Ga op pad met onze City Walks!

Milaan – praktische tips & informatie voor je stedentrip

Zin in een stedentrip naar Milaan? Ciao tutti helpt je op weg – van het vinden van de meest voordelige vluchten tot de leukste logeeradressen en de mooiste bezienswaardigheden (inclusief skip the line-tickets en insiders tips). Buon viaggio!

Boek je vlucht naar Milaan

Vliegen naar Milaan kan onder meer vanaf Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf/Weeze of Brussel/Charleroi en hoeft zeker niet duur te zijn. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Milaan verzorgen. Doorzoek alle mogelijkheden met slechts één klik: via Cheaptickets vind je een overzicht van de meest voordelige vluchten naar Milaan.

Hoe kom je van het vliegveld naar het centrum van Milaan?

Milaan heeft twee vliegvelden: Malpensa (vijftig kilometer ten noordwesten van de stad) en Linate (een kleine tien kilometer ten zuidoosten van de stad). Voor een bezoek aan Milaan kun je ook vliegen op het vliegveld Orio al Serio, bij Bergamo, op ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de stad.

Vanaf Malpensa – met trein, bus of taxi
Met de Malpensa Express trein je twee keer per uur in ongeveer drie kwartier naar station Milano Cadorna (met tussenstops op Busto Arsizio, Saronno en Milano Bovisa), het meest centraal gelegen treinstation van Milaan. Vanaf hier reis je makkelijk verder met de metro of kun je een taxi nemen.

Ook Milano Centrale is vanaf Malpensa met de trein te bereiken. De trein vertrekt elk half uur vanaf zowel Terminal 1 als 2. De reis duurt dik vijftig minuten vanaf Terminal 1 en een uurtje vanaf Terminal 2. Deze trein stopt ook op station Milano Porta Garibaldi.

Tickets zijn te koop op de stations en online via de website van Malpensa Express. Een enkele reis kost € 13,- terwijl je online voor een retourticket € 20,- betaalt (het retourticket moet je binnen dertig dagen na aankomst gebruiken). Een familieticket (voor twee volwassenen en twee kinderen van 4 t/m 13 jaar) kost € 33,-. Kinderen tot en met drie jaar reizen gratis, kinderen van vier tot en met dertien jaar betalen een speciaal tarief.

Vanaf Malpensa rijden er regelmatig shuttlebussen naar het centrum van Milaan. De Malpensa Shuttle van Air Pullman vertrekt elke twintig minuten. Een enkele reis kost € 10,- en duurt drie kwartier tot een uur; voor een retourtje betaal je € 16,-. Ook Autostradale onderhoudt een shuttleservice tussen Malpensa en het centrum van Milaan.

Wil je liever per taxi? Reken dan op ongeveer negentig euro voor een enkele reis.

het kleurrijke kunstwerk bij Milano Cadorna

Vanaf Linate – met bus of taxi
Vanaf het vliegveld van Linate brengt buslijn 73 je direct naar Piazza San Babila, in het centrum van Milaan. Van zes uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts gaat er ongeveer elke acht minuten een bus, zowel vanaf het vliegveld naar de stad als andersom. Na een half uur sta je op het Piazza San Babila, vanwaar je met de metro makkelijk verder kunt reizen.

Met de shuttleservice LIN kun je van zeven uur ’s ochtends tot middernacht ongeveer elke tien minuten van Linate naar station Milano Porta Vittoria (en viceversa natuurlijk), met tussenstops bij Viale Forlanini, Largo Rodari en Via Piranesi.

Een ticket voor een enkele reis met een van deze bussen kost € 1,50 (dit openbaar vervoerticket is anderhalf uur geldig, zowel voor de bus, de tram en de metro als voor de Passante Ferroviario). Een dagticket (dat vierentwintig uur geldig is) kost € 4,50. Je kunt kaartjes kopen in de ticketautomaten bij de bushalte, maar vergeet deze niet als je aan boord gaat af te stempelen.

Wil je liever per taxi naar de stad? Reken dan op € 15,- à € 20,- voor een ritje van ongeveer een kwartier.

Vanaf Orio al Serio – met bus of trein
Ook vanaf Bergamo Orio al Serio zijn er goede busverbindingen naar Milaan. Je bent dan wel iets langer onderweg, ongeveer drie kwartier tot een uur, afhankelijk van de drukte. Zo onderhoudt Orioshuttle twee keer per uur een shuttledienst tussen Orio al Serio en station Milano Centrale. Een enkele reis kost € 4,-. Autostradale biedt een busverbinding tussen Orio al Serio en Milano Centrale en Milano Lambrate.

ATB heeft een speciale busdienst (Airport Bus linea 1) die het vliegveld verbindt met het bus- en treinstation van Bergamo. Hiervoor heb je een 3 zone-ticket nodig, dat € 2,30 kost en dat je kunt kopen bij een van de ticketautomaten. Kinderen die niet langer zijn dan één meter mogen gratis met de bus mee, voor grote koffers betaal je een toeslag.

Deze linea 1 vertrekt drie keer per uur van en naar het vliegveld (op zon- en feestdagen maar twee keer per uur). Na een kwartier bereik je het station van Bergamo, waar je elk uur de regionale trein kunt nemen naar Milano Centrale (kosten € 5,50, de reis duurt zo’n vijftig minuten). Via de website van Trenitalia check je de precieze dienstregeling.

een van de vele beelden die station Milano Centrale sieren

Een auto huren

Liever met de auto op pad? Een auto huren kan het beste via Holidaycars.com of Sunnycars.nl.

Boek je verblijf in Milaan

Op zoek naar een leuk en betaalbaar hotel, een fijne bed & breakfast of een eigen appartement? Het grootste aanbod aan logeeradressen in Milaan vind je via Booking.com. Je kunt makkelijk zoeken op de door jou gewenste data, prijs(range) en ligging.

Reserveer je bezoek aan de bekendste bezienswaardigheden

Wil je je kostbare tijd in Milaan liever niet besteden aan uren in de rij staan? Reserveer dan nu alvast je kaartjes voor de bekendste bezienswaardigheden zoals de Duomo (inclusief het dakterras voor een bijzonder uitzicht op Milaan), het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci en het San Siro-stadion. Zo heb je flink meer tijd om te genieten van wat er allemaal te zien is!

*Duomo van Milaan, mét skip the line voor het dak van de kathedraal

*Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal in het klooster van de Santa Maria delle Grazie

*La Scala – theatertour in dit beroemde operatheater

*San Siro Stadion plus Casa Milan (het museum van AC Milan)

*Food in the Streets – fijne Food Tours (met Nederlandse gids)

*Leonardo da Vinci’s wijngaard

*Leonardo3 – de wereld van Leonardo da Vinci

*Leonardo da Vinci’s uitvindingen inhet Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica

*dagje shoppen in Serravalle Designer Outlet (incl. retourtrip)

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden en/of musea te bezoeken in Milaan? Dan is de Milan Pass een goed idee! Met deze pas liggen alle hoogtepunten van Milaan binnen handbereik. Je krijgt hiermee namelijk 48 uur lang gratis toegang tot acht attracties, waaronder La Scala, de Duomo (inclusief het dak) en Leonardo 3 – de wereld van Leonardo. Ook krijg je korting op het huren van fietsen en bij een aantal geselecteerde restaurants en winkels. Allemaal met één pas, simpel en goedkoop – en via deze link bestel je de Milan Pass snel en voordelig.

Onze leukste blogs over Milaan

*Ontdek de Duomo in detail

*Doe een dansje in de Galleria Vittorio Emanuele II

*Wandel over de Highline Galleria voor een bijzondere blik op Milaan

*Ontdek Leonardo da Vinci’s wijngaard in hartje stad

*Ontdek de Navigli en flaneer langs de grachten van Milaan

*5x fijne adresjes voor ontbijt in Milaan

*Dwaal mee door Il Quadrilatero del Silenzio

*De Sixtijnse Kapel van Milaan: de San Maurizio al Monastero Maggiore

*De kleurrijkste kapel van Milaan: de Cappella Portinari in de Sant’Eustorgio

*Het Cimitero Monumentale – een begraafplaats als openluchtmuseum

*Bosco Verticale – een bos van flatgebouwen

*Street art: muurkunst van Millo

Nog veel meer tips voor Milaan

Nog veel en veel meer tips voor Milaan vind je in de Ciao tutti Special Milaan, de beste tips en adressen. In bijna 400 pagina’s delen we de mooiste verhalen, de beste tips en de fijnste adresjes voor een bezoek aan Milaan. Lees meer over deze Special

Bestel de Ciao tutti Special over Milaan

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze droomplekken in Italië!