Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het parcours van de Mille Miglia 2023 – een schitterende route van duizend mijlen door Italië

De Mille Miglia vindt dit jaar plaats van dinsdag 13 tot en met zaterdag 17 juni. Voor het eerst bestrijkt het parcours vijf dagen (voorheen werden de duizend mijlen altijd in vier dagen afgelegd), met een stop in beide culturele hoofdsteden van Italië van dit jaar, Brescia – de traditionele startplaats van de Mille Miglia – en Bergamo.

We blikken in deze blog alvast vooruit op de route van de Mille Miglia, zodat je deze historische rit ook zelf kunt afleggen. De meeste plaatsen zijn overigens ook per trein te bezoeken.

Je kunt makkelijk met Trenitalia reizen door Italië, waarbij je zeker in het noorden en midden van de laars bijna alle plaatsen goed kunt bereiken. In deze blog delen we veel praktische tips voor het reizen met de trein.

13 juni 2023 – Mille Miglia etappe 1
van Brescia naar Cervia en Milano Marittima

De start van de Mille Miglia is als vanouds in Brescia, net als de finish. Brescia bruist tijdens deze dagen nog meer dan anders, dankzij de ronkende motoren van de oldtimers voor en na duizend schitterende mijlen op de kilometerteller.

Brescia is dit jaar samen met Bergamo Culturele Hoofdstad van Italië, dus je kunt er extra veel cultuur snuiven. Je bewondert er bijvoorbeeld het standbeeld van la Bella Italia, ziet twee zotten de uren slaan, neemt een kijkje in een kerk die wel wat weg heeft van een trullo en ziet overal de enorme koepel van de Duomo Nuovo opduiken.

Met onze City Walk in Brescia ontdek je alle bijzondere bezienswaardigheden en fijne culinaire adresjes, waar je neer kunt strijken voor een Pirlo, de lokale aperitivo op basis van Campari, witte wijn en bruiswater.

Vanuit Brescia zetten de oldtimers koers naar het Gardameer, waar ze Desenzano del Garda en Sirmione aandoen. In Desenzano del Garda mag je zeker het kleine haventje, de Porto Vecchio, niet overslaan. Deze ‘oude haven’ werd gebouwd in de tijd dat Venetië het voor het zeggen had in dit gebied.

Veel van de panden rond de haven hebben duidelijk Venetiaanse trekjes. Het is dan ook overduidelijk het meest fotogenieke plekje van Desenzano del Garda. Het haventje is echt het middelpunt van dit gezellige stadje, omringd door restaurants en barretjes.

In deze blog ontdek je meer mooie plekjes in Desenzano del Garda, zoals de Villa Romana met Romeinse mozaïeken. Meer over Sirmione lees je in dit artikel.

De volgende bestemming is Verona, de stad van de liefde, van Romeo en Julia, maar ook van de opera – in de indrukwekkende Arena en van sfeervolle pleinen (onze favoriet is het Piazza delle Erbe) en de schitterende Giardino Giusti. Een prachtig decor voor de oldtimers!

De Mille Miglia-coureurs rijden via Bovolone door naar Ferrara, dat bekend staat als fietsstad. In deze blog lees je daar meer over, terwijl je via deze link het Ferrara van de schrijver Giorgio Bassani ontdekt.

Het laatste stuk van de eerste etappe van de Mille Miglia voert naar Cervia en Milano Marittima, aan de kust van Emilia-Romagna.

Ooit lag Cervia te midden van de zoutpannen. Nog altijd is de zoutwinning een belangrijke inkomstenbron voor dit stukje van de Adriatische kust. Je kunt er nog altijd het Museo del Sale bezoeken, waar je alles over de zoute rijkdom van Cervia leert.

foto’s: Michele Vacchiano

Ontspannen kan op het strand van Milano Marittima, waar een Bandiera Blu wappert, zodat je de volgende ochtend fris en fruitig aan de start van de tweede etappe staat.

14 juni 2023 – Mille Miglia etappe 2
van Milano Marittima naar Rome

De tweede etappe voert dwars door Italië, van de ene kust naar de andere, van Milano Marittima aan de oostkust naar Rome aan de westkust.

De eerste pleisterplaats is San Marino, een stukje buitenland midden in de regio Emilia-Romagna. Slenter door de straatjes van San Marino Città, bewonder de wisseling van de wacht bij het Palazzo Pubblico, klim naar de torens op de Monte Titano en haal (tegen een kleine vergoeding) een stempel voor in je paspoort.

Daarna trekt de Mille Miglia langs de kust van Le Marche zuidwaarts. In het noorden van Le Marche rijden ze eerst door Pesaro, dat volgend jaar het stokje mag overnemen van Brescia en Bergamo en zich in 2024 culturele hoofdstad van Italië mag noemen.

Een schitterende achtergrond voor de bolides van de Mille Miglia vormt het strand van Senigallia, met de beroemde Rotonda a Mare. Verderop aan de kust schittert ook de kleine zeemeermin Penelope, die op haar geliefde Odysseus wacht, zoals de vissersvrouwen vroeger op hun mannen wachtten.

Hier komen veel verliefde stelletjes heen, om hun eeuwige liefde voor elkaar te bewijzen door een hangslotje aan een ketting rondom het beeld te bevestigen en het sleuteltje in het water te gooien. Hoewel Penelope niet zo beroemd is als de meermin van Kopenhagen, is ze ook mooi om te zien en op de foto vast te leggen.

Van de kust trekt de Mille Miglia dan iets meer het binnenland in, naar Macerata, stad van het Sferisterio, een uniek operatheater waar ‘s zomers de mooiste aria’s ten gehore worden gebracht.

De volgende stad op de Mille Miglia-route in Le Marche is Fermo. De stad ligt op slechts tien kilometer van de Adriatische kust, zodat je na een dagje sightseeing aan het einde van de middag nog even heerlijk een duik in zee kunt nemen.

Fermo heeft geen waslijst aan grootse monumenten, maar het historisch centrum leent zich uitstekend voor een wandeling zonder plattegrond, met oog voor alle details die de steegjes, pleintjes en palazzi onthullen aan de bezoeker die de tijd neemt om door de stad te dwalen.

In deze blog delen we een aantal van onze favoriete plekken, die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Fermo, van het prachtige Piazza del Popolo tot de Duomo, van het schitterende Teatro dell’Aquila tot de  cisterne romane.

De laatste stad in Le Marche die de Mille Miglia aandoet, is Ascoli Piceno, ‘stad van de honderd torens’. Maar Ascoli Piceno staat niet alleen bekend om de hoge torens. Je vindt er ook grootse pleinen, mooie musea, rijk versierde kerken en verrassende fonteinen, zoals je met onze City Walk in Ascoli Piceno ontdekt.

De finish van de tweede etappe van de Mille Miglia ligt zoals vanouds in Rome, waar de oldtimers over de Via Veneto rijden zodat je ze goed kunt bekijken.

15 juni 2023 – Mille Miglia etappe 3
van Rome naar Parma

De derde etappe is de langste van de hele Mille Miglia. De deelnemers rijden van Rome naar Parma, via onder meer Siena, San Miniato, Pistoia en Modena.

Vanuit Rome rijden de coureurs noordwaarts, richting Siena, waar de oldtimers traditiegetrouw een rondje om het Piazza del Campo maken.

Dan zetten de oldtimers koers naar San Miniato, de truffelhoofdstad van Toscane. De truffels die hier gevonden worden zijn zo smaakvol, dat ze samen met de truffels van Alba (in Piemonte) tot de beste van heel Italië worden gerekend.

Wil je zelf wel eens truffels zoeken? Dat kan! Je kunt op pad met Massimo Cucchiara, een tartufaio in hart en nieren. Massimo leerde de kunst van het truffels zoeken van zijn opa Lino.

Samen met truffelhond Stella neemt hij je mee naar de bossen rondom San Miniato, op zoek naar dit Toscaanse goud. Met de truffeloogst bereidt Massimo’s zus Letizia een smakelijke lunch met heerlijke gerechtjes met truffel (in deze blog lees je alle details).

Stop je hier wel graag voor de lunch, maar heb je geen tijd om truffels te zoeken, schuif dan aan bij Macelleria Falaschi, een slagerij met vitrines vol lekkers met daarachter Retrobottega, een restaurant waar je direct kunt proeven van alle hammen, worsten en andere lekkernijen.

Vanaf het terras heb je schitterend uitzicht over het Toscaanse landschap, hetgeen alle schalen met vleeswaren en pasta’s nog verrukkelijker doet smaken…

De volgende bestemming tijdens deze derde etappe is Vinci, de geboorteplaats van niemand minder dan Leonardo da Vinci.

De weg ernaartoe is al een feestje: het vestingstadje Vinci ligt aan de voet van de Montalbano, omringd door een golvend landschap met heuvels die worden getooid door olijfbomen, wijngaarden en bossen in tinten groen. Dit heuvellandschap heeft Leonardo vast geïnspireerd bij het schilderen van de achtergronden van zijn beroemde portretten.

In deze blog vertellen we je meer over Vinci en de herinneringen aan de beroemdste inwoner van dit prachtige Toscaanse dorpje.

Van Vinci trekt de Mille Miglia naar Pistoia, een van onze favoriete steden in Toscane. Niet zo groot als Florence en ook nog lang niet zo toeristisch als bekendere plaatsjes zoals San Gimignano en Volterra, maar wel met prachtige plekken om te ontdekken. We hebben ze in dit artikel allemaal voor je op een rijtje gezet.

Via de Passo dell’Abetone, op de grens van de regio’s Toscane en Emilia-Romagna, rijden de deelnemers van de Mille Miglia naar Modena, de stad van de wereldberoemde tenorzanger Luciano Pavarotti, van de grondlegger van het Ferrari-imperium Enzo Ferrari én van de wereldberoemde sterrenchef Massimo Bottura. Om nog maar te zwijgen over ‘het zwarte goud van Modena’, de aceto balsamico.

Modena ligt precies tussen Bologna en Parma in en wordt daardoor nog wel eens ‘over het hoofd gezien’. Maar Cicero noemde deze stad niet voor niets al Mutina splendissima, ‘schitterend Modena’. Schitterend is het nog altijd; een deel van het historisch centrum staat sinds 1997 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reden genoeg om er eens een kijkje te nemen, met deze tips voor Modena op zak!

Via Reggio Emilia gaat het naar de finish in Parma, waar de deelnemers aan de Mille Miglia hopelijk mogen aanschuiven voor een heerlijk diner met lokale specialiteiten.

Parma is namelijk letterlijk en figuurlijk een heerlijke stad, met veel culturele én culinaire hoogtepunten. In deze blog over Parma lees je een aantal van onze tips en met onze City Walk in Parma ontdek je nog veel meer moois en lekkers in deze culinaire città.

16 juni 2023 – Mille Miglia etappe 4
van Parma naar Milaan

De vierde etappe van de Mille Miglia eindigt niet zoals gewoonlijk in Brescia. Er is dit jaar een extra etappe ingelast, die van Parma naar Milaan voert, langs verschillende pareltjes in Piemonte, met de wijngaarden als prachtig decor voor deze unieke race.

Vanuit Parma gaan de deelnemers via Stradella (met een bijzondere toren) naar Pavia, een minder bekende maar zeer sfeervolle stad in Lombardije. Bezoek als je hier niet doorheen hoeft te snellen zeker ook het Certosa di Pavia, een van de mooiste kloosters van Italië.

Dan zetten de oldtimers koers naar Alessandria, voor de lunch, waarna ze naar Asti rijden. Normaal gesproken houden ze hier elk jaar op de derde zondag van september de Palio di Asti, een spannende paardenrace, in plaats van een race met oude auto’s, maar de inwoners kijken uit naar de wisseling van paardenkracht dit voorjaar.

Bij de volgende pleisterplaatsen, Vercelli en Novara, moeten de coureurs opletten voor natte voeten. Deze twee plaatsen liggen namelijk midden in de risottostreek van Piemonte, met meer dan honderdtwintigduizend hectare aan rijstvelden. Als je deze groene rijstvelden vol met water ziet, waan je je eerder in China dan in Italië.

Vanuit de rijstvelden gaat het naar de finish in Milaan, stad van mode en design maar ook van de al eerder genoemde Leonardo da Vinci, van de sfeervolle Navigli tot historische trams, om in de juiste thematiek te blijven voor deze Mille Miglia-route.

De coureurs blijven er maar één nachtje, maar je kunt makkelijk een week in Milaan blijven zonder je ook maar één moment te vervelen. De stad is verrassender en veelzijdiger dan de meeste bezoekers denken.

17 juni 2023 – Mille Miglia etappe 5
van Milaan via Bergamo naar Brescia

Het einde van de duizend mijlen is nu bijna in zicht. Via Treviglio spoeden de oldtimers zich naar Bergamo. Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven is, Bergamo samen met Brescia de Culturele Hoofdstad in 2023, dus mag deze stad niet ontbreken op de route van de Mille Miglia.

Bergamo is een stad met twee gezichten. De meeste mensen bezoeken Bergamo Alta (in de volksmond ook wel Città Alta genoemd), het historisch centrum met de meeste monumenten,. Bergamo Bassa is de modernere ‘benedenstad’, het zakelijke en bestuurlijke centrum van de stad.

Via deze link delen we zowel tips voor Bergamo Bassa als voor Bergamo Alta, want beide delen van de stad zijn meer dan een bezoekje waard, zeker dit jaar.

Door de Franciacorta en via Ospitaletto en Gussago rijden de oldtimers naar de finish aan de Viale Venezia in Brescia, waar ze aan het einde van de ochtend warm worden onthaald. Na een rondje door de stad genieten de coureurs van een laatste lunch.

‘s Avonds is het het afscheidsfeest, de Mille Miglia The Night, waarna het geluid van de ronkende motoren langzaam wegsterft uit Brescia…

Extra tip: het museum van de Mille Miglia

Even buiten Brescia kun je in de geschiedenis van de Mille Miglia duiken, in het enige museum over de Mille Miglia: het Museo Mille Miglia.

Het museum is sinds 1997 gevestigd in het voormalige klooster van Sant’Eufemia della Fonte, dat al in 1008 werd gebouwd in opdracht van bisschop Landolfo van Brescia. Een historische locatie voor een museum met in de hoofdrol een historische race – mooier kan bijna niet!

Rijd de Mille Miglia in je eigen tempo

Deelnemen aan de Mille Miglia is helaas niet voor iedereen weggelegd. Italië doorkruisen aan de hand van de route natuurlijk wel!

Je kunt je eigen Mille Miglia dan fijn in eigen tempo afleggen, zonder de haast waarmee de deelnemers aan de race dat doen. Het is een heerlijke manier om Italië te ontdekken.

Italmania heeft op basis van de route een droom van een zestiendaagse Mille Miglia-reis samengesteld. De duizend mijlen en fijne overnachtingsadresjes zorgen voor een onvergetelijke tocht door Italië. Buon viaggio!

met dank aan 1000miglia.it voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *