Download gratis de Ciao tutti app

Volg de route van de Mille Miglia – de vierde etappe van Parma naar Brescia

De laatste etappe alweer, voor de teller van de oldtimers van de Mille Miglia op duizend mijl staat, na een reis van Brescia via onder andere Pesaro, Rome, Siena, Lucca en Parma terug naar Brescia.

In vier blogs zetten we een groot aantal mooie plekken op en dicht bij de route van elke etappe van de Mille Miglia voor je op een rijtje, zodat je tijdens je vakantie op je gemak in het spoor van de oldtimers kunt treden.

Het eerste deel van de route (van Brescia naar Cervia) vind je hier, de details van de tweede etappe (van Cervia naar Rome) lees je hier en de route van de derde etappe (van Rome naar Parma) hier.

ETAPPE 4 – PARMA – BRESCIA

Salsomaggiore

Vanuit Parma voert de Mille Miglia via Fidenza naar Salsomaggiore Terme, een mooie stad met veel gebouwen in Liberty-stijl. In de oudheid had Salsomaggiore Terme de bijnaam ‘citadel van zout’. Het water is rijk aan zwavel en calcium, lithium, magnesium en ijzer en staat vooral bekend om zijn weldadige werking voor onder meer reuma- en longpatiënten.

Lorenzo Berzieri was de arts die in 1839 de buitengewone therapeutische eigenschappen van dit water ontdekte. Al snel werd Salsomaggiore een van de meest prestigieuze kuuroorden van Europa, zoals blijkt uit de vele beroemdheden die het kuuroord bezochten: schrijvers als Gabriele d’Annunzio en Ungaretti en musici als Verdi en Puccini. Ook Sophia Loren zou er regelmatig komen kuren.

Vigoleno

Maak even een omweg voor twee van de borghi più belli d’Italia, mooiste dorpjes van Italië: Vigoleno en Castell’Arquato. Op een relatief kleine oppervlakte vind je een doolhof aan straatjes, waardoor je zelfs na twee keer rondlopen niet precies weet waar je je bevindt.

Het geeft echter niet als je het dorpje twee keer verkent, want dankzij het steeds veranderende licht en de ontmoeting met aardige dorpsbewoners blijf je verrast worden – en foto’s maken. Gelukkig zijn we de kastelen nog niet moe, want ook dit castello mag er zijn. Neem ook even de tijd voor de San Giorgio, met bijzonder mooie fresco’s van Joris die de draak doodt.

Proef zeker ook de vin santo van Vigoleno. Deze zoete dessertwijn wordt gemaakt volgens eeuwenoude traditie, met druiven die heerlijk lang hebben kunnen stoven in de zon en waarvan het sap daarna nog eens minimaal vijf jaar mag rusten voor het in je glas belandt. Alsof een engeltje over je tong… Heerlijk met wat pikante kaas!

Castell’Arquato

In Castell’Arquato is het de machtige Rocca Viscontea die boven het dorpje uittorent. De burcht is in de veertiende eeuw gebouwd in opdracht van Luchino Visconti, een van de leden van de in die tijd zeer invloedrijke familie Visconti. In deze blog lees je meer over dit kasteel.

De robuuste burcht staat in schril contrast met de kleine huizen en smalle steegjes van Castell’Arquato. Al dwalend door de straatjes kom je vanzelf uit op het brede monumentale plein, met een van de oudste kerken van Castell’Arquato en omgeving, de Collegiata.

Op het plein vind je ook de bij de kerk behorende doopkapel. Links van de Collegiata begint Il Portico del Paradiso, een galerij die je langs de graven van beroemde bewoners van Castell’Arquato leidt.

Ook bijzonder is het Palazzo della Podestà, dat een vijfhoekige toren heeft. Een ander hoog herkenningspunt is de Torrione Farnese, in de wijk Monteguzzo, waaraan men in 1530 begon maar die nooit werd voltooid omdat de Sforza-hertog tijdens de bouw overleed.

Als je je blikt afwendt van alle torens, wachten de geheime doorgangen van Castell’Arquato op je, met tal van verrassingen zodra je weer een hoek bent omgeslagen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar de Fontana del Duca, die lange tijd in gebruik was als gezamenlijke wastobbe, naar het Ospedale di Santo Spirito en naar La Porta di Sasso. Smaakt dat naar meer? In deze blog ontdek je de mooiste en lekkerste plekjes in Castell’Arquato!

Piacenza

De volgende pleisterplaats is Piacenza, op de rechteroever van de Po. De Romeinse Via Emilia eindigde hier, maar voor de Mille Miglia is de finish nog niet in zicht.

Hoewel Piacenza nog wel eens overgeslagen wordt, met zoveel prachtige steden in de directe omgeving, is ook deze stad de moeite van een bezoek waard. Bewonder bijvoorbeeld de Duomo, het Palazzo Gotico en het Palazzo Farnese, met een mooi werk van Botticelli.

Ook de Basilica di Sant’Antonino, de Santa Maria di Campagna (met schitterende fresco’s van Pordenone), de San Sisto (met eveneens mooie fresco’s) en de Basilica di San Savino (met de maanden van het jaar in mozaïek) mag je niet overslaan.

Het Teatro Municipale, dat is gewijd aan Verdi, is een soort kleine kopie van het beroemde Teatro alla Scala in Milaan. Kunstliefhebbers bezoeken ook Galleria Alberoni, met de indrukwekkende Ecce Homo van Antonello da Messina, en de Galleria d’Arte Moderna Ricci Oddi, met werk van Italiaanse figuratieve kunstenaars vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw.

Lodi

Nog zo’n stad die een beetje in het niet valt tussen de bekende buren is Lodi. Er valt echter genoeg te ontdekken, dus parkeer je auto even en geniet van alle pracht en praal in dit stadje. Begin je wandeling op het Piazza della Vittoria, een van de mooiste pleinen van heel Italië, met mooie arcaden die het plein als het ware omarmen. Op dinsdag en donderdag is er markt op dit plein.

In het Museo Civico bewonder je een kleurrijke collectie keramiek, terwijl je in het Museo di Scienze Naturali meer dan achthonderd fossielen vindt. In het Ospedale Vecchio bevindt zich de Collezione Anatomica Paolo Gorini, met anatomische museumstukken die de geschiedenis van de medische wetenschap mooi in beeld brengen.

Als je van kerken houdt, kun je in Lodi je hart ophalen, met onder meer de Duomo, de Tempio Civico della Beata Vergine Incoronata, de San Francesco, de San Filippo Neri en de Santa Maria Maddalena.

Proef zeker ook een stukje Granone Lodigiano of de Pannerone, een volvette kaas die heerlijk smaakt met een likje mostarda of honing. Perfect bij een glas van de lokale San Colombano-wijn! Liever iets zoets? Hap dan in een stuk Tortionata, ook wel Torta di Lodi genoemd, op basis van amandelen. Ook heerlijk zijn de amaretti di Sant’Angelo Lodigiano en de codogni, om te dippen in een glaasje dessertwijn.

Leuk voor een kleine omweg: vlak bij Lodi ligt Crema, waar de ontroerende film Call me by your name deels werd opgenomen.

Bergamo

De allerlaatste stop voor de finish: Bergamo. Met circa honderdtwintigduizend inwoners mag Bergamo zeker een stad genoemd worden, maar door de bescheiden omvang voelt het eerder aan als een dorp. Bergamo is in feite verdeeld in twee steden.

Bergamo Alta (in de volksmond Città Alta genoemd) is het oude centrum met de meeste monumenten, forten en kerken. Bergamo Bassa is de modernere ‘benedenstad’, het zakelijke en bestuurlijke centrum.

Bergamo Alta ademt geschiedenis en cultuur. Als je vanaf een terrasje met een goed glas Valcalepio (de lokale witte of rode wijn van Bergamo) in de hand het publiek gadeslaat, kun je meteen constateren dat Bergamo niet vergrijsd is; studenten zorgen voor een gezellige sfeer.

Maak een ritje in de funicolare (kabelbaan), proef van polenta e osei en van het enige echte stracciatella-ijs, slenter over het Piazza Vecchia en het Piazza Duomo (met de schitterende Cappella Colleoni), geniet van een bijzonder biertje bij Oasi della Birra en klim naar La Cittadella voor adembenemende uitzichten over de stad.

Brescia

Via Pontoglio, Chiari en Travagliato rijd je naar de finish van de Mille Miglia, die net als de start in Brescia is. Neem hier op het Piazza della Loggia een welverdiende Pirlo (de lokale aperitivo op basis van Campari, witte wijn en bruiswater) en blik terug op een unieke reis dwars door Italië!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *