Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Navigli – de beste tips voor de gezellige grachten van Milaan

Onze favoriete wijk in Milaan is Navigli, de voormalige havenbuurt die inmiddels is omgetoverd tot een gezellig stukje stad met veel restaurants, barretjes, bijzondere winkels en werkplaatsen waar ambachtslieden het mooiste handwerk maken.

Milaan-Navigli (2) Milaan-Navigli (4) Milaan-Navigli (5)

Ooit liepen er vijf kanalen door de wijk: Naviglio Grande, Naviglio Pavese, Naviglio Bereguardo, Naviglio Martesana en Naviglio Paderno. Samen vormden ze honderdvijftig kilometer aan waterweg in Milaan.

Het eerste kanaal, het Naviglio Grande, werd begin twaalfde eeuw aangelegd. Over water werd Milaan voorzien van zout en andere levensmiddelen, van kolen maar ook van bijvoorbeeld de blokken marmer waarmee de indrukwekkende Duomo werd gebouwd.

Met hulp van Leonardo da Vinci

In de vijftiende eeuw, toen Milaan onder het bewind van Lodovico il Moro steeds groter groeide, werd de infrastructuur aanzienlijk verbeterd – met hulp van niemand minder dan Leonardo da Vinci. Ter ere van de Expo kun je deze zomer bij de Navigli een mooie quote van Da Vinci te lezen:

Milaan-Navigli (1)

Havenstad Milaan

Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar dankzij de Navigli was Milaan een van de belangrijkste havensteden van Italië. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de eerste kanalen gedempt – in 1979 voeren de laatste vrachtschepen de stad in en uit.

Nu zijn er nog twee kanalen over: Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Dankzij het ontbreken van grootse scheepvaart hebben de vroegere kanalen nu meer weg van gezellige grachten. Eromheen bloeit de creativiteit: je vindt er gezellige winkels, restaurants, barretjes en ateliers. We geven een aantal tips.

Milaan-Navigli (6)

Wanneer je via de Via Casale richting het Naviglio Grande loopt en langs het Naviglio naar rechts gaat, vind je op nummer 66 het Centro dell’Incisione. In de vervallen huisjes rondom de middeleeuws aandoende binnenplaats geven kunstenaars en ambachtslieden demonstraties en workshops.

Milaan-Navigli (18) Milaan-Navigli (19) Milaan-Navigli (20)

Vicolo dei Lavandai

Bijzonder is ook de Vicolo dei Lavandai, het ‘Steegje van de Wasvrouwen’, dat in de vijftiende eeuw dienst deed als een wasstraat. De oude ‘huisjes’ waar de vrouwen de gewassen kleding en linnengoed op lieten drogen, zijn redelijk goed bewaard gebleven. In de schattige kleine huizen aan dit nauwe straatje wonen nu vooral kunstenaars, die regelmatig exposeren – bij mooi weer ook gewoon buiten.

Ook op de gevels en bruggen prijkt vaak kunst, van graffiti onder een brug tot kleurrijke kikkers – soms tijdelijk vanwege een bijzondere happening, soms blijvend:

Milaan-Navigli (11) Milaan-Navigli (12) Milaan-Navigli (13)

Antiekmarkt langs het Naviglio Grande

Elke laatste zondag van de maand (behalve in de maanden juli en augustus) slingeren er kraampjes vol antiek langs het Naviglio Grande. Er komen zo’n vierhonderd antiekhandelaren hun schatten uitstallen, van boeken en sieraden tot speelgoed en oude radio’s, van meubels en servies tot prenten en kleding. Ook de kunstgaleries, ateliers, werkplaatsen en winkels zijn op de laatste zondag van de maand geopend, zodat het Naviglio Grande bruist van leven.

Santa Maria delle Grazie al Naviglio

Wip even binnen bij de kerk die direct aan het Naviglio Grande ligt, de Santa Maria delle Grazie al Naviglio. Bij mooi weer wordt de gevel schitterend weerspiegeld in het water.

Milaan-Navigli (3)

Aperitivo aan het water

Ook ’s avonds bruisen de Navigli. Veel Milanezen flaneren langs de grachten voor ze aanschuiven voor een aperitivo of een etentje bij een van de vele culinaire adresjes aan het water.

Milaan-Navigli (17)Milaan-Navigli (10) Milaan-Navigli (16)

Feest aan de Navigli

Ter ere van La Festa della Repubblica (elk jaar op 2 juni) zinderen de Navigli van muziek, kleur en ander feestelijks. Ongeveer 150 kraampjes toveren het Naviglio Grande en het Naviglio Pavese om tot één grote markt, met naast kramen vol antiek ook bloemen, kleding, delicatessen, huisgerei, speelgoed, kunst en souvenirs. Na het struinen bieden de vele barretjes langs het water een prima gelegenheid voor een toost op Italië!

Milaan-Navigli (15) Milaan-Navigli (15b)

Bloemenmarkt aan het Naviglio Grande

In april worden de kades van het Naviglio Grande omgetoverd tot één grote bloemenzee. Zo’n tweehonderd bloemen- en plantenkwekers uit heel Italië showen een keur aan bloemen en planten, kruiden en zaden waarmee je je eigen tuin of balkon op kunt vrolijken. Voor in de agenda voor volgend voorjaar!

Milaan-Navigli (7) Milaan-Navigli (8)met dank aan Paolo Bona, Adriano Castelli en Claudio Divizio voor de foto’s

Buonanotte Navigli!

Wil je in deze gezellige buurt logeren? Wij hebben tien fijne plekken voor je gevonden:

Savona 18 Suites
Milano Appartment Porta Genova
Navigliotel
Zebra Naviglio
Maison Borella

Ai Civici di Milano Sartirana
Milano Appartments Naviglio
Hotel Magna Pars
Kibilu Corso Manusardi
Charming Appartment on the Darsena

Milaan-Navigli (9)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Geweldige plek voor een echte Milanese “Happy Hour” Is totaal iets anders dan bij ons. Je betaald meestal 10 € voor je eerste drankje en dan krijg je onbeperkt toegang tot het buffet. Drankjes daarna zijn volgens de kaart.
    Echt een aanrader. Start rond 17:00 uur tot 22:00 uur. Sfeer is super en eten top.

  2. En dat noemen we dan op ‘n Italiaans aperitivo 🙂 Is ontstaan in Turijn maar inmiddels bijna in heel Italië ingeburgerd. In Milaan is Navigli inderdaad een van de beste plekken om van een drankje en een groot buffet vol hapjes te genieten!

  3. Navigli is inderdaad de meest gezellige buurt van Milaan! Je vindt er de beste aperitivo barretjes en er is iedere avond wat te beleven. Als je de hele dag gewinkeld hebt, kan je daar zaterdagavond nog verder winkelen bij de marktkraampjes. Wat wel jammer is, is dat er niet altijd water in de grachten zit.

  4. Navligio is zo’n leuke buurt!Je kunt er zó lekker en goedkoop eten wanneer je voor een apperativo gaat. Erg leuk stukje , ook leuk om er wat geschiedenis over te lezen:) En ook erg mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *