar de oranjegroene melkzwammen, die gevonden worden in de bossen rondom Montefalco en die, vanwege hun bloedrode kleur, ook wel funghi sanguinosi worden genoemd. Van beide pasta’s blijft niets over en we vragen Barbara om haar moeder alvast te complimenteren met haar kookkunsten.

Natuurlijk slaan we de dolci niet over. Dit moet een mooie afsluiter zijn, dan kan gewoon niet anders. Ons vermoeden wordt bevestigd, als de nagerechten met flair op tafel worden gezet. Wát een plaatjes!

De semifreddo ai frutti di bosco oogt als een gastronomisch kleurrijk schilderijtje. Deze semifreddo met frisse, zoetzure bosvruchtencoulis wordt vergezeld van vers rood fruit, krokante crumble en hier en daar een plukje eetbaar bladgoud. Letterlijk een ‘schitterende’ afsluiter!

Dat geldt overigens ook voor de semifreddo alle mandorle. Een romige, met lauwwarme chocolade overgoten semifreddo van amandelen, gegarneerd met geroosterde amandelen. Een feestje om naar te kijken én langzaam van te genieten…

Na nog een korte wandeling door donker Montefalco rijden we terug naar ons vakantiehuis in Umbrië, nog volop nagenietend van deze heerlijke avond.

Wil je jezelf ook lekker laten verwennen bij Enoteca L’Alchimista in Montefalco? Reserveer dan tijdig via de website en verheug je op een heerlijke avond met lokale specialiteiten en oprechte Umbrische gastvrijheid!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Kan alleen maar beamen dat dit een uitstekend restaurant is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *