Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Milaan – praktische tips & informatie voor je stedentrip

Zin in een stedentrip naar Milaan? Ciao tutti helpt je op weg – van het vinden van de meest voordelige vluchten tot de leukste logeeradressen en de mooiste bezienswaardigheden (inclusief skip the line-tickets en insiders tips). Buon viaggio!

Boek je vlucht naar Milaan

Vliegen naar Milaan kan onder meer vanaf Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf/Weeze of Brussel/Charleroi en hoeft zeker niet duur te zijn. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Milaan verzorgen. Doorzoek alle mogelijkheden met slechts één klik: via Tix.nl vind je een overzicht van de meest voordelige vluchten naar Milaan.

Hoe kom je van het vliegveld naar het centrum van Milaan?

Milaan heeft twee vliegvelden: Malpensa (vijftig kilometer ten noordwesten van de stad) en Linate (een kleine tien kilometer ten zuidoosten van de stad). Voor een bezoek aan Milaan kun je ook vliegen op het vliegveld Orio al Serio, bij Bergamo, op ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de stad.

Vanaf Malpensa – met trein, bus of taxi

Met de Malpensa Express trein je twee keer per uur in ongeveer drie kwartier naar station Milano Cadorna (met tussenstops op Busto Arsizio, Saronno en Milano Bovisa), het meest centraal gelegen treinstation van Milaan. Vanaf hier reis je makkelijk verder met de metro of kun je een taxi nemen.

Ook Milano Centrale is vanaf Malpensa met de trein te bereiken. De trein vertrekt elk half uur vanaf zowel Terminal 1 als 2. De reis duurt dik vijftig minuten vanaf Terminal 1 en een uurtje vanaf Terminal 2. Deze trein stopt ook op station Milano Porta Garibaldi.

Tickets zijn te koop op de stations en online via de website van Malpensa Express. Een enkele reis kost € 13,- terwijl je online voor een retourticket € 20,- betaalt (het retourticket moet je binnen dertig dagen na aankomst gebruiken). Een familieticket (voor twee volwassenen en twee kinderen van 4 t/m 13 jaar) kost € 33,-. Kinderen tot en met drie jaar reizen gratis, kinderen van vier tot en met dertien jaar betalen een speciaal tarief.

Vanaf Malpensa rijden er regelmatig shuttlebussen naar het centrum van Milaan. De Malpensa Shuttle vertrekt elke twintig minuten. Een enkele reis kost € 10,- en duurt drie kwartier tot een uur; voor een retourtje betaal je € 16,-. Ook Autostradale onderhoudt een shuttleservice tussen Malpensa en het centrum van Milaan.

Wil je liever per taxi? Reken dan op ongeveer negentig euro voor een enkele reis.

het kleurrijke kunstwerk bij Milano Cadorna

Vanaf Linate – met bus of taxi

Vanaf het vliegveld Linate brengt metrolijn M4 (die is geopend in juli 2023) je direct naar Piazza San Babila, in het centrum van Milaan. Van 6.00 tot 22.00 uur (van maandag tot en met donderdag) en van 6.00 tot 00.30 uur (op vrijdag, zaterdag en zondag) gaat er elke drie tot zes minuten minuten een metro, zowel vanaf het vliegveld naar de stad als andersom.
Na een klein kwartier sta je op het Piazza San Babila, vanwaar je met de metro (M1 San Babila of M3 Duomo) makkelijk verder kunt reizen. Eeind 2024 zal de gehele metrolijn worden geopend en kun je vanaf de oostkant van de stad helemaal naar de westzijde reizen.
Met de shuttleservice LIN kun je van 8.30 tot 21.30 uur ongeveer elk uur van Linate naar station Milano Centrale. Dit is een directe rit van circa twintig minuten. Tickets kosten € 7,- enkele reis of € 3,- voor kinderen tot en met elf jaar oud.

Wil je liever per taxi naar de stad? Reken dan op € 15,- à € 20,- voor een ritje van ongeveer een kwartier.

Vanaf Orio al Serio – met bus of trein

Ook vanaf Bergamo Orio al Serio zijn er goede busverbindingen naar Milaan. Je bent dan wel iets langer onderweg, ongeveer drie kwartier tot een uur, afhankelijk van de drukte. Zo onderhoudt Orioshuttle twee keer per uur een shuttledienst tussen Orio al Serio en station Milano Centrale. Een enkele reis kost € 4,-. Autostradale biedt een busverbinding tussen Orio al Serio en Milano Centrale en Milano Lambrate.

ATB heeft een speciale busdienst (Airport Bus linea 1) die het vliegveld verbindt met het bus- en treinstation van Bergamo. Hiervoor heb je een 3 zone-ticket nodig, dat € 2,30 kost en dat je kunt kopen bij een van de ticketautomaten. Kinderen die niet langer zijn dan één meter mogen gratis met de bus mee, voor grote koffers betaal je een toeslag.

Deze linea 1 vertrekt drie keer per uur van en naar het vliegveld (op zon- en feestdagen maar twee keer per uur). Na een kwartier bereik je het station van Bergamo, waar je elk uur de regionale trein kunt nemen naar Milano Centrale (kosten € 5,50, de reis duurt zo’n vijftig minuten). Via de website van Trenitalia check je de precieze dienstregeling.

een van de vele beelden die station Milano Centrale sieren

Openbaar vervoer in Milaan

Met de metro

Milaan heeft een zeer goed metronetwerk dat onder een groot deel van de stad loopt en de verschillende wijken met elkaar verbindt. Zo reis je in een mum van tijd van A naar B en kun je makkelijk ook de minder centraal gelegen wijken van Milaan bezoeken.

De metro, van vervoersbedrijf ATM, heeft vier lijnen, met elk een eigen kleur: rood, groen, geel en paars. Linea 1 (rood) loopt van Sesto FS naar Rho Fiera/Bisceglie. Linea 2 (groen) verbindt Assago/Abbiategrasso met Cologno Nord/Gessate. Linea 3 (geel) loopt van Comasina naar San Donato en de supermoderne linea 5 (paars) van Bignami naar het San Siro Stadion. De vier lijnen kruisen elkaar op een aantal punten, zodat je gemakkelijk over kunt stappen.

Het meest gebruikte kaartje is het ticket ordinario à € 2,20. Dit is negentig minuten geldig en je mag hiermee overstappen en zelfs uit- en weer instappen, mits je binnen de negentig minuten na eerste gebruik blijft. Je kunt dus tussendoor even uitstappen, voor een snelle caffè bijvoorbeeld. Dit kaartje is ideaal voor als je één tot drie ritten per dag met het openbaar vervoer verwacht te maken.

Mocht je verwachten veel met het openbaar vervoer door Milaan te reizen, dan kun je ook kiezen voor een 24uursticket of een driedagenticket. Het eerste kaartje is letterlijk vierentwintig uur geldig, dus vanaf het moment dat je hem voor het eerst gebruikt tot precies vierentwintig uur daarna. Je betaalt hier € 7,60 voor. Het driedagenticket kost € 15,50 en is geldig tot het einde van de service op de derde dag (om 3.45 uur ‘s nachts).

Sinds april 2023 kun je in alle openbaar vervoer in Milaan (metro, tram en bus) ook inchecken met je pinpas (mits je contactloos kunt betalen).

Met deze kaartjes kun je gebruik maken van bus, tram en metro. Je kunt hiermee een onbeperkt aantal ritten maken. Ideaal ook als je een rit wilt maken met tram 1 of niet al te grote stukken wil lopen.

Voor alle kaartjes geldt dat ze pas geldig zijn nadat je ze hebt afgestempeld in een van de automaten. Volwassenen met een geldig vervoersbewijs mogen maximaal twee kinderen tussen zes en tien jaar gratis mee laten reizen; kinderen van vijf jaar en jonger reizen ook gratis mee. Voor meer informatie over de verschillende metrolijnen en een plattegrond kijk je op de website van ATM. Via deze link vertellen we je nog meer over het openbaar vervoer in Milaan.

Met de tram

Een ritje met de tram is niet alleen handig om verschillende bezienswaardigheden goed te bereiken, het is een beleving op zich. Zeker als je in een authentieke tram belandt of van begin tot eind meerijdt met een van de mooiste tramlijnen van Milaan (waarover we je in deze blog meer vertellen).

In totaal kent Milaan zeventien tramlijnen, die samen ongeveer honderdvijftien kilometer aan spoor bestrijken. Daarmee heeft Milaan een van de uitgebreidste tramnetwerken van heel Italië, dat beheerd wordt door ATM. Onze favoriet is linea 2, die je van het Cimitero Monumentale via het Parco Sempione dwars door het centrum naar de Alzaia Naviglio Grande brengt.

Linea 3 heeft een wat kortere route, vanaf Piazza del Duomo via de Colonne di San Lorenzo en de Sant’Eustorgio naar de Navigli, maar biedt onderweg prachtige uitzichten. Naar het stadion van San Siro neem je beter niet de snelle metro, maar linea 16, die van Porta Romana via de Corso Magenta en Corso Vercelli naar het stadion tramt.

De langste tramrit maak je met linea 14, van het Cimitero Maggiore di Musocco (in zona Certosa, ver ten noordwesten van het centrum) naar Lorenteggio, helemaal in het zuidoosten. In totaal legt de tram veertien kilometer af, een rit van ruim een uur en een kwartier.

De állerleukste tram is Atmosfera, een tram die alleen ’s avonds door de straten van Milaan rijdt en je onderweg niet alleen trakteert op de mooiste uitzichten maar ook op voortreffelijk eten.

Ontdek Milaan per fiets

Ontdek Milaan op de fiets! Met Baja Bikes kun je per fiets de stad verkennen, onder leiding van een Nederlandse gids. Er zijn verschillende opties: fietsen langs de highlights, een avondetappe, een privétour… Op de website van Baja Bikes vind je alle opties en kun je direct de tour van je keuze boeken.

Dankzij BikeMi kun je op tal van plekken in Milaan ook gewoon een fiets pakken. Hoe het werkt? Heel makkelijk: je registreert je voorafgaand aan je bezoek aan Milaan via de site van BikeMi, zodat je in Milaan een fiets kunt huren. Je kiest hierbij voor een abonnement voor een dag (giornaliero, € 4,50), een week (settimanale, € 9,-) of een jaar (annuale, € 36,-).

Dan neem je een fiets bij een van de vele bike sharing stations – 365 dagen per jaar, van zeven uur ’s ochtends tot middernacht. De eerste dertig minuten zijn gratis, daarna betaal je voor een gewone fiets vijftig cent per half uur, tot een maximum van twee uur.

De fietsen zijn echt bedoeld voor korte stukjes in de stad. Je kunt natuurlijk na je bezoek aan een museum gewoon weer een andere fiets bij het bike sharing station nemen voor een volgend ritje. Zo heb je alle vrijheid om Milaan te ontdekken!

Via deze kaart vind je alle bike sharing stations in Milaan. Op een aantal plekken zijn ook e-bikes te huur (soms met kinderzitje).

Boek je verblijf in Milaan

Op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel, een fijne bed & breakfast of een eigen appartement? Wij tippen bijvoorbeeld Moscova Luxury B&B in de wijk Brera.

Het grootste aanbod aan logeeradressen in Milaan vind je via Booking.com. Je kunt makkelijk zoeken op de door jou gewenste data, prijs(range) en ligging.

Reserveer je bezoek aan de bekendste bezienswaardigheden van Milaan

Wil je je kostbare tijd in Milaan liever niet besteden aan uren in de rij staan? Reserveer dan nu alvast je kaartjes voor de bekendste bezienswaardigheden zoals de Duomo (inclusief het dakterras voor een bijzonder uitzicht op Milaan), het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci en het San Siro-stadion. Zo heb je flink meer tijd om te genieten van wat er allemaal te zien is!

*Duomo van Milaan, mét skip the line voor het dak van de kathedraal

*Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal in het klooster van de Santa Maria delle Grazie

*La Scala – theatertour in dit beroemde operatheater

*San Siro Stadion plus Casa Milan (het museum van AC Milan)

*Leonardo3 – de wereld van Leonardo da Vinci

*Leonardo da Vinci’s uitvindingen in het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica

*dagje shoppen in Serravalle Designer Outlet (incl. retourtrip)

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden en/of musea te bezoeken in Milaan? Dan is de Milan Pass een goed idee! Met deze pas liggen alle hoogtepunten van Milaan binnen handbereik. Je krijgt hiermee namelijk 48 uur lang gratis toegang tot acht attracties, waaronder La Scala, de Duomo (inclusief het dak) en Leonardo 3 – de wereld van Leonardo.

Ook krijg je korting op het huren van fietsen en bij een aantal geselecteerde restaurants en winkels. Allemaal met één pas, simpel en goedkoop – en via deze link bestel je de Milan Pass snel en voordelig.

Wil je op pad met een Nederlandse local in Milaan? Neem dan contact op met Inge de Boer van Milaan met Local, voor een rondleiding, een fietstocht of een ander verzoek.

Download ook de gratis Ciao tutti app!

In de gratis Ciao tutti app zijn alle tips die we de afgelopen jaren hier op Ciao tutti deelden nóg beter terug te vinden (en bovendien delen we in de app ook regelmatig extra tips voor bezienswaardigheden en restaurants).

Vanaf je vakantiebestemming zie je op de kaart bij de plekken die wij de moeite waard vinden vanzelf rondjes verschijnen, met per plek onze review en meestal ook een button naar meer informatie – ofwel op Ciao tutti ofwel op een andere relevante website.

Je kunt op de kaart in- en uitzoomen om te zien wat er in de buurt allemaal nog meer te doen is. Let wel: door de hoeveelheid tips kan het soms even duren voor je alle rondjes ziet opduiken. Probeer niet te snel in/uit te zoomen, maar geef de app even de tijd je locatie te bepalen en alle tips op te halen.

Onze leukste blogs over Milaan

*Ontdek de Duomo in detail

*Doe een dansje in de Galleria Vittorio Emanuele II

*Wandel over de Highline Galleria voor een bijzondere blik op Milaan

*Brera – ‘het Montmartre van Milaan’

*Ontdek Leonardo da Vinci’s wijngaard in hartje stad

*Ontdek de Navigli en flaneer langs de grachten van Milaan

*De 100 lekkerste adresjes van Milaan

*Dwaal mee door Il Quadrilatero del Silenzio

*De Sixtijnse Kapel van Milaan: de San Maurizio al Monastero Maggiore

*De kleurrijkste kapel van Milaan: de Cappella Portinari in de Sant’Eustorgio

*Het Cimitero Monumentale – een begraafplaats als openluchtmuseum

*Bosco Verticale – een bos van flatgebouwen

*Street art: muurkunst van Millo

Nog veel meer tips voor Milaan

Nog veel en veel meer tips voor Milaan vind je in de Ciao tutti Special Milaan, de beste tips en adressen. In bijna 400 pagina’s delen we de mooiste verhalen, de beste tips en de fijnste adresjes voor een bezoek aan Milaan. Via deze link lees je meer over deze Special.

Bestel de Ciao tutti Special over Milaan

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips