Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cappella del Barolo – kleurrijke kapel tussen de wijngaarden

Piemonte staat bekend om de wijnproductie; de regio staat bij wijnkenners en -liefhebbers hoog in aanzien. Je vindt er zelfs een kapel die de naam draagt van de beroemdste wijn van de regio, de Cappella del Barolo.

Kleurrijke eyecatcher tussen de wijngaarden

Als je door de wijngaarden tussen Barolo en La Morra rijdt, kun je de kleurrijke kapel niet missen. Hij staat op het landgoed waar de familie Ceretto de druiven voor haar Barolo’s laat rijpen, met uitzicht op de heuvel waarop La Morra prijkt.

Ooit was dit een eenvoudige kapel van baksteen, nu is het een met felle kleuren beschilderde eyecatcher tussen de groene wijnranken. De kleurrijke kapel is een creatie van Sol LeWitt en David Tremlett, die de bakstenen muren op verzoek van de familie Ceretto in 1999 omtoverden tot felgekleurde kunstwerkjes.

Het idee ontstond eigenlijk per toeval, toen de Britse kunstenaar David Tremlett in de buurt was vanwege een expositie in het kasteel van Barolo. Hij ontmoette de familie Ceretto, die de kapel graag wilde laten opknappen, en vond het wel een uitdaging om een kapel om te toveren tot een kunstwerk.

Een fles Barolo als beloning?

Hij tekende zelf voor het interieur van de kapel, voor de buitenzijde vroeg hij Sol LeWitt, een van de kunstenaars met wie hij goed bevriend was. Het verhaal gaat dat ze als vergoeding geen geld kregen, maar elke week een fles Barolo, tot aan hun dood.

Cappella delle Brunate of Cappella del Barolo

De kapel werd in 1914 officieel in gebruik genomen als de Cappella di Santa Maria delle Grazie, maar inmiddels doet deze naam bij nog maar weinig Piemontesi een belletje rinkelen. Iedereen kent de kapel als de Cappella del Barolo, maar let op: op Google Maps vind je de kapel als de Cappella delle Brunate.

met dank aan Massimo Parisi & Anders Photo voor een aantal foto’s

Nog meer kapelkunst in Piemonte

Wat maar weinig mensen buiten Piemonte weten, is dat David Tremlett in 2016 nóg een kunstwerk maakte in Piemonte – en wel in het dorpje Coazzolo, tussen Alba en Asti. Hij beschilderde hier de muren van de Chiesetta della Beata Maria Vergine del Carmine.

Tremlett was een groot liefhebber van Italië. Zo zei hij ooit: ‘Italy is the homeland of painting. I paint walls but am a sculptor. In Rome, I looked at Michelangelo’s and Raphael’s works in awe. To learn something new, you have to let it surprise you and know how to observe.’

foto’s: Alessandro Cristiano

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. We verblijven in de maand juli in Piëmonte . Overnachting reeds gepland in Cissone. .graag toeristische info.

  2. Ciao Luc,
    al onze tips vind je via https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/piemonte/ en in de Ciao tutti app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *