Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ferrara – fietsen door een stad vol verrassingen

Een tijdje terug plofte er een envelop met een uitnodiging voor een persreis op onze deurmat, afkomstig van het verkeersbureau van de regio Emilia-Romagna. Ciao tutti werd gevraagd om dit mooie stukje Italië rondom Bologna te komen bezoeken. Het thema? ‘Art & food’ óf, zoals ze  het zelf verwoordden: ‘Discover the art cities and the food of Emilia-Romagna – Via Emilia’. Daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen!

Paul was dit keer de gelukkige en mocht half april namens Ciao tutti afreizen naar Bologna en omgeving, om zich onder te dompelen in de artistieke schoonheden en culinaire lekkernijen van deze regio.

Paul: ‘De dag begon meteen helemaal goed: een vroege vlucht op een zonnige dag, een perfecte organisatie, vier leuke ‘vakbroeders’ uit Nederland en België én het vooruitzicht dat we vier mooie steden zouden gaan bezoeken: Ferrara, Ravenna, Forlì en Bologna, samen bekend als het food-paradijs van Italië!’

Direct na aankomst in Hotel Ferrara – pal naast het Piazza Castello – stond er als warm welkom een overheerlijke lunch op ons te wachten, in het direct ernaast gelegen restaurant Big Night da Giovanni:

Ferrara-Big-Night-da-Giovanni Ferrara-Big-Night-da-Giovanni-2 Ferrara-Big-Night-da-Giovanni-3

Daarna was het tijd om de stad kort te verkennen. In het voorjaar springt Ferrara als een bloem open. Je ruikt de bloesem, ervaart de prachtige, warme kleuren van de gebouwen en van vroeg tot laat is het een kakafonie van geluiden: stemmen, voetstappen, fietsen en muziek, overal dringt het tot je door. Het blaast als het ware nieuw leven in de middeleeuwse gebouwen, de straatjes en de pleinen uit de renaissance.

Ferrara is, naast universiteitsstad, ook bekend als dé fietsstad van Italië. Hoewel je ook veel fietsen in de rest van de regio ziet – Emilia-Romagna staat bekend als de ‘platste’ regio van Italië – zie je relatief nergens zo veel fietsen als in Ferrara! Overal zie je mensen die zich op een stalen ros verplaatsen. Het zijn er natuurlijk nog lang niet zoveel als bij ons in Nederland, maar het zijn er wel heel veel in vergelijking met de rest van Italië waar dit nog altijd een weinig voorkomend vervoermiddel is. In en rondom Ferrara vind je zelfs fijne fietspaden!

Vandaar dat óók wij de stad gaan verkennen op de fiets, een ideale mogelijkheid om de schoonheden en mooie plekjes van Ferrara in relatief korte tijd te zien. Gaan jullie mee? Andiamo!

Ferrara-fietsen Ferrara-fietsen-2 Ferrara-fietsen-3

Onze tour begint bij het Castello Estense waar onze gids Irene ons tekst en uitleg geeft over dit historische ‘rode’ kasteel, dat gebouwd werd vanaf 1385 in opdracht van de familie D’Este. Door de aardbeving van mei 2012 is er helaas veel schade ontstaan aan de prachtige fresco’s die de plafonds van de verschillende zalen sieren. We bewonderen er een kleine expositie met werken van Giovanni Boldini (1842-1931), de portretschilder die in Ferrara geboren is, en wiens werk we morgenmiddag uitgebreid zullen beschrijven.

Wij vervolgen onze weg richting het noorden van de stad en komen langs knusse straatjes, steegjes met bogen en leuke pleintjes. Binnen een half uur heeft deze stad al onze harten gestolen, wat een héérlijke sfeer heerst hier! We hebben al snel een vakantiegevoel en het vooruitzicht dat we morgenvroeg alweer moeten vertrekken stemt ons ietwat treurig. We zouden wel langer willen genieten van al het fraais in Ferrara…

Ferrara-fietsen-4 Ferrara-fietsen-5Ferrara

We passeren het beroemde Palazzo dei Diamanti, met zijn 8500 in de vorm van diamanten geslepen stenen, maar hebben helaas geen tijd voor een bezoek.

Ferrara-Palazzo-dei-Diamanti Ferrara-Palazzo-dei-Diamanti-2

We vervolgen onze weg naar het groene noordoostelijke gedeelte van de stad, waar zich prachtige historische stadswallen (vijftiende eeuw) en bijbehorende parken met verborgen tuintjes bevinden. Boven op de stadswallen (met een lengte van in totaal negen kilometer) zien we fietsers, wandelende moeders met kinderwagens, sporters, romantische stelletjes en oude echtparen zichtbaar genieten van deze mooie namiddag op wallen, die volledig van fietspaden voorzien zijn.

Ferrara-stadsmuren

Via het naamloze park naast het Parco Massari maken we een draai rechtsom richting het centrum. We fietsen langs de groene stadswallen, passeren romantische tuintjes en nog meer leuke steegjes.

Ferrara-stadsmuren-2 Ferrara-stadsmuren-3

We arriveren bij het prachtige Piazza Ariostea. Hier wordt sinds 1279 elk jaar in het laatste weekend van mei de oudste palio van Italië gereden. De verschillende contrade (wijken) strijden met paard en ruiter om de hoogste eer. Deze paardenrace is nog ouder dan de wereldberoemde Palio in Siena die sinds 1287 wordt gereden!

Ferrara-Piazza-Ariostea

Even verderop, op de hoek van Piazza Ariostea, genieten we van een heerlijke gelato bij de – volgens omstanders – beste gelateria van Ferrara, Sorgente del Gelato (Via Palestro 105/b).

Ferrara-Piazza-Ariostea-2

We zijn weer terug in het oude centrum en stoppen op Piazza Trieste e Trento, waar ook weer een heerlijke ontspannen sfeer heerst!

Ferrara-2 Ferrara-3Ferrara-4 Ferrara-5

Helemaal onder de indruk van deze fantastische, gezellige stad zitten we op deze warme namiddag nog een uurtje na te genieten van alle indrukken die we vandaag hebben opgedaan. Eigenlijk doodzonde dat Ferrara een relatief onbekende stad is bij het grote publiek, maar aan de andere kant ook wel weer fijn, want deze plek willen we het liefst voor ons zelf bewaren – en voor jullie natuurlijk!

Na een verfrissende douche passeren we onderweg naar het restaurant waar we gaan eten de Via degli Adelardi, dé uitgaansstraat van Ferrara. Hier staan tientallen vooral jonge mensen gezellig met een glaasje in de hand met elkaar op de straat te praten.

Ferrara-6

Even laten mogen we aanschuiven bij Cusina e Butega, gelegen aan de Corso Porta Rena 28. Hier worden we verwelkomd door de locoburgemeester, Massimo Maisto, en door Wilma Dalcin, hoofd van toerisme van de provincie Ferrara. Aan tafel is het een drukte van jewelste; enthousiast worden de eerste ervaringen en indrukken van de dag besproken.

Ferrara-7

We worden verwend met de lekkerste lokale gerechten en voordat we het in de gaten hebben, is het alweer bijna bedtijd. Al dromend bereiden we ons voor op een kookworkshop en op de aanblik van de wereldberoemde mozaïeken in Ravenna, maar daarover vanmiddag en morgen meer!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Hoi,

    Ik vroeg me af via welke organisatie jullie die rondleiding op de fiets door ferrara hadden? En wat de kosten hiervoor waren.

    Groetjes Floor

  2. Ciao Floor! Wij waren er tijdens een persreis, dus de fietstocht was op maat voor ons gemaakt. Maar via http://www.ferrarainbici.it/ vind je allerlei verhuurbedrijven met adressen en prijzen. Fietsze in Ferrara!

  3. De twee dames van Sorgente opgezocht en verteld over jullie blog en ja, hoor, één van de beste gelato die we geproefd hebben met uitzicht op de overblijfselen (lees: zand) van de palio van een maand ervoor! Bedankt voor de informatie!

  4. Wat leuk om te lezen dat het nog altijd goed smaakt bij Sorgente, Jana, geniet van Ferrara!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *