Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

15 adembenemend mooie wandelingen in Italië

Wellicht zie je Italië niet direct als een perfecte wandelbestemming. Wist je echter dat er door het hele land duizenden kilometers aan schitterende wandelroutes lopen, van eeuwenoude pelgrimspaden tot wandelingen in de voetsporen van heiligen en herders.

In deze blog tippen we vijftien adembenemend mooie wandelingen in heel Italië, van de beroemde Via Francigena tot minder bekende routes door het Italiaanse landschap.

Lees meer over wandelen in Italië of zoek handig naar alle wandelvakanties naar Italië van de beste aanbieders op Wandelvakanties.nl.

Via Francigena

De Via Francigena is een van de bekendste pelgrimsroutes ter wereld. Het vertrek is in Canterbury, de laatste stappen zet je in Rome, op weg naar de Sint-Pieter. De route voert door de regio’s Valle d’Aosta, Piemonte, Emilia-Romagna, Toscane en Lazio.

Op de officiële website van de Via Francigena vind je alle informatie om de route te kunnen plannen (zowel te voet als per fiets). In deze blog lees je meer over de etappe van Monteriggioni naar Siena.

Via Francigena del Sud

Officieel is Rome de finish van de Via Francigena, maar dankzij de Via Francigena del Sud kun je nog wat zuidelijker. Via deze link vind je alle informatie over deze zuidelijke routes, waarvan de Via della Costa Salentina, tussen Otranto en Santa Maria di Leuca (in Puglia) een van de mooiste stukken is.

Italia Coast to Coast

Maar liefst vierhonderd kilometer aan wandelpaden ligt er tussen de Adriatische kust en de Tyrreense Zee, dankzij de route Italia Coast to Coast. Je wandelt door Le Marche, Umbrië, Lazio en Toscane, door de ongerepte natuur en pittoreske plaatsjes die nog het authentieke Italië ademen.

Cammino 100 Torri

Een unieke wandeling op Sardinië, dat is Il Cammino 100 Torri, die zoals de naam al aangeeft langs honderd torens voert (al zijn het er om precies te zijn 105). Je loopt langs de Sardijnse kust, zonder ooit meer dan twee kilometer van zee verwijderd te zijn. Er zijn maar liefst zeventig etappes, dus je kunt er ook voor kiezen om een deel van deze torentocht te lopen.

Via di Francesco

Als je in Umbrië bent, kun je niet om de Heilige Franciscus heen. Franciscus werd geboren in Assisi, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht, maar in heel Umbrië vind je zijn sporen terug.

De Via di Francesco, een bijzondere pelgrimsroute die in het teken van Franciscus staat, voert langs verschillende plekken waar de heilige zijn sporen achterliet, met als stralend middelpunt Assisi.

In navolging van het levensverhaal van Franciscus zul je geïnspireerd raken door kleine, eenvoudige dingen die je onderweg ziet, de mensen die op je pad komen en de bijzondere landschappen die aan je voorbijtrekken. Met welk doel je de Via San Francesco ook bewandelt, een avontuur wacht hoe dan ook.

Via degli Dei

Tussen Bologna en Florence slingert de Via degli Dei, de Godenweg – een geliefde wandelroute van net geen honderdtwintig kilometer met Romeinse roots. Je loopt dwars door de Apennijnen, door bijna vergeten bergdorpjes, omringd door de natuur, van goddelijke plek naar goddelijke plek.

De Via degli Dei dankt zijn naam namelijk aan de talloze goden die je onderweg tegenkomt, zoals de Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis) en de Monte Venere (vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid).

Via deze link vind je alle informatie over de route, maar ook de reisgids Wandelen over de Godenweg helpt je goed op weg.

Cammino di Dante

Ook Il Cammino di Dante verbindt Emilia-Romagna en Toscane. Je wandelt een cirkelvormige route van een kleine vierhonderd kilometer, verdeeld over twintig etappes, in de voetsporen van de grote Italiaanse dichter. Je vertrekt bij zijn graf, in Ravenna, om uiteindelijk aan te belanden in de buurt waar hij opgroeide, in hartje Florence.

Strada dei Setteponti

Dwars door het Toscaanse landschap slingert een oude Romeinse weg, de Strada dei Sette Ponti. Deze ‘Weg van de Zeven Bruggen’ loopt dwars door de Valdarno, van Reggello, ten zuidoosten van Florence, en eindigt in Ponte Buriano, vlak bij Arezzo.

Men heeft grotendeels kunnen achterhalen hoe deze historische weg oorspronkelijk liep, al is hier en daar niet helemaal duidelijk wat de exacte route was. Maar of je nu over exact dezelfde route loopt als de Romeinen ooit deden of net even afwijkt van de originele weg, de Strada dei Sette Ponti is hoe dan ook een schitterende route door een uniek landschap vol balze.

Zestig kilometer lang geniet je van wijnvelden, olijfgaarden, middeleeuwse dorpjes en romaanse kerkjes. In deze blog lees je er meer over.

Sentiero dello Spirito

Een schitterende wandeling in Abruzzo, waarbij je je minimaal vier dagen onderdompelt in de rust van deze regio, dat is Il Sentiero dello Spirito. Je wandelt langs de mooiste kloosters en heilige plekken in het Parco Nazionale della Majella, waar veel kluizenaars zich terugtrokken om te bidden en te mediteren. Onderweg slaap je in berghutten of in kleine dorpjes die hier en daar opduiken.

Sentiero degli Dei

Van geesten naar goden. Il Sentiero degli Dei, het pad van de goden, loopt hoog boven de Amalfikust. De aantrekkingskracht is meer dan begrijpelijk als je de uitzichten onderweg ziet. Het pad dankt zijn naam niet voor niets aan een hogere macht; je voelt je hier echt on top of the world.

Het soms duizelingwekkende wandelpad begint op Piazza Paolo Capasso in Bomerano en leidt je via Nocelle naar Positano, langs tere wijnranken, flinke afgronden, spookachtige grotten, spectaculaire uitzichten, kruidenbloesem, vijgenbomen en bramenstruiken. Op een hoogte van vijfhonderdvijftig meter waan je je halverwege de hemel en de zee, bijna gelijk aan de goden naar wie dit pad is vernoemd.

In deze blog lees je een uitgebreid verslag van een wandeling over dit godenpad; via deze link vind je meer informatie.

Il Cammino dei Briganti

De smokkelaarswandeling is een cirkelvormig parcours vanuit Sante Marie (Abruzzo), dat langs een aantal routes voert die vroeger veel door smokkelaars werden gebruikt, tussen de Val de Varri, de Valle del Salto en de hellingen van de Monte Velino. Meer details vind je op de website van Il Cammino dei Briganti.

Via della Transumanza

Een aantal oude paden van de transumanza, de grote trek van herders met hun schapen van Abruzzo via Molise en Basilicata naar Puglia, naar groenere weiden, is inmiddels omgetoverd tot mooie wandelpaden. De bekendste en langste route is de Tratturo Magno, waar je tien tot elf dagen voor uit moet trekken.

foto: Antonio Priston

Via degli Abati

Tussen Pavia en Pontremoli loopt de Via degli Abati, een religieuze route van acht dagen waarbij je in de voetsporen treedt van de abten van San Colombano, die vanuit het klooster van Pavia naar de Lunigiana trokken.

Cammino di Sant’Antonio

Treed in de voetsporen van Sant’Antonio en wandel van Padova naar La Verna, in het oosten van Toscane. Via deze link vind je de route en kun je je wandeling etappe voor etappe uitstippelen.

Cammino di San Benedetto

De route die is vernoemd naar de heilige Benedictus zorgt voor een zeer afwisselende ervaring, met dank aan de natuurpracht en fraaie kloosters die je onderweg tegenkomt. Je wandelt in zestien etappes van Norcia (Umbrië), waar Benedictus werd geboren, via Subiaco naar Montecassino (Lazio).

Stippel je route uit via de officiële website van de Cammino di San Benedetto en neem alvast een voorproefje met onze blogs over deze route: in de voetsporen van San BenedettoRieti, het middelpunt van Italiëvan Castel di Tora naar Subiacovan ruige natuur tot verlaten kloostersvan Arpino via Montecassino naar Rome.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *