Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Certosa di Pavia – een van de mooiste kloosters van Italië

Even ten noorden van de stad Pavia ligt een waar juweeltje: het Certosa di Pavia. Het is een van de grootste kloosters van Italië en zeker een bezoek waard als je in de regio Lombardije op vakantie of op doortocht bent.

De façade van de kerk van het Certosa di Pavia is een waar kunstwerk. De gevel is geheel gemaakt van marmer en rijkelijk versierd met talloze details. Elke keer zie je weer iets nieuws: medaillons met de hoofden van historische figuren en legendarische helden, scènes uit het leven van Christus, verhalen uit het Oude testament, heiligen, profeten…

Leuk om te weten: het marmer dat gebruikt werd voor de gevel werd over de Navigli, de ‘grachten’ van Milaan, naar deze plek vervoerd.

Het klooster werd gebouwd in opdracht van Gian Galeazzo Visconti, als een kapel voor zijn familie, die in dit buitengebied van Pavia vaak kwam om te jagen. Het familiewapen van de Visconti’s, een Moor die wordt opgegeten door een grote gekroonde kronkelende slang, is in het klooster volop aanwezig.

De bouw begon op 27 augustus 1396. Het was Gian Galeazzo zelf die de eerste steen mocht leggen, maar het ontwerp was in handen van Bernardo da Venezia, die ook tekende voor de Duomo van Milaan. Helaas zag Gian Galeazzo Visconti zijn droom nooit voltooid. Hij stierf in 1402, terwijl de kerk pas werd voltooid in 1462, onder het bewind van Francesco Sforza. Nog eens tien jaar later was eindelijk ook het bij de kerk behorende klooster klaar.

De kerk ademt binnen bovenal gotiek, net als de Duomo van Milaan. Op het plafond schitteren gouden sterren. Links zie je fresco’s waarop ook de leden van de familie Visconti en de familie Sforza zijn afgebeeld. Ga zeker op zoek naar het prachtige veelluik van de hand van Perugino en de muurschilderingen van Guercino. Mooi is ook de tombe van Ludovico Sforza en Beatrice d’Este, gemaakt door Solari, die ook veel van de beelden van de façade ontwierp.

Wanneer je via de zware deuren van het klooster de binnentuin betreedt, beland je in een andere wereld. Wat een bijzondere, serene sfeer hangt hier…

Het klooster wordt nog steeds bewoond, door Cisterciënzer monniken. De monniken wonen rondom de kleine kloostertuin, elk in een eigen huisje. Zelf mogen ze geen enkel bezit hebben. Doorgaans was ook de stijl van de kloosters van de Cisterciënzer monniken simpel en sober. Dit klooster is echt een uitzondering op die regel, met zijn mix van gotische en renaissance architectuur.

Het Certosa di Pavia is elke dag geopend, behalve op maandag. ’s Ochtends kun je er terecht van 9.00 tot 11.30 uur (van november tot en met februari tot 11.00 uur), ’s middags van 14.30 uur tot 17.00 of 17.30 uur (van november tot en met maart tot en met 16.30 uur, van mei tot en met augustus tot 18.00 uur). De toegang is gratis.

Het klooster heeft ook een klein museum, dat helaas niet altijd open is (de meeste kans heb je van donderdag tot en met zondag, in de middag). Je bewondert er onder meer de tweehonderd modellen voor de reliëfbeelden op de façade, bijzondere altaarstukken, schilderijen, beelden en portretten van leden van de Visconti- en Sforza-families.

met dank aan Paolo Trovo & Alexandre Rotenberg voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *