Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Praktische tips voor het reizen met de trein in Italië

We krijgen steeds meer vragen over reizen met de trein, niet alleen van Nederland of België naar Italië, maar ook over het treinen in Italië zelf.

Eerder tipten we de mooiste treinreizen in Italië, maar we zetten in deze blog ook graag een aantal praktische tips voor het reizen met de trein in Italië voor je op een rijtje, grotendeels uit eigen ervaring, aangevuld met tips uit het net verschenen boek Treinreizen in Europa van Lonely Planet.

Hogesnelheidstreinen in Italië

Het hogesnelheidsnetwerk van Italië is overzichtelijk, met een noord-zuidlijn van Turijn in het noorden tot Salerno (even voorbij Napels) in het zuiden, en een oost-westlijn van Turijn naar Venetië.

Frecciarossa (‘rode pijl’) is de hogesnelheidsdienst van Trenitalia. Deze trein, die tot driehonderd kilometer per uur gaat, wordt vaak de ‘Ferrari op de rails’ genoemd.

Frecciargento (‘zilveren pijl’) staat een treetje lager dan de Frecciarossa, maar rijdt evengoed nog met snelheden tot tweehonderdvijftig kilometer per uur deels op dezelfde lijnen.

Frecciabianca (‘witte pijl’) gaat tot tweehonderd kilometer per uur, een treetje lager dan de Frecciargento. Je kunt hem tegenkomen aan de Italiaanse oostkust of tussen Napels en de Straat van Messina.

Frecciarossa heeft vier klassen: Standard, Premium, Business en Executive. Bij de treinkaartjes voor de hogere klassen zijn een drankje, een zoete of hartige snack en (in de ochtend) een krant vaak inbegrepen.

Italo, de rivaal van de Freccia’s, wordt gerund door het particuliere NTV (Italië was het eerste Europese land dat concurrentie toestond op zijn hogesnelheidsnet). De Italo-treinen rijden veelal op dezelfde routes, maar met lagere frequentie.

Intercity’s en regionale treinen

Intercity-diensten zijn langzamer dan alle Freccia- en Italo-treinen. Ze rijden tussen de grotere steden en op drukbezochte routes. De regionali zijn regionale treinen, met meer stops dan de intercity’s, zodat je ook de kleinere plaatsen per trein kunt bereiken.

Via de website van Trenitalia kun je de volledige dienstregeling raadplegen, waarbij je tot ongeveer drie maanden voor vertrek vooruit kunt kijken.

Treinkaartjes kopen / reserveren

Voor de Freccia’s en de Italo-treinen is het handig om tijdig een plaats te reserveren, ook omdat de prijs naarmate het moment van reizen nadert nogal eens wil stijgen.

Voor Intercity’s en regionale treinen hoef je niet te reserveren. Je kunt gewoon een kaartje kopen op het station, bij het loket of bij de kaartautomaat (die zowel contant geld als ook buitenlandse bankpassen en creditcards accepteert).

Je kunt treinkaartjes ook digitaal kopen (met bijvoorbeeld PayPal gaat dat supersnel), via de officiële websites van Trenitalia en Italo, waarna je je kaartje op je telefoonscherm kunt laten zien.

Let wel: sinds het voorjaar van 2024 moet je kort voor vertrek inchecken, als je een online kaartje hebt gekocht (via de app of website van Trenitalia). Een papieren kaartje moet je voor vertrek altijd afstempelen.

Lukt dit inchecken (of stempelen) niet voor vertrek, ga dan voor of meteen na vertrek van de trein even langs bij de conducteur, dan kan hij dat doen. Zonder te zijn ingecheckt of te hebben gestempeld, riskeer je een boete (ook al heb je een kaartje).

Voordeel van dit extra online inchecken? Tot vlak voor vertrek kun je de vertrektijd van je treinreis wijzigen (uiteraard voor dezelfde soort trein op hetzelfde traject).

Als je veel gebruik maakt van de treinen in Italië, is het handig om de apps van Trenitalia en Italo te downloaden. Zo kun je nog makkelijker een kaartje kopen en bovendien heb je dan alle actuele reisinformatie altijd bij de hand.

Vergeet je treinkaartje niet te stempelen!

Vergeet niet je kaartje te stempelen voor je op de trein stapt, ook als je het net voor vertrek hebt gekocht bij het loket of de kaartautomaat. Een papieren kaartje moet je in Italië ALTIJD nog afstempelen voor je instapt.

Er hangen verschillende kaartautomaten op een station (in de centrale hal en bij de grotere stations vaak ook op de verschillende perrons), waar je je kaartje insteekt voor een stempel met datum en tijd.

Nachttreinen naar en in Italië

Nachttreinen rijden van Noord-Italië en Rome naar een aantal plaatsen in het zuiden, inclusief Sicilië. De treinen van OBB Nightjet steken de Alpen over vanuit München en Wenen naar de grote steden.

Een van de iconische nachttreinroutes is de rit van Milaan naar Sicilië. Je treint niet alleen heel Italië door, maar steekt ook de Straat van Messina naar Sicilië over op een veerboot met jouw trein aan boord!

Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken naar goede (nacht)treinverbindingen naar Italië? Het Engelstalige Seat61.com biedt een schat aan informatie over nachttreinen. Een nieuw initiatief is het Nederlandse Choo-Choo, met op dit moment drie Italiaanse bestemmingen op de kaart (Milaan, Venetië en Rome).

Interrail – Europese treinpas

Europese treinpassen zijn wereldberoemd. De bekendste is Interrail, met onbeperkt reizen door ruim dertig Europese landen gedurende een bepaalde periode (van vier dagen tot drie maanden) tegen een vast bedrag.

Of een pas voordelig is, hangt af van je bestemming en met welke soort treinen je reist. Voor hogesnelheidsdiensten en nachttreinen moet je bijvoorbeeld vaak wel nog een toeslag betalen.

Meer tips voor reizen met de trein

Nog veel meer praktische tips over nachttreinen, bagage, veiligheid, reizen met kinderen, treinreizen voor reizigers met een beperking, reizen met huisdieren, eten en overstappen vind je in Treinreizen in Europa van Lonely Planet.

Ook geniet je in dit boek van fijne voorproefjes van de mooiste treinreizen in Europa, met in Italië reizen naar/vanuit Milaan, La Spezia, Venetië en Rome.

Treinreizen in Europa | Lonely Planet | ISBN 9789000383337 | € 27,99 | bestel Treinreizen in Europa bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

9 reacties

 1. Vanhaverbeke Roger

  héél leuke ervaring gehad en zonder problemen gereisd vanBassano della Grappa naar Venetië Santa Lucia…. en ook Padova, Verona, Vincenza….maar ook van de trein van Roma naar Ostia Antica en Ostia Porto… bij aan komst in de luchthaven van Rome neem ik steeds de trein naar Roma Ostiense …..kost véél minder en véél aangenamer om even langs te lopen bij verschillende bezienswaardigheden…. Terrimini is meestal een chaos….ook Trento nar Verona via Roveretto…via de Adige of trento naar Padova via de Brenta met de TER of regionale trein …kost weinig en ziet héél véél leuke zaken…treinen in Italia zijn proper…aangenaam en niet duur..zelfs in de spitsuren…en personeel is vriendelijk

 2. Voor de vakantie in Umbrië en de Marken heb ik treinkaartjes geboekt bij de (Italiaanstalige) website Omio. De kaartjes staan in de Omio app op mijn telefoon. Dit was goedkoper dan via de Nederlandstalige website van Trenitalia.

 3. Van Trenitalia gebruik ik altijd de Italiaanse website (die je eventueel ook op Engels kunt zetten). Ik zal eens kijken of er dan ook prijsverschil is met Omio, dat heb ik nog niet gebruikt.

 4. Liesbeth Obers

  Goedemorgen, wat fijn, meer info over treinreizen in Italië.
  Ik vind het altijd onduidelijk wanneer ik een kaartje heb gekocht , waarbij ik ook op andere momenten die dag mag reizen en wanneer niet. natuurlijk: als je een plaats gereserveerd hebt is dat de tijd die je moet reizen maar anders weet ik het niet zo goed.
  Mijn eigenlijke vraag is deze: ik wil graag meer mijn fiets in de trein mee gaan nemen maar ik kan niet vinden waar en wanneer dat wel of niet kan. Weet iemand dit?
  Groet Liesbeth

 5. Ciao Liesbeth,
  als je een kaartje koopt voor een gewone trein (dus geen hogesnelheidstrein maar een regionale of intercity) zonder specifieke tijd mag je op elke tijd reizen mits je voorafgaand aan je rit je kaartje stempelt (daar wordt dan datum en tijd mee aangegeven). Dit geldt echter alleen voor kaartjes waarop datum en tijd niet vermeld staan (meestal zijn die drie maanden na uitgifte geldig).
  De fiets meenemen is niet altijd mogelijk (tenzij je een vouwfiets hebt), zie https://www.trenitalia.com/it/offerte_e_servizi/in_treno_con_la_bici.html voor de regels. Maar dit kan per trein/tijd verschillen, soms ook afhankelijk van de drukte, dus check voor vertrek goed wat kan en pas daar indien mogelijk je vertrektijd / keuze trein op aan.

 6. Barbara westerveld

  Hoi
  Ik heb een vraag, ik hou de website van italiatren al een tijd in de gaten omdat ik op 13 augustus de trein wil nemen van Napels naar Milaan. Tot 10 augustus stond hij er al in, dus ik dacht dat komt nog wel, maar nu zie ik dat September er ook al in staat met tijden etc. Ook op de andere sites gekeken zoals Omio, maar overal zie ik dat Augustus qua treinen leeg staan.

  Weet jij of dat standaard is, of dat deze nog komen? Anders moet ik een vlucht gaan nemen en dat zou ik zonde vinden, maar ik heb nu ook een beetje zekerheid nodig.

 7. Ciao Barbara,
  de website van Italiatren ken ik niet, wel van Trenitalia, net andersom dus.
  Normaal gesproken kun je treinen zo’n drie maanden van tevoren zien en boeken. Ik zou dus nog even wachten tot tweede helft mei. Andere optie is Italo, ik weet niet wanneer die de reizen online boekbaar maken maar ook een check waard!

 8. Hoi

  Dank voor je antwoord. Daar had ik ook gekeken. Op alle sites is er tussen 11 aug en 26 aug geen treinen beschikbaar. Op 27 aug kan je dus ook al gewoon een trein reserveren. Is dit normaal voor deze periode. Is er een specifieke reden dat er 2 weken geen treinen rijden?

 9. Zelf keek ik gisteren voor een traject eind juni en dat kan ik nog niet zien, qua dienstregeling.
  Als ik naar 27 en 28 aug kijk via Trenitalia, staan er slechts een paar opties (en niet boekbaar).
  Je moet dus echt even geduld hebben tot je reisdatum binnen drie maanden valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *