Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Ontdek de 15 mooiste vuurtorens van Italië

Langs de Italiaanse kust staan heel veel vuurtorens. We tippen de vijftien mooiste en bijzonderste, van de beroemde Lanterna in Genua tot de vuurtoren in hartje Rome, van vuurtorenhotels op de eilanden Giglio en Ischia tot de ‘boteneter’ op Sardinië.

La Lanterna – Genua

In Genua staat een van de oudste nog in werking zijnde vuurtorens ter wereld: La Lanterna. Hij werd gebouwd in 1543, maar al sinds de twaalfde eeuw stond er al een eerdere verdedigingstoren op deze plek.

La Lanterna is zevenenzeventig meter hoog, maar omdat hij op een heuvel staat, reikt hij nog verder boven de skyline van de stad uit. Het is dan ook een van de hoogste vuurtorens ter wereld.

De architect – wiens naam niet is overgeleverd – zou na het voltooien van de vuurtoren vanaf het hoogste punt in zee zijn gegooid. De reden? Sommigen zeggen dat de Genuezen hem niet wilden betalen voor zijn werk, anderen houden het erop dat de vuurtoren uniek moest blijven en de architect dus niet elders aan de slag mocht.

Op de vuurtoren prijkt het stadswapen van Genua; een rood kruis op een witte achtergrond. In de loop der tijd werd de vuurtoren zelf een symbool voor La Superba, zoals de bijnaam van Genua luidt.

Je kunt de vuurtoren met het bijbehorende museum bezoeken. Van de in totaal driehonderdvijfenzestig treden kun je er honderdtweeënzeventig beklimmen. De rest is eigendom van de marine en niet te bezoeken.

Faro della Vittoria – Trieste

Net buiten het centrum van Trieste staat een van de mooiste vuurtorens van Italië, de Faro della Vittoria, de ‘vuurtoren van de overwinning’.

De vuurtoren is bijna achtenzestig meter hoog, waardoor de top bijna honderddertig meter boven de zeespiegel uitsteekt. Een van de redenen dat de vuurtoren zo hoog is, is omdat men de wens had om een overwinningsmonument te bouwen dat hoger was dan de Overwinningszuil in Berlijn (die toen net iets meer dan tweeënzestig meter hoog was).

In de basis van de toren is een kleine expositie gewijd aan met name architect Arduino Berlam en beeldhouwer Giovanni Mayer, die verantwoordelijk was voor het ontwerp van het bronzen beeld boven op de toren, de indrukwekkende Vittoria Alata (‘gevleugelde overwinning’).

Het koperen beeld is ruim zeven meter hoog en weegt ongeveer zeven ton. Om het beeld bestand te maken tegen de bora (snijdende noordoostenwind) is het met een lange pin diep verankerd in de toren en zijn er in de vleugels uitsparingen gemaakt zodat de wind erdoorheen kan waaien.

In deze blog vertellen we je nog veel meer over deze vuurtoren, die je net als La Lanterna in Genua kunt bezoeken. Voor de exacte openingstijden is het raadzaam om vooraf de website van de Faro della Vittoria te raadplegen.

Faro dell’Isola di Murano

Aan de oostkust van Murano staat de Faro dell’Isola di Murano. De eerste vuurtoren die hier werd gebouwd, was volledig van hout. In 1912 werd hij vervangen door een ijzeren constructie, waarvan de plaats in 1935 werd ingenomen door de huidige vuurtoren.

Faro di Goro – Isola dell’Amore

In Emilia-Romagna, vlak bij de grens met de regio Veneto, kun je een nachtje slapen in de Faro di Goro, op het Isola dell’Amore. Deze vuurtoren wordt ook wel de Vecchia Lanterna genoemd. Hij werd in 1950 gebouwd en heeft een prachtig trappenhuis, waar je zeker weten meteen verliefd op wordt!

foto: Faro di Goro

Faro di Rimini – Rimini

Waarschijnlijk een verrassende vuurtoren in dit lijstje, maar deze zevenentwintig meter hoge vuurtoren heb je vast wel eens gezien. Hij schittert namelijk in de film Amarcord van Federico Fellini, die in Rimini werd geboren.

Faro di Punta Fenaio – Giglio

Een unieke slaapplek op Giglio is Resort Faro di Punta Fenaio, een vuurtoren die als hotel fingeert.

De vuurtoren staat op de noordelijkste punt van Giglio, een van de mooiste eilanden van de Toscaanse archipel. Je kijkt prachtig uit over de Golfo di Campese, met aan de horizon onder meer Montecristo, Elba en de Etruskische kust.

foto’s: Resort Faro di Punta Fenaio

Faro Capel Rosso – Giglio

Op Giglio staat nog een vuurtoren die is omgetoverd tot een hotel: Faro Capel Rosso, op de zuidelijkste punt van het eiland. De hoteleigenaren hebben geprobeerd de authentieke stijl van de vuurtoren zoveel mogelijk te behouden, vergezeld van alle comfort dat je je als moderne reiziger maar kunt wensen…

foto’s: Faro Capel Rosso

Il Fanale – Livorno

Vlak bij Porto Pisano, de noordelijke haven van Livorno, schittert al sinds 1304 Il Fanale di Livorno. Deze vuurtoren doet vooral dienst om schepen te wijzen op de gevaarlijke zandbanken vlak voor de haven en de kust.

De toren werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest maar in 1956 weer precies zo opgebouwd als hij ooit was, volgens de originele tekeningen en met zoveel mogelijk dezelfde materialen als in de middeleeuwen.

Il Fanale di Livorno is meer dan vijftig meter hoog. Het is niet alleen een van de oudste vuurtorens, maar ook een van de bekendste in Toscane. Petrarca noemde de vuurtoren zelfs, in zijn Itinerario siriaco.

Faro della Rocchetta – Piombino

Niet zo bekend en geen recordhouder, maar wel een pareltje: de vuurtoren aan het Piazza Bovio in Piombino, de Faro della Rocchetta. Hij is niet meer in gebruik, maar nog altijd een mooi herkenningspunt én een dankbaar foto-object!

Faro di Roma – Rome

Je verwacht het niet, maar ook midden in Rome, op de Gianicolo, is een vuurtoren te vinden. De Faro del Gianicolo staat natuurlijk veel te ver van de zee om een baken te zijn voor schepen. Het is dan ook geen echte vuurtoren (al geeft hij wel licht), maar een monument.

De vuurtoren werd in 1911 door de Italiaanse gemeenschap in Argentinië aan Rome geschonken ter ere van het vijftigjarig bestaan van het koninkrijk Italië. Het ontwerp is van de hand van architect Manfredo Manfredi, die ook het graf van koning Vittorio Emanuele II in het Pantheon had ontworpen.

De Faro del Gianicolo is twintig meter hoog en bestaat uit een grote marmeren zuil boven op een ronde basis, met boven op de zuil een voetstuk dat de ronde lantaarn van de vuurtoren ondersteunt, versierd met vier leeuwenkoppen met guirlandes ertussen.

De lantaarn geeft licht in de kleuren van de Italiaanse vlag. Vroeger stond hij altijd aan, maar tegenwoordig is de lichtstraal alleen nog maar te zien bij speciale gelegenheden.

Aan de vuurtoren is ook een Romeinse uitdrukking verbonden. Als een Romein zegt: ‘Me sembri er faro der Gianicolo’ (je lijkt de vuurtoren van de Gianicolo wel), dan is dat niet echt een compliment. Het betekent dat je kleding zo excentriek is dat je, net als de vuurtoren met zijn driekleurige licht onmogelijk over het hoofd te zien bent.

Faro di Punta Carena – Capri

De vuurtoren bij Punta Carena op Capri is al sinds 1867 in werking. Na die van Genua is het de grootste vuurtoren van heel Italië.

In de schaduw van de oude vuurtoren van Punta Carena vind je Lido del Faro, met onder meer een goed restaurant (met op het menu veel verse vis), een cocktailbar en een prachtig zwembad met zeewater.

foto’s: Lido del Faro

Leuk om te weten: vlak bij deze vuurtoren vind je een Kissing Point. In deze blog lees je daar meer over.

Faro Punta Imperatore – Ischia

Felicia van Salerno Travel neemt je in dit artikel mee naar Faro Punta Imperatore. Deze vuurtoren is door Floatel omgetoverd tot een exclusieve accommodatie. Hier overnachten staat garant voor een unieke ervaring!

Ontdek de magie die schuilgaat achter de deuren van deze exclusieve vuurtoren en laat je betoveren door deze unieke oase van rust en charme…

foto’s: Faro Punta Imperatore | Floatel

Faro di Punta Palascia – Otranto

Aan de kust even ten zuiden van Otranto is er nóg een prachtig panoramapunt: Punta Palascia, het meest oostelijke puntje van Italië. Op slechts een dikke honderd kilometer afstand ligt Albanië, waarvan je op heldere dagen de kustlijn kunt onderscheiden. Maak een wandeling naar de vuurtoren, waarin een museum over de zee te vinden is.

Volgens geografen is Punta Palascia ook de ‘grens’ tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee, maar volgens veel Pugliesi ligt die scheiding nog wat zuidelijker, namelijk bij Santa Maria di Leuca.

Ook daar prijkt een vuurtoren. Deze Faro di Santa Maria di Leuca is achtenveertig meter hoog en dateert uit 1864. Het is een van de belangrijkste in werking zijnde vuurtorens van Italië, die een enkele keer wordt opengesteld voor bezoekers.

Faro di Strombolicchio

Een van de spectaculairst gelegen vuurtorens in Italië is die op Strombolicchio, een klein eilandje voor de kust van Stromboli. Deze vuurtoren werd in 1938 in werking gesteld. Toen woonde er ook een vuurtorenwachter op het eiland, maar inmiddels werkt de vuurtoren volledig automatisch.

Faro Mangiabarche

De vuurtoren van Capo Spartivento is de oudste van Sardinië, die van Capo Caccia bij Alghero de hoogste, maar de mooiste is die van Mangiabarche, dat letterlijk ‘boteneter’ betekent, op het eiland Sant’Antioco.

De naam van deze klip herinnert aan het ongelukkige lot van vele zeelieden, voor wie ter bescherming in 1935 de indrukwekkende vuurtoren gebouwd werd. Wanneer de mistral waait, trotseert de toren de woeste golven van de zee.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *