Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x doen & proeven in Brescia – van een aperitivo op het Piazza della Loggia tot een bezoek aan het Museo di Santa Giulia

Ga je naar Brescia? We delen tien tips die je zeker moet opslaan voor je bezoek aan deze heerlijke stad, van een bijzondere aperitivo op het Piazza della Loggia tot een bezoek aan het Museo di Santa Giulia en het Museo Mille Miglia.

Brescia – verborgen parel bij het Gardameer

Hoewel Brescia niet ver van het Gardameer ligt, is de stad een verborgen juweeltje dat nog niet door toeristen wordt overspoeld. Je hebt dus alle ruimte om heerlijk rustig door de stad te wandelen, met de kleurrijke koepel van de Duomo Nuovo als herkenningspunt.

De combinatie van oud en nieuw geeft een bijzondere uitstraling aan Brescia. Tussen de hedendaagse boetieks en winkels schitteren historische piazza’s en palazzo’s en oude monumenten. Het cultureel erfgoed van Brescia is van onschatbare waarde en de stad wordt dan ook meerdere malen vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

An Beirens, die onder meer als cultureel en artistiek bemiddelaarster als vrijwilliger aangesloten is bij FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano) in Brescia, deelt de beste tips voor een onvergetelijk bezoek aan deze culturele hoofdstad.

Piazza della Loggia – de salon van Brescia

Het Piazza della Loggia wordt door de locals ook wel il salotto di Brescia, de salon van Brescia, genoemd. De Venetiaanse overheersers hebben hier duidelijk hun sporen achtergelaten. Het plein wordt niet voor niets wel eens vergeleken met het Piazza San Marco in Venetië.

Je wordt hier omringd door de pracht en praal van de bouwwerken in Venetiaans-Lombardische renaissancestijl. Het opvallendst is het Palazzo della Loggia, het huidige stadhuis met zijn bijzondere dak in de vorm van een omgekeerde scheepskiel.

Links zie je de kleine Venetiaanse loggia van de Monte di Pietà Vecchio en iets verderop de Monte di Pietà Nuovo, waarin Romeinse steenfragmenten met opschriften zijn verwerkt.

De zotten van de Torre dell’Orologio

Aan de andere kant van het plein, boven op de Torre dell’Orologio met zijn magnifiek astronomisch uurwerk, slaan I Macc de le ure (‘de zotten van de uren’), Tone en Batista genaamd, de uren.

Het is een schitterend uurwerk met heel wat informatie, maar wil je vlug weten hoe laat het is, dan kun je beter kijken naar het eenvoudige uurwerk op de achterkant van de toren.

Aan de zijkant van de klokkentoren stond eerst een zuil met een San Marco-leeuw, maar nu vind je er het standbeeld voor La Bella Italia, geplaatst ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van Le dieci giornate di Brescia.

Pirlo – het lokale drankje met Campari

Voor de lunch of het diner kun je op het Piazza della Loggia een brindisi of toost uitbrengen met het lokale drankje Pirlo – gemaakt op basis van Campari, witte wijn en bruiswater. Dit is de lokale versie van Aperol Spritz. Een glaasje mousserende Franciacorta kan natuurlijk ook!

Osteria al Bianchi en La Vineria – smullen van Slow Food

Lekker lokaal lunchen kan bij Osteria al Bianchi (Via Gasparo da Salò 32). Sinds 1881 kun je hier gezamenlijk tafelen met de plaatselijke bevolking en proeven van de cucina casalinga van Brescia.

Op de kaart staan eenvoudige Slow Food-gerechten zoals casoncelli al burro versato (ravioli met vleesvulling overgoten met boter), stracotto d’asino (ezelstoofvlees) en de legendarische mousse allo zabaione.

foto’s: Osteria al Bianchi

Heb je het liever iets intiemer, dan is La Vineria op de hoek van het Piazza della Loggia en de Via Dieci Giornate een aanrader. Men serveert hier heel wat delicatessen met een speciale Slow Food-vermelding, zoals de bagòss- en fatulì-kazen, vergezeld van mooie wijnen.

foto’s: La Vineria

Museo di Santa Giulia – ontdek de geschiedenis van Brescia

Liefhebbers van geschiedenis en kunst kunnen hun hart ophalen in het stadsmuseum, het Museo di Santa Giulia (aan de Via dei Musei 81b). Dit gebouwencomplex van veertienduizend vierkante meter is gesitueerd in een voormalig vrouwenklooster. Je maakt er een echte reis door de geschiedenis van Brescia, van de prehistorie tot vandaag.

De historische gebouwen van het museum en de uitzonderlijke kunstcollectie met meer dan elfduizend voorwerpen zijn nauw met elkaar verbonden. De ondergrondse verdieping toont voorwerpen uit de prehistorie, waaronder zilveren munten gevonden bij Manerbio.

Een verdieping hoger kom je in de Romeinse tijd terecht, met heel wat kunstschatten die afkomstig zijn van het terrein rond de Tempio Capitolino, zoals zes vergulde bronzen borstbeelden van de keizers en de Domus dell’Ortaglia met zijn mozaïeken.

Daarna volgt de hoog-middeleeuwse periode met unieke Longobardische objecten zoals wapens, juwelen en kruisjes in bladgoud. Een andere zaal is gewijd aan de periode van Le Signorie, de stadsbesturen, en een laatste zaal aan de Venetiaanse overheersing.

Er zijn ook twee kerken die deel uitmaken van het museum. De Chiesa di San Salvatore vormt met Il Coro delle Monache een van de belangrijkste en best bewaarde getuigenissen van hoog-middeleeuwse religieuze architectuur. Deze kerk staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ten slotte kun je wegdromen onder de blauwe sterrenhemel van de romaanse Chiesa di Santa Maria in Solario, met het prachtige Croce di Desiderio, dat is versierd met edelstenen en medaillons.

An organiseert op zondag 16 juli om 15.00 uur een begeleid bezoek aan het Museo di Santa Giulia. Voor meer informatie kun je haar een e-mail sturen.

Tempio Capitolino – Unesco-erfgoed op het Piazza del Foro

Het Piazza del Foro is het oudste plein van Brescia. Ooit vormde het plein het hart van het Romeinse Brixia. Meer dan tweeduizend jaar geleden was het de ontmoetingsplaats van de Romeinen; hier speelde het sociale, politieke en religieuze leven zich af.

Het is nu een van de grootste archeologische vindplaatsen uit het Romeinse tijdperk in Noord-Italië en tevens een unicum vanwege de ligging, ingeklemd tussen moderne gebouwen.

In het midden van het plein zie je duidelijk dat de overblijfselen van de originele galerijen van het Forum Romanum veel lager gelegen waren. Aan het einde van het forum schitteren de overgebleven imposante zuilen van de Tempio Capitolino, de Capitolijnse Tempel, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het opschrift op het fronton van de tempel vertelt ons dat de tempel gebouwd werd in het jaar 73 na Christus, in opdracht van keizer Vespasianus.

In het Capitolium bewonder je het schitterende bronzen beeld La Vittoria Alata (‘de gevleugelde overwinning’), hét symbool van Brescia.

Chiesa di San Faustino in Riposo – het kleinste kerkje van Brescia

Aan het einde van de Via dei Musei ligt een fascinerend plekje dat herinnert aan het middeleeuwse Brescia. Als je uiterst rechts gaat staan naast de gevel van het restaurant dat vlak voor de poort ligt, zie je de buitenkant van het kleinste kerkje van de stad, een pareltje met een karakteristieke kegelvormige koepel.

Deze Chiesa di San Faustino in Riposo kreeg de naam van een van de patroonheiligen van Brescia, San Faustino. Volgens een legende zou San Faustino precies op deze plek bloed gezweet hebben, toen zijn stoffelijke overschot samen met dat van de heilige Giovita naar de Chiesa dei Santi Faustino e Giovita werd overgebracht.

Het kerkje wordt ook wel de Chiesa di Santa Rita genoemd. Binnen hangen dan ook heel wat hartvormige votiefgeschenken om de Heilige Rita te bedanken voor haar hulp.

Piazza Paolo VI – met het Broletto en de twee Duomo’s

Aan het Piazza Paolo VI – ook wel Piazza Duomo genoemd – vind je onder andere het Broletto, een dertiende-eeuws palazzo waaronder ooit een brolo (moestuin) lag en vanwaar de stad lange tijd werd bestuurd. Als je onder de portaalboog door loopt, kom je op het binnenplein met een fontein en elegante galerijen met fresco’s.

Bewonder op de gevel van het Palazzo del Governo de bizarre facce, gezichten, en sta even stil bij de antieke Torre del Pégol, of Torre del Popolo, met rechts daarvan de Loggia delle Grida.

Brescia heeft twee kathedralen: il Duomo Vecchio en il Duomo Nuovo. De bouw van de imposante Duomo Nuovo met zijn statige voorgevel in wit Botticino-marmer begon in 1604, op de resten van de oorspronkelijke Duomo, maar het duurde ruim twee eeuwen voor de Duomo werd voltooid.

De meer dan tachtig meter hoge pastelgroene koepel is de derde hoogste koepel van Italië, na die van de Sint-Pieter in Rome en de Santa Maria del Fiore in Florence. Hij duikt overal op in het stadsbeeld.

Naast de Duomo Nuovo lijkt de ronde Duomo Vecchio, die ook wel La Rotonda wordt genoemd, heel klein, maar eenmaal binnen sta je ervan te kijken hoe groot hij wel is.

De kathedraal werd gebouwd aan het einde van de elfde eeuw en is het belangrijkste romaanse monument van Brescia, plus een van de best bewaarde romaanse ronde kerken in heel Italië. Op het eerste gezicht lijkt het interieur vrij sober, maar de kapellen en het priesterkoor zijn werkelijk schitterend!

Hier zie je ook duidelijk op hoeveel lagen het huidige Brescia is gebouwd. Kijk maar eens naar de ingang. Een niveau lager zie je de oorspronkelijke middeleeuwse hoofdingang van de Duomo. De resten van mozaïeken en vloerverwarming voor de kapellen verwijzen naar de Romeinse periode.

Brescia’s monumentale burcht

Vanaf de Colle Cidneo domineert het Castello di Brescia met zijn cilindervormige Torre Mirabella de stad. Het is een van de best bewaarde burchten van Noord-Italië, die opgetrokken is op de overblijfselen van een monumentale Romeinse tempel.

Er zijn heel wat illustere bewoners geweest, van de Visconti’s uit Milaan, de Venetianen en de Oostenrijkers tot Napoleon. Het huidige kasteel is een typisch voorbeeld van een laat-middeleeuwse militaire vesting. Je stapt er binnen via de ophaalbrug met de leeuw van San Marco, symbool van de Venetiaanse overheersing, vanwaar je een fascinerend parcours kunt volgen langs een bolwerk van torens, bastions, valbruggen, ondergrondse tunnels en ringmuren.

Bovendien kun je Brescia mooi van bovenaf bewonderen. Een fraai en weids panorama over de stad, de omgeving en omliggende bergen laat je zien waar je eerder hebt gewandeld. Herken je de toren van het Broletto en de koepel van de Duomo Nuovo?

Het kasteel heeft ook twee musea. In het voormalige graanmagazijn, de Grande Miglio, bevindt zich het Museo del Risorgimento Leonessa d’Italia, dat op 29 januari na een lange restauratie de deuren opent.

Je bekijkt er herinneringen en getuigenissen van de achttiende- en negentiende-eeuwse geschiedenis van Brescia en de Italiaanse eenwording. De opstelling zou veel multimedialer en interactiever moeten zijn dan voorheen.

In het Museo delle Armi vind je een van de rijkste Europese wapenverzamelingen, met wel duizend verschillende wapens. Het gaat om een privécollectie die de industrieel Luigi Marzoli aan de stad heeft geschonken.

Leuk om te weten: het kasteel van Brescia heeft met zijn vier hectare aan olijfbomen de grootste olijfboomgaard binnen het historische centrum van een stad in Europa. Op de hellingen van de heuvel vind je tevens de Vigneto Pusterla, de grootste stadswijngaard van Europa.

Mille Miglia – duizend mijlen vanuit Brescia

Brescia is de startplaats van de Mille Miglia, de mooiste race ter wereld, die de oude auto’s precies duizend mijlen door Italië voert. Een paar dagen voor de start staan de prachtige wagens te blinken in de straten en op de pleinen van de stad.

Net buiten de stad Brescia, aan de provinciale weg naar Rezzato, vind je het enige museum over de Mille Miglia: het Museo Mille Miglia.

Het museum is sinds 1997 gevestigd in het voormalige klooster van Sant’Eufemia della Fonte, dat al in 1008 werd gebouwd in opdracht van bisschop Landolfo van Brescia. Een historische locatie voor een museum over een historische race – mooier kan het niet!

Download onze City Walk in Brescia

Wil je tijdens een dagje Brescia zo veel mogelijk moois van de stad zien? Met onze City Walk Bellissima Brescia volg je een mooie wandelroute langs bijzondere bezienswaardigheden in de stad, mét allerhande culturele en culinaire tips. Zo mis je niets van bellissima Brescia!

Download de City Walk Bellissima Brescia

Als je deze digitale editie van de Ciao tutti City Walk bestelt, ontvang je zowel op de website als in je e-mail de link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt de wandeling vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (smartphone, laptop, computer en/of tablet) van alle moois genieten. In de City Walk vind je een link naar de route in Google Maps.

met dank aan Brescia Tourism, Brescia Musei
& Bergamo Brescia 2023 voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *